Sürgün sırasında işkence

  • Tutsaklar Ramazan Turan ve Selman Büyüktop’un aileleri, çocuklarının sürgün sırasında çıplak arama ve işkenceye varan uygulamalarla karşı karşıya kaldıkları gerekçesiyle İHD’ye başvurdu. 

Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden 4 Mart’ta Çorum L Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen Ramazan Turan ile Selman Büyüktop, aileleriyle yaptıkları görüşmede çıplak arama ve işkenceye varan uygulamalara maruz kaldıklarını aktardı. Ramazan Turan’ın babası Ekrem Turan, 6 yıldır cezaevinde tutulan oğlu ile aynı koğuşta bulunan dört arkadaşının apar topar bir şekilde sürgün edildiğine işaret ederek, “Şiddet uygulayarak ring aracına bindiriyorlar. Eşyalarını almalarına dahi izin verilmiyor. Urfa’da başlayan şiddet Çorum’a kadar devam ediyor. Burada da çıplak aramadan geçirmişler. Zaten tutuklu bulunduğu cezaevinden başka bir cezaevine sevk ediliyor. Çıplak aramadan geçirmeleri tamamen insan onurunu zedeleme uğraşı” diye konuştu. 

Çıplak aramayı kabul etmemeleri üzerine üzerlerindeki elbiselerin zorla çıkarıldığını ve gardiyanların saldırısına maruz kaldıklarını ifade eden baba Turan, yaşananlara dair ulaşmak istedikleri Urfa Cezaevi’nin kendilerine bilgi vermediğini kaydetti. Turan, çocuklarının hangi cezaevinde olduğunu dört gün sonra öğrenebildiklerini aktardı. Turan, işkence, baskı, şiddet ve insanlık dışı muamelelerin rutin bir hal aldığını söyledi. 

Yere yatırıp kafalarına basmışlar

Selman Büyüktop’un babası Salih Büyüktop ise, 5 yıl önce tutuklanan ve 17 yıl 6 ay ceza verilen oğlunun yaşadıkları hak ihlallerine her gün yenisinin eklendiğini ifade etti. Büyüktop, oğlunun sürgün edildikleri sırada kötü muamele maruz kaldığını söyleyerek, “Elbiselerini almalarına dahi izin vermemişler. Bu cezaevinde yaşanan şiddet götürüldükleri cezaevinde de devam etmiş. Cezaevi girişinde çıplak aramayı kabul etmedikleri için yere yatırıp kafalarına basmışlar. Yüzlerinde ve vücutlarında ayakkabıların izleri çıkmış. Üzerlerinde tepinmişler. Bununla yetinmeyip üzerlerindeki elbiseleri de yırtmışlar. Daha sonra 15 günlük hücre cezası verilmiş” dedi.

Çocuklarından 7 gün boyunca haber alamadıklarını dile getiren Büyüktop, “Aradığımız cezaevi yönetimi dalga geçer gibi önce ‘bilgimiz yok’, daha sonra ‘bilgi veremeyiz’ dedi. Ramazan’ın ailesi bize bilgi verdi. Yoksa halen haberimiz yoktu” dedi. Büyüktop, ihlallere karşı Turan Ailesi ile birlikte İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi’ne başvurduklarını aktardı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.