Sürece damgasını vuran Newroz

Forum Haberleri —

Newroz Amed 2023

Newroz Amed 2023

  • Yüz binlerin katıldığı Newroz kutlamaları sonrasında pusuya yatan polis, ulusal kıyafet giyen ya da yeşil, sarı, kırmızı puşi taşıyan onlarca genci de gözaltına aldı. Ancak hiçbir engel Newroz coşkusuna gölge düşüremedi.

MAHİR FIRAT FİDAN

Şemdinli'de startı verilen Newroz kutlamaları Amed'de yüz binlerin katılımıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da görkemli bir finalle sona erdi. Amed Newroz'unun bu yıl ki en önemli vurgusu ise iradenin meydanlarda olduğunun haykırılması ve Kürt Halk Önderi Öcalan'ın serbest bırakılması için atılan sloganlardı.

7 ayrı yerde kurulan polis noktasından geçenler, bu kez 3 ayrı yerde polis tarafından aranıyordu. Protokol girişinde ise 'görevli' kartları olmalarına rağmen, polis engel çıkarıyordu. Sorunu çözmek için kapıda bekleyen HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, bu keyfi muameleye tepkisine komiserin, "İletişim Bakanlığına başvurun" sözleri üzerine "Sabahtan beri sizinle sakin sakin diyaloğa giriyorum. Yeter artık. Beni çıldırtacaksınız. Bu Newroz’u düzenleyen HDP'dir" diye karşı çıktı.

Depremde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşundan  sonra Newroz kutlamaları başladı. Protokolün bulunduğu alana, depremi  yaşayan 11 kentin Kürtçe isimlerinin yazıldığı bez afişler asıldı.

Engelleriniz vız gelir

Bu yıl ki Newroz'un dikkat çeken yönlerinden biri gençlerin çokluğuydu. Gün boyu coşkuyla slogan atan, halay çeken gençler, sık sık slogan atmamaları yönünde polis tarafından uyarılsa da gençler daha yüksek sesle slogan atıyorlardı.

Amed Newroz'unda yaşanan bir ilk ise, halk ile protokol arasına hem 5 metrelik tel örgü hem de ikinci bir polis barikatının kurulmasıydı. Halk ile platform arasına set çekilmişti.

Sahneyi bu iki barikat nedeniyle göremeyen gençler sık sık metrelerce uzunluğundaki tel örgülerin üzerine çıkarak, barikatları yıkmayı denedi. Tel örgülerin arkasında bulunan polisin gaz bombalı saldırısına taşlarla karşılık veren gençleri polisin "Çıkışta size göstereceğiz" tehdidi de durduramadı.

Yüz binlerin katıldığı Newroz kutlamaları sonrasında pusuya yatan polis, ulusal kıyafet giyen ya da yeşil, sarı, kırmızı puşi taşıyan onlarca genci de gözaltına aldı. Ancak hiçbir engel Newroz coşkusuna gölge düşüremedi.

Tarihin çöplüğüne göndermenin startı

HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Newroz’un aynı zamanda bir seçim startı olduğunu belirterek, “Bu start, seçim zaferi olacaktır. AKP-MHP ittifakını tarihin çöplüğüne göndermenin startı olacaktır" dedi. “Newroz direniştir, diriliştir ve özgürlük mücadelesinin ruhunun zirve yaptığı en önemli gündür” diyen Ceylan şöyle devam etti: “Bugün Amed Newroz’unda bu direnişi yaşadık ve bu Newroz yaşadığımız sürece damgasını vuracak. Siyasal sürece ilişkin düşüncelerimiz, duygularımız ve eleştirilerimiz Amed Newroz’unda, bu meydanlarda karşılığını buldu. Kürt halkı bu meydanlarda, İmralı tecridine ve yürütülen kirli politikalara ‘hayır’ dedi. Bu zulüm durana kadar Kürt halkı mücadelesini sürdürecek."

Gençler mirasa sahip çıktı

Ceylan, önümüzde seçim sürecinin olduğunu ve Amed Newroz'unun seçimi kazanmanın adı olduğunu belirterek, "Milyonlar bu sürece sahip çıktı ve biz kesinlikle başaracağız. Kürtler her zaman Sayın Öcalan’a sahip çıktı. Ve Amed Newroz’unda meydanı dolduran bu genç kitleye baktığımızda Newroz ruhuna, mirasına gençlerin sahip çıktığını söyleyebiliriz. Yıllar geçtikçe Kürt Özgürlük Mücadelesi gençleşiyor. Bu Newroz’a da gençler damgasını vurdu. Newroz bize şu mesajı verdi. 14 Mayıs’ta zulmü ve bu zulmün sahiplerini tarihin çöp sepetine göndereceğiz.”

14 Mayıs’ta iktidara son

Amed'deki Newroz'a depremde yaşamını yitiren on binler nedeniyle buruk ama aynı zamanda isyanla girdiklerini vurgulayan HDP Parti Meclisi üyesi Raci Bilici ise "Kürt halkı, yapılan zulümleri kabul etmediği için meydanlara aktı. Biriken öfke Newroz alanında açığa çıktı. Bu Newroz, önümüzdeki seçimle beraber 100 yıllık tekçi zihniyetin yıkılışının işaretidir. Son derece umutlu, inançlı ve kararlıyız. Halkın meydanlarda dillendirdiği 'Bijî Serok Apo' sloganlarıyla Kürt meselesinin acil çözüm için gerekli olan muhatabın kim olduğu işaret ediliyor. Gençlerin haykırışına kulak verilmeli, İmralı tecridi kaldırılmalı ve çok acil bir şekilde çözüm için diyaloga geçilmeli. Bu seçim, halkın ortaya koyduğu bu irade, büyük bir enerji ortaya çıkaracak. Bu meydanlar diyor ki; Biz 14 Mayıs’ta bu iktidara son vereceğiz" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.