TAJÊ: Kadınların direnişi hesapları boşa çıkardı

Kadın Haberleri —

.

.

  • TAJÊ Koordinasyon Üyesi Rîham Heco, Türk devleti ile KDP'inin kirli politikalarının Êzîdî kadınlar tarafından boşa çıkarıldığını belirterek, "Êzîdî kadınların direnişi olduğu müddetçe, Şengal üzerindeki kirli hesaplar sonuç alamayacaktır. Êzîdî kadınların direnişi işgalcilere geçit vermeyecektir”dedi.

ZEYNEP DURGUT / MA 

Türk devletinin 17 Nisan’da Başûrê Kurdistan’ın Zap, Metina ve Avaşîn’e yönelik saldırılarıyla paralel olarak Irak ordusu da Şengal’e saldırdı. Türkiye ile işbirliğiyle yaparak, Başûrê Kurdistan’a saldırılarda yer alan KDP,  “Şengal Anlaşması” kapsamında Irak ordusuna Şengal’e saldırıda bulunması yönünde baskı yaptı. Bunun üzerine Şengal’de, Êzîdîler Irak ordusuna karşı direnişe geçti. 18 gün süren çatışmalarda yapılan görüşmeler sonucu Irak ordusu geri çekildi. 

Bu savaş, Êzîdî inancına, iradesine karşı bir savaştır

Êzîdî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) Koordinasyon Üyesi Rîham Heco, Êzîdî kadınların Irak ordusunun saldırıları ve kadınların 18 gün boyunca süren direnişine dikkat çekerek şunları kaydetti: Biz Êzîdîler savaşın taraftarı değiliz. Yeni bir fermanın yaşanmasını istemiyoruz. Şengal’deki askeri güçler, hem halkı hem çocukları hem Irak topraklarını hem Êzîdîleri koruyor. Bu güç çok olağan bir süreçte kuruldu. Herkesin Êzîdîleri yüz üstü bırakıp kaçtığı bir dönemde kuruldu. Bugün yaşanan çatışmalı süreç ve savaş, şüphesiz varlık ve yokluk savaşıdır. Bu savaş Êzîdî inancına, iradesine karşı bir savaştır.

.
Rîham Heco

Êzîdîlerin kaybedeceği bir şeyi yok

Şengal’e yönelik bir saldırının soykırım anlamına geldiğini dile getiren Heco, “Irak hükümeti bugün Êzîdîleri korumuyor. Onlar bu halk üzerinde korku yaratmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Eğer istedikleri sonucu elde ederlerse, Êzîdîler artık Şengal’e dönüş sağlamayacak. Bu savaş ve saldırılar Êzîdîleri artık çok yordu. Bu nedenle kaybedecek bir şeyleri yok. ‘Êzîdîleri koruyorum’ diyenler onlara karşı savaş açıyor. Böylesi bir durumda bu halk bunlara nasıl güvensin ve bu ülkede nasıl yaşasınlar? Olası bir savaş, kendisiyle birlikte yıkımı getirecektir. Êzîdîsiz bir Şengal kurmak isteyenler bu hayallerini burada gerçekleştiremeyecektir. Çünkü Êzîdîsiz bir Şengal’in mümkünatı yoktur” diye konuştu.

Şengal’de halk devrimi yapmak istiyoruz

Êzîdîlerin statü sahibi olması için TAJÊ olarak ciddi bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Heco, örgütlemeden sağlığa, eğitimden askeri alana kadar birçok örgütlenme çalışmasında bulunduklarını belirterek, “Bizler artık Şengal’de bir halk devrimi yapmak istiyoruz. Şengal’de de Irak’ta da çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

İşgale karşı mevzideyiz

Saldırılara karşı hazır olduklarını ifade eden Rîham Heco şöyle konuştu: Êzîdî kadınları devrimci halk savaşına hazırlanıyoruz. Êzîdî kadınlar artık bu devrime öncülük etmek istiyor. Hem bu savaşın durması için kalkan oluyoruz hem işgalciliğe karşı mevzideyiz. Êzîdî kadınlar aynı zamanda barış rolünü de oynuyor. Eğer bizden silah kaldırmamız istenirse, onu da yapmaya hazırız. Biz her şart ve koşulda Êzîdî kadınları korumaya hazırız ve onların yanındayız. 

KDP’nin Şengal planını, kadınlar boşa çıkardı

Şengal’e yönelik saldırının, Türk devletinin KDP ile Başûrê Kurdistan’ı işgal ve gerillaya yönelik saldırısının bir parçası olduğunu dile getiren Heco şöyle devam etti: Êzîdîleri iradesizleştirmek istiyorlar. Şengal’de halkını koruyan bu güçleri ortadan kaldırmak istiyorlar. Bu planı gerçekleştirdikleri gibi, Irak hükümeti burada yenilecek ve Türkiye girecek. Saldırılar bu konseptin bir devamıydı. 9 Ekim anlaşması sonuç alamayınca, bu sefer silahla sonuç almak istediler. Ama bu planları da boşa çıktı. 6 saat süren bir çatışmadan sonra KDP özel savaş politikalarını devreye sokarak yaptığı açıklamalarla Şengal’i boşaltmak istedi. Ama buna karşı her Êzîdî rol ve misyonunu oynadı. Bu şekilde KDP’nin planları boşa çıktı. Şengal direnişte ısrar ederek, geçit vermedi. Bu süreçte buradan giden Êzîdîler de tekrardan Şengal’e geri döndü. Bu planın boşa çıkarılmasında Êzîdî kadınlar önemli bir rol oynadı. Êzîdî kadınların direnişi olduğu müddetçe, Şengal üzerindeki kirli hesaplar sonuç alamayacaktır. Êzîdî kadınların direnişi işgalcilere geçit vermeyecektir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.