Tahir Elçi davası ertelendi

Tahir Elçi davası duruşması

Tahir Elçi davası duruşması

  • Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin 28 Kasım 2015'te Sur'da basın açıklaması yaptığı sırada katledilmesine ilişkin davanın 7. duruşmasına da taleplerin büyük kısmını reddeden mahkeme, duruşmayı 29 Kasım'a erteledi.

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen Tahir Elçi davasında, polisler Fuat T., Sinan T. ve Mesut S., 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 2-6 yıl arasında hapisle, firari sanık Uğur Yakışır ise 'olası kastla ölüme sebebiyet verme' suçundan üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyor.

Duruşmaya, Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’nin yanı sıra Yeşil Sol Parti Amed Milletvekili Halide Türkoğlu, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı. Duruşmaya Türkiye’den ve Avrupa ülkelerinden çok sayıda baro da katıldı. İstanbul, Ankara, Adana, Ağrı, Hakkari, Siirt, Batman, Mardin, Dersim, Van, Bitlis, Adıyaman, Şırnak ve Muş Baro başkanları ile yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra yurt dışından Amsterdam, Bürüksel, Paris barolarından avukatlar, Tehlike Altındaki Avukatlar, Sınır Tanımayan Avukatlar adına hukukçular duruşmayı izledi.

Sanık polisler Fuat T., Sinan T. ve Mesut S’nin SEGBİS ile katıldığı duruşmada tanıklar dinlendi. Tanık sıfatıyla mahkemede dinlenen isimlerden biri, güvenlik kameraları olay yerini gören ancak ‘bozuk’ olduğu iddiası ile görüntülerine ulaşılamayan Mardin Kebapevi’nin sahibi Cihan E’ydi. Tanığa Mardin Kebapevi ile ilgili sorular yöneltildi. Elçi ailesinin avukatları Mahsuni Karaman, Tuğçe Köksal ve Murat Timur ile Türkiye Barolar Birliği Temsilcisi Deniz Özbilgin, hem süreci ve çelişkilere dikkat çekti hem de taleplerini tekrarladı.

Amed Barosi Başkanı Nahit Eren ise Tahir Elçi cinayetinin ‘siyasi suikast’ olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Üstüne dönemin Başbakanı da Tahir Elçi’nin siyasi bir suikast sonucu öldürüldüğünü açıkladı. Dinlenmesini talep ettik, mahkeme olarak ilk önce reddettiniz. Sonra kabul ettiniz, sonra da kendi kararınızdan vazgeçtiniz. Dönemin başbakanının dinlemesi talebinin dijital veriler geldikten sonra tekrar değerlendirilmesine karar verdiniz. Görülen o ki dosyada gelecek bir dijital materyal hiçbir zaman olmayacak. Dönemim başbakanın ‘bu siyasi bir suikasttır’ demesini mahkeme olarak hiç merak etmiyor musunuz? Cinayetin aydınlatılması için bugüne kadar reddettiğiniz taleplerle ilgili kararlarınızdan vazgeçmenizi istiyoruz.”

Talepler reddedildi

Duruşma savcısının görüşünü dinleyen mahkeme, verilen aranın ardından kararını açıkladı. Duruşmada tanık sıfatıyla ifade veren Mardin Kebapevi sahibi Cihan E.’nin verdiği ifadenin TÜBİTAK’a gönderilmesine karar veren mahkeme, aynı zamanda TÜBİTAK’tan Mardin Kebapevi'nin kamera kayıtlarına ilişkin raporun beklenmesine karar verdi.

Mardin Kebapevi sahibi Cihan E.’nin ağabeyi İhsan E’nin Tahir Elçi’nin vurulduğu sırada yerde yatarken cep telefonu ile görüntüsünü çektiği iddia edilmişti. İhsan E'nin 2016'da ise intihar ettiği belirtilmişti. Avukatlar, İhsan E’nin ölümünün şüpheli olduğunu belirterek, intihar olayının Tahir Elçi cinayet dosyasına eklenmesini talep etti. Mahkeme avukatların bu talebini reddetti.

Avukatlar, Tahir Elçi cinayeti ile ilgili rapor hazırlayan Mülkiye müfettişlerinin de dinlenmesini talep etti. Bu talep de mahkeme tarafından reddedildi. Avukatların olay yeri ile ilgili keşif talebinin ise TUBİTAK’tan beklenen rapordan sonra değerlendirilmesine karar veren mahkeme, olay yerinde bulunan istihbaratçıların dinlenmesini de reddetti.

İçişleri Bakanlığına Bağlı Mülkiye Müfettişlerinin hazırladığı raporda, olaydan önce Uğur Yakışır ve Mahsum Gürkan’ın dinlendiği bilgisi vardı. Avukatlar, dinleme tapelerinin dosyaya eklenmesini talep etti. Bu talebi de reddeden mahkeme, duruşmayı 29 Kasım’a erteledi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.