Suç duyuruları sonuçsuz

Deniz Yıldız

Deniz Yıldız

  • Xerzan Mezarlığının yıkılmasının ardından farklı tarih ve kentlerde de birçok kez HPG’lilerin mezarlarına saldırılar olduğunu söyleyen ÖHD’li Deniz Yıldız, tüm suç duyurularının sonuçsuz kaldığını belirtti. 

Bedlîs'in Oleka Jor köyünde 19 Aralık 2017'de iş makineleri ile tahrip edilen Xerzan Mezarlığı'dan cenazelerin çıkarılmasına ilişkin hem İstanbul’da hem Bedlîs’te dava açıldı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sorumlular hakkında şikayette bulunurken, mahkeme takipsizlik kararı verdi. ÖHD İstanbul Şubesi, olayı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşısa da hala bir karar verilmiş değil. Yine Bedlîs’teki suç duyurularına ilişkin geçen süre zarfında bir ilerleme yaşanmadı. 

Davayı takip eden ÖHD Üyesi Av. Deniz Yıldız, devletin ölüye bile saygı göstermediğinin kanıtı olduğunu söyleyerek, 2015’ten sonra mezarlıklara yönelik benzer saldırıların arttığını söyledi. Yıldız, “Bedlîs’teki suç duyuruları hala askıda, hala cevap alamadık. Cumhuriyet Başsavcılığına sık sık talepte bulunmamamıza rağmen hala cevap alamadık. Şu ana kadar 261 cenazeden sadece 23’ü ailelerine teslim edildiği bilgisi var. Yani ailelere teslim edilmesi gereken cenazeler, kutular halinde 50 metrekarelik bir kaldırıma gömüldü. Bu durum hukuka aykırı olmanın yanı sıra hiçbir dinde, mezhepte olmayan bir uygulama” dedi.

Tüm girişimlere rağmen bunu yapan sorumluların tespit edilmediğini ve cezalandırılmadığını hatırlatan Yıldız, “Yargı her zaman yaptığını yaparak kör ve sağırı oynadı. Aileler bu süreçte yas bile tutamadı. Bu durum aileler için travmaya döndü. Gelen anne-babalar genelde yaşlı ve ekonomik olarak zor durumda olan kişilerdi. Bu aileler bir umutla, ‘cenazelerimizi alıp gideceğiz’ diyerek geliyordu ama cenazelerini almaları üç yıl sürdü. Ailelere bu süreçte ıstırap çektirildi. Bunu yapanların özür dilemesi ve yargılanmaları gerekiyor ama bırakın özrü bunu yapanın kim olduğunu dahi bilmiyoruz” diye konuştu. 

Yıllar içinde farklı kentler ve farklı zamanlarda HPG’lilerin mezarlarına saldırıların olduğunu hatırlatan Yıldız, şunları dile getirdi: “Bunu yaparak toplumu sindirmek ve gözdağı vermek istiyorlar. Geçen iki yıl içerisinde Mûş, Amed, Elih ve Wan’da mezarlıklar kolluk kuvvetleri tarafından balyozlarla paramparça edildi. Biz buna ilişkin suç duyurularında bulunduk, hepsinden de takipsizlik kararı çıktı ve şu an Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk fakat bundan bir sonuç alacağımızı düşünmüyorum. Xerzan Mezarlığı davasında olduğu gibi olumsuz sonuç gelecek ve biz bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacağız. Bazı durumlarda AİHM’den de sonuç alamıyoruz. Devletler arasındaki politik durumlar, beklentiler ve çıkarlar söz konusu oluyor. Bu yüzden AİHM vermesi gereken kararları vermiyor.” MA/VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.