Talabani: SİHA ile diyalog olmaz

YNK Başkanı Bafil Talabani

YNK Başkanı Bafil Talabani

  • YNK Başkanı Bafil Talabani, Türk devletinin dayatmalarını kabul etmeyeceklerini belirterek, “SİHA ile diyalog olmaz” dedi. 

 

 MERI Forumu’nda konuşan Talabani, MERI Başkanı Dilawer Alaaddin’in provokatif ve PKK’yi suçlayıcı yorum-sorularına rağmen PKK’yi suçlamadı, Türkiye ile farklı noktalarda durduklarını ve dayatmalarını kabul etmeyeceklerini söyledi. 

Türkiye ile sorunun çözümünün zor olduğunu belirten Talabani, şunları ifade etti: “Türkiye’ye gitmeyeceğim. Türkiye, Erbet’te DAİŞ savaşının üç kahramanını, üç kahraman arkadaşımı hiçbir sebep ve gerekçe olmadan şehit etti. Türkiye ile farklı görüşlerimiz var. Rojava’daki duruma farklı bakıyoruz. Biz farklı bir şey, onlar başka bir şey görüyor. Bizim PKK ile bahsedildiği gibi bir ilişkimiz yok. Süleymaniye’de bulunan bazı partilerden şikayet ediliyor ve kapatmamızı istiyorlar. Bağdat’a gidip Fayeq Zeydan (Irak Yargı Konseyi Başkanı) ile görüştüm. Bu partilerin resmi izinle kurulduğunu söyledim ve bir parti gidip diğer bir partiyi kapatabilir mi diye sordum. ‘Hayır’ dedi. Peki neden Türkiye Irak makamlarına başvurmuyor? Kurdistan Bölgesi Hükümeti kapatmıyorsa ben neden kapatayım? Süleymaniye’de kurumlar var ve ‘bunlar PKK’nindir’ deniyor. Ben PKK’nin olup olmadığını bilemiyorum ama hepsi de resmidir ve resmi çalışma izinler var, bazıları Hewlêr’de. Benin gidip onları kapatma gibi bir hakkım olamaz.

Kürtler inatçıdır

Ben de Türkiye ile sorunların diyalogla çözüleceğini düşünüyorum. Kürtler inatçıdır, biz baskıyla bir iş yapmayız. Ortada buluşabileceğimiz bir yer olduğuna inanıyorum ama onlar oturup konuşmaya yanaşmıyorsa biz ne yapalım? Biz bütün sorunlara çözüm bulmak için hazırız. PKK konusunda çözüm için de kendilerine yardım edebiliriz. Tüm taraflar bu konuda onlara yardım edebilir, KDP de bunu yapabilir. Mesut Barzani, DAİŞ savaşında PKK’ye teşekkür etti. ABD’liler ve diğer ülkeler de oradaydı. Tüm taraflarla uzlaşmak ve diyalog kurmak istiyoruz. Nasıl ki Mam Celal PKK ile olan bu ateşin dinmesine yardımcı olduysa biz de aynı şekilde Türkiye’ye makul talepleri doğrultusunda her türlü yardımı yapabiliriz ama makul olmayan taleplerini yerine getiremeyiz. Bunu Mam Celal yapmadı, biz neden yapalım? 

Tehdit ediyorlar

Kaç defa yanımdaki arkadaşlarım söyledi. Savunma Bakanı tehdit etmiş, o tehdit etmiş, bu tehdit etmiş. Ne yeni tehdidi, neden? Biz hiçbir ülke ile sorun yaşamak istemiyoruz ama hiçbir şekilde tehditle, baskı ile SİHA ile diyalog yapmayız. Bu diyalog değil, bu süreç yanlış. Bu harp makinasıdır. Birlikte savaş halinde olmadığın bir ülkeye karşı nasıl savaş araçları kullanabilsin?”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.