Sonucu biz belirleyeceğiz

Hakan Öztürk - Erkan Baş - Ercüment Akdeniz - Barış Kayaoğlu

Hakan Öztürk - Erkan Baş - Ercüment Akdeniz - Barış Kayaoğlu

  •  Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, seçim tarihi için 14 Mayıs’ı işaret ederken Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni partilerin genel başkanları ve sözcüleri, “Seçim sonucunu biz belirleyeceğiz” dedi. 

ERDOĞAN ALAYUMAT / İSTANBUL

İlk mitingini yapan Emek ve Özgürlük İttifakı, 24 Ocak'ta toplanarak, cumhurbaşkanı adayı ve seçim stratejisini netleştirecek. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde bir araya gelen Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun (SMF) kurduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, 15 Ocak’ta İstanbul Kartal’da gerçekleştirdiği mitingle seçim startını verdi. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın bileşenleri gazetemize konuştu. 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Anayasa Mahkemesi'nin HDP hakkında verdiği bloke kararı ve kapatma davasına dikkat çekerek, seçimler eşit koşullarda yapılmasa da sonucu belirleyenin partileri olacağını söyledi. “Halkın iradesini tamamen yok edecek bir mahkeme dünyada icat edilmedi” diyen Beştaş, “HDP her halükarda Emek ve Özgürlük İttifakı ile birlikte bu seçimde olacak. Partimiz kapatılsa bile halkımızın bize olan güvenini asla boşa çıkarmayacağız. Mutlaka seçime katılacağız ve seçimlerin sonucunu biz tayin edeceğiz” dedi. 

Karar 24 Ocak’tan sonra

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “HDP’ye kimse siyaset yasağı koyamaz” diyerek HDP’nin de her parti gibi kendi adayını belirleyebileceğini söyledi. Akdeniz, "Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde yer alan partiler kendi Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) toplantılarını yapıyor. Bütün toplantılardan sonra 24 Ocak’ta ortak bir toplantı yapılacak. O toplantıda ortak adaya dair bir karar vereceğiz. Dolayısıyla HDP’nin adayı olacak, EMEP’in adayı olacak, TİP’in ya da bir başka partinin adayı olacak diye bir kaide yok. Hep birlikte halkımıza soracağız. Bir aday çıkarması gerekiyorsa bu herhangi bir partinin değil halkın önerdiği ortak bir isim olacak” dedi.

Dört parti de girebiliyor

HDP’nin kapatılması ihtimalinin Emek ve Özgürlük İttifakı’nı nasıl etkileyeceğine ilişkin ise Akdeniz, şunları söyledi: “Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde dört parti seçime girme yeterliliğine sahip. Halkımız seçeneksiz kalmaz.”

EHP: Seçim startını verdik

Kartal'daki mitingle hem seçimlerin hem de mücadele startını verdiklerini söyleyen EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, cumhurbaşkanı adayı profilini şu sözlerle açıkladı: “Türkiye sorunlarına göre bir cumhurbaşkanı olmalı. Türkiye’deki sorunlar ne diye baktığımız baskıcı hükümet sistemini görüyoruz. Bir kere bu hükümetin değişmesi ve bugüne kadar kangren haline gelmiş olan sorunların çözülmesi için önemli adımlar atılması gerekiyor. Cumhurbaşkanının bu adımları atma niteliğinde birisi olması lazım."

Türkiye’de başta Kürt sorunu olmak üzere işçilerin, kadınların, Alevilerin, LGBTQ+’ların ciddi sorunlar yaşadığını aktaran Öztürk, “Bütün bu sorunlarla ilgili büyük bir demokrasi meselemiz var. Yeni cumhurbaşkanı bütün bu konuları ele alacak, memleketi aydınlık günlere taşıyacak biri olmalı” dedi. 

TİP: Sokakta olacağız

Gerçekleştirdikleri mitingin sadece seçim startı değil, seçimleri beklemeye tahammülü olmayanların buluşması olarak niteleyen TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye’nin çok zor ve çok ağır koşullar altında olduğunu söyledi. Son açıklanan asgari ücret, emekli maşı ve memur zamları insanların 2023’ü cehennem koşullarında geçireceğinin göstergesi olduğunu dile getiren Baş, “O yüzden seçimi beklemeden aslında emekçilerin, yoksulların, siyaset alanında kendisine yer bulamayanların sözünü söylemesi gerekiyordu. Biz esas olarak bunun için sokaklara çıktık. Önümüzdeki dönem de hem sokakta hem de sandıkta halkın gerçek seçeneğini en güzel biçimde örgütlemeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

SMF: Halk için alternatifiz

SMF Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu ise işçiler, emekçiler ve ötekileştirilenlerin Cumhur ve Millet ittifakları arasında alternatifsizleştirilmek istendiğini belirterek, şunları dile getirdi: “Emek ve Özgürlük İttifakı bir tarafta burjuva parlamenter sistemi savunan, diğer tarafta ise başkanlık sistemini savunan iki klik arasında halkları sıkışmaktan çıkaran ve onlara alternatif olma yolunda çalışmalar yürütüyor. Bu anlamıyla Emek ve Özgürlük İttifakı tüm bu ezilen ve ötekileştirilen kesimlerin alternatifidir. Seçimlerde iki klik arasında sıkıştırılmaya çalışılan halklara alternatif bir seçenek olmak için yola çıktık.” 

*****

Erdoğan '14 Mayıs' dedi

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, seçim tarihi için 14 Mayıs'a işaret etti.

Erdoğan, partisinin dünkü Grup Toplantısı'nda seçimin erkene alınacağını söyledi. Seçim tarihi için 14 Mayıs’a işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu: “Rahmetli Menderes, 14 Mayıs 1950'de 'Yeter söz milletin' demiş ve sandıktan büyük bir zaferle çıkmıştı. Yeter, söz de karar da gelecek de milletindir diyerek 2023'te milletimizin desteğine talibiz. Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün, 6'lı Masa diyerek karşımıza çıkan darbe şakşakçılarına, kifayetsizlere 'yeter' diyecektir.”

6'lı Masa ortaklarından Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Erdoğan'ın seçim tarihi için 14 Mayıs'ı işaret etmesine Twitter hesabından yanıt verdi. Uysal, şunları paylaştı: "Erdoğan, 14 Mayıs’ı işaret etmiş; Biz Demokrat Parti olarak buradayız, aynı yerdeyiz, bekleriz!!! Yerli ve milli Şef’e karşı #YeterSözMilletindir diyeceğimiz bir gün olacaktır!" 

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da seçim tarihi olarak 14 Mayıs'ı işaret eden Erdoğan'a yanıt verdi. Meclis'te düzenlediği basın toplantısında seçim tarihine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özkoç, şunları söyledi: "Seçim tarihini belirlemişsin, hayırlı olsun. Demişsin ki Mayıs'ın 14'ü... Bir kere daha sözünün arkasında duramadın. 'Seçim haziranda olacak, zamanında olacak' demiştin, o sözünü dahi tutamadın. Biz sana dedik ki '6 Nisan'dan önce seçim olursa bu millet içindir, 6 Nisan'dan sonraki seçim saray ve senin koltuğun içindir.' Sen milleti düşünmediğinden kendin için bir seçim tarihi belirledin." ANKARA

*****

6'lı Masa görüşmeleri sıklaşıyor

 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 26 Ocak öncesinde 6'lı Masa liderleriyle tek tek görüşecek

6'lı Masa’da yer alan siyasi partiler, 26 Ocak’ta İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ev sahipliğinde yapılacak toplantıda, cumhurbaşkanı adayını belirlemek için masaya oturacak. Akşener, toplantı öncesinde 19 Ocak Perşembe günü saat 11.00'de Gelecek Partisi Genel Merkezi'nde Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'nu; saat 15.00'te Demokrat Parti Genel Merkezi'nde Genel Başkan Gültekin Uysal'ı; 20 Ocak Cuma günü saat 11.00'de CHP Genel Merkezi'nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu; saat 16.00'da Saadet Partisi Genel Merkezi'nde Genel Başkan Temel Karamollaoğlu'nu; 23 Ocak Pazartesi günü saat 12.00'de DEVA Partisi Genel Merkezi'nde Genel Başkan Ali Babacan'ı ziyaret edecek.

*****

HDP görüşmelere katılmıyor

“Anayasa'yı çiğneyenlerle Anayasa yapılamaz” diyen HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, başörtüsüne dair Anayasa Komisyonu görüşmelerine katılmayacaklarını söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, dün Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Anayasa Komisyonu’nda, AKP ve MHP’nin başörtüsü ile ilgili teklifinin bugün görüşülmeye başlanacağını aktaran Beştaş, şunları söyledi: “Anayasa’nın, hukukun, demokrasinin, hak ve özgürlüklerin askıya alındığı bir ortamda, bugün Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından sonra zaten bildiğimiz bir gerçeği söylemiş oldu. Seçim dönemindeyiz ve 14 Mayıs’ta seçim olacak. Düşünün seçimlerin cumhurbaşkanı tarafından açıklandığı gün 18 Ocak. 19 Ocak’ta Anayasa Komisyonu’na bir teklif geliyor. Seçimlere bu kadar kısa bir süre kala Anayasa değişikliğinin ne anlama geldiğini çokça tartışmaya gerek olmasa gerek. Seçim yatırımları kamuoyunun nasıl manipüle ederiz, nasıl algı yatarız ve kaybettiğimiz oyları nasıl ikame ederiz yaklaşımıdır. Anayasa değişiklik teklifi de bunlardan bir tanesidir. Başörtüsü meselesini bir seçim kampanyasına dönüştürdüler bile. 

Anayasa askıda. AİHM ve AYM kararları uygulanmıyor. 'Siz gerekeni yapın hukuk arkadan gelir’, ‘bu kararı tanımıyoruz gereğini yaparız’ diyen, her gün yargıya talimat veren, kesinleşmemiş mahkeme kararları hakkında hüküm kuran, hiç soruşturma olmadan kayyum atayan bir zihniyet, seçim manevrasıyla anayasa değiştireceğim, diyor. 

HDP'nin tutumu nettir

Bu teklif ilk gündeme geldiğinde ilkesel tutumumuzu ortaya koymuştuk. Şunu demiştik; hak ve özgürlüklerin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini gelen heyetle paylaştık. Eşit yurttaşlık hakkının, anadil hakkının ve bütün inançlara özgürlüğün esas alınacağı bir değişikliği gelin konuşalım. Tutumumuzu ortaya koyduk. Buna cevap vermedikleri gibi sonrasında kendi tekliflerini hazırlayıp Anayasa Komisyonu'na sundular. Tutumumuzda kararlı ve ısrarcıyız.

Bunlarla Anayasa yapılmaz

Bildiğiniz gibi AKP Grubu'nun görüşme teklifine olumlu yanıt vermedik. Kapatma davasını açtıran ve geçenlerde Hazine yardımımız üzerine bloke kararı aldıran da işte AKP-MHP blokudur. Bizimle yarışmak yerine, hukuku, yargıyı bir araç olarak kullanarak, seçimlerde bizimle rekabet etmemeyi, siyasetten tasfiye etmeyi kendilerince önlerine hedef olarak koymuşlar. 

Anayasa'yı tanımayan, çiğneyen, rafa kaldıranlarla Anayasa yapılamaz. Yarınki komisyon görüşmelerine HDP olarak katılmama kararını aldık. Bu seçim kampanyasını tarafı olmamaya karar verdik. Biz her türlü ayrımcılığın karşısındayız, temel hak ve özgürlüklerin temini için yeni bir demokratik anayasa yapmak gerektiğini yıllardır söylüyoruz.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.