Sorê ve Zêvkan abluka altında

  • Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Sorê ve Zêvkan köylerinin yaylaları Hakkari Valiliği tarafından 24 Eylül akşamı, “Güvenlik, emniyet ve asayiş temin etmek” gerekçesiyle 15 gün süreyle “özel güvenlik” bölgesi ilan edilerek, köylülerin yayla ve meralarına çıkmaları yasaklandı.

 Bölgede ilan edilen yasak kararıyla birlikte çok sayıda asker sevk edilirken helikopter hareketliliği ise hala devam ediyor. Sorê köyünü ablukaya alan askerler köyde çobanlık yapan 16 yaşındaki çocuğu darp ederek gözaltına aldı. İlçede önceki sabah saatlerinde ise ilçeye bağlı Tilorana Jor, Tilorana Jêr, Yêkmal’a Jêr, Pagê, Kuçe, Hirmin, Mitirban, Meşkan, Mûşan, Kendalok, Wargenima köy, mezra ve yaylalara askeri operasyon başlatıldı. 11 köyde başlatılan operasyonlar havadan helikopterlerin hareketliliği ile halen sürüyor. 

Zırhlı araçta çocuğa işkence

Yasaklama kararıyla birlikte ablukaya alınan Sorê köyünde yaylada hayvanlarını otlatan 16 yaşındaki M.A. köyü ablukaya alan askerler tarafından alıkonuldu. Edinilen bilgilere göre, Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı askerler, M.A’yı alıkoyduktan sonra tehdit ederek şifresini aldıkları M.A’nın telefonunu rızası olmadan açıp inceledi.

 M.A’nın zırhlı araca bindirilerek askerler tarafından saatlerce araç içerisinde darp edildiği belirtildi. Aile bireylerinin çocukları M.A.’dan haber almaması ve girişimlerde bulunmasının ardından, M.A’nın akşam saatlerinde ailesine haber verilmeden gözaltına alınarak Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğü öğrenildi. 

 Hastane darp raporu vermedi 

Gözaltına alınan M.A’nın saat 23.00 sıralarına kadar Yüksekova ilçe Jandarma Komutanlığı’nda tutulduğu, daha sonra hastaneye götürülerek ve doktor tarafından darp raporu verilmeden serbest bırakıldığı öğrenildi. Öte yandan askerlerin, köyde yaşayan birçok ailenin evini basarak “arama izni” olmadan evlerde aramalar yaptığı ve köylülerin yaylalarında hayvanlarını otlatmasının “askerden izin almaya bağlı olduğu” bilgisi paylaşıldı. HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.