Sri Lanka modeli çöktü!

Dünya Haberleri —

Sri Lanka/foto: AFP

Sri Lanka/foto: AFP

  • Kürt sorununun katliamla ortadan kaldırılması için AKP rejiminin örnek olarak sunduğu “Sri Lanka modeli” çöktü.  Sri Lanka’da, Tamil Kaplanları'nı yok etmek için insanlık ve savaş suçu işleyen, halkı sömürü ve zulümle yönetenlerin Saray'ına halk el koydu. Ülkeyi zulüm, baskı, kriz ve OHAL’lerle yönetenler ise istifa edip kaçtı.

Tüm kaynakların iç savaşa yatırılması ve ağır yolsuzluk sebebiyle iflasa sürüklenen Sri Lanka’da 20 yıldır ülkeyi yöneten Rajapaksa rejimine karşı halk hep birlikte ayaklanınca cumhurbaşkanı ülkeden kaçtı, başbakan istifa edeceğini duyurdu. Muhalefet ise yeni hükümet kurma arayışında.

Biri kaçtı diğeri istifa etti

Aylardır yaptıkları sokak gösterilerini hafta sonu zirveye taşıyan Sri Lankalılar aynı yöntemleri izleyen rejimlere kaçınılmaz sonu gösterdi. Cumartesi günü başkent Kolombo’ya ülkenin her yanından gelen binlerce göstericinin hükümet binasını basması ve Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ülkeden kaçmasının ardından konutu ateşe verilen Başbakan Ranil Wickremesinghe de istifa edeceğini duyurmak zorunda kaldı. 

Muhalefet atağa geçti

Eylemciler dün de başkanlık sarayını terketmezken; muhalefet ise yeni hükümet kurma arayışında. Muhalif milletvekili Mathiaparanan Abraham Sumanthiran dün yaptığı açıklamada bütün muhalafet partilerinin biraraya gelerek parlamentoda çoğunluğu elde etmek için gerekli 113 milletvekilini toparlamayı kolaylıkla başaracağını söyledi. Milletvekili, yeni hükümet kurulduktan sonra Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'dan resmen istifasını talep edeceklerini belirtti.

20 yıldır Rajapaksalar yönetiyordu

Zira Sri Lanka anayasasına göre, kendi rızasıyla istifa etmediği sürece bir devlet başkanının görevden alınması neredeyse imkansız. Rajapaksa ailesi 20 yıldır ülkeyi yönetiyordu. Kötü yönetim, tüm kaynakların iç savaşa yatırılması ve ağır yolsuzluk sebebiyle Sri Lanka, İngiltere'den bağımsızlığını kazandığı 1948'den sonraki en ağır ekonomik krizin sonunda iflas etmişti.

Hem katliamcı hem hırsızlar

Tamilleri katlederek en az 40 bin sivilin ölümüne sebep olan Rajapaksa kardeşlerin ağır suçlara bulanan siyasi geçmişinin yanısıra hükümet içerisindeki yolsuzlukları da krizin temel sebeplerinden. Bu nedenle Başbakan Mahinda Rajapaksa ve Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın istifası isteniyordu. Protestoların dozajı artınca kardeşlerden 76 yaşındaki Mahinda Rajapaksa 9 Mayıs’ta başbakanlıktan istifa ederek ülkeden kaçtı. O’nun yerine atanan Wickremesinghe de istifa edeceğini duyurdu. Gotabaya Rajapaksa da 3 ay sonra kardeşinin akibetine uğradı ve gemiyle ülkeden kaçtı. KOLOMBO

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.