Taliban kadın avında

Kadın Haberleri —

.

.

  • Taliban, temel hakları için eylem düzenleyen kadınları yakalamak amacıyla evlere tek tek baskın düzenleniyor. Yeni düzenlenen eve baskınlarında, “Güvenli evlerden” 29 kadının kaçırıldığı ve kaçırılan kadınların nereye götürüldüğü ise bilinmiyor.

Ağustos 2021 yılında Afganistan’da iktidarı ele geçiren Taliban’ın, kadına yönelik baskı, şiddet, öldürüme ve eve kapatma politikaları devam ediyor. Taliban’ın zulmüne karşı direnişe geçen kadınlar ise tek tek kaçırılıp ya infaz ediliyor ya da bilinmeyenler yere götürülerek işkencelerden geçiliyor. En son temel hakları için eylem düzenleyen kadınlar Taliban tarafından evlerinden alındı ve bu kadınların nereye götürüldüğü bilinmiyor.

Kadınlardan haber alınamıyor

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Gözde Çağrı Özköse’ye ulaşan ve güvenlik nedeniyle adını gizliyen N.A., Taliban'ın Marjan Amiri, Nayreh Kouhestani ve Medina Darvazi'yi kaçırdığını teyit edebildiklerini, kaçırıldığı düşünülen 26 kadından da Cuma gününden beri haber alınamadığını aktardı. Bu kadınların güvenli evlerde kaldığını söyleyen N.A., şimdiye kadar kaçırılan 35 kadından yalnızca BBC çalışanı olan Parvaneh İbrahim Khel'in serbest bıraktığını, farklı tarihlerde kaçırılan diğer kadınların hiçbirinden haber alınamadığını aktardı.

29 kadın kaçırıldı

Geçtiğimiz günlerde Mezopotamya Ajansı'na ulaşan farklı bir kaynak ise, Taliban'ın kaçırılan kadınlardan birinin babasını arayarak, diğer kadınların yerini söylediği takdirde kızının serbest bırakılacağını söylediğin kaydetti. Şubat ayının başında Taliban tarafından kaçırılan Zahra Mohammadi, tutulduğu yerden Wahida Amiri'ye ulaşmayı başararak, Taliban'ın Amiri'yi de aradığını ve saklanması gerektiğini söylemişti. 

Güvenli evlerden kaçırılan 29 kadının, Taliban'ın aileleri itirafçılığa zorlaması sonucunda mı kaçırıldıkları henüz bilinmezken, Afganistanlı kadın aktivistlerin Birleşmiş Milletler (BM) de dahil olmak üzere, uluslararası kurumlara uzun süredir yaptığı yardım çağrıları da şu ana kadar hiçbir şekilde karşılık bulmadı.

Taliban’ın alıkoydu 4 aktivist serbest

Daha önceden kaçırılan 4 kadın aktivist geçtiğimiz günlerde serbest bırakılırken, Marjan Amiri, Medina Darwazi, Nayreh Kouhestani’nin de aralarında olduğu toplamda 40 kişi hala gözaltında tutuluyor. Gözaltında tutulan 40 kişiden 29’unun kadın aktivist olduğu kaydedilirken, aktivistlerin nereye götürüldüğü bilinmiyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.