Taliban: Türkiye'yi işgalci güç sayarız

Dünya Haberleri —

Taliban / foto: AFP

Taliban / foto: AFP

  • Afganistan'da ABD’nin çekilmesi ardından çok sayıda ilçenin kontrolünü ele geçiren Taliban, Türk devletinin de diğer güçler gibi ülkeden çekilmesini istedi. Taliban “Aksi halde Türkiye’yi işgalci güç sayarız” açıklamasını yaptı.

 

NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi ardından birçok ilçeyi denetimi altına alarak daha fazla güçlenen Taliban, ülkede kalmak isteyen Türk devletini uyardı. Tıpkı diğer yabancı güçler gibi Türk birliklerinin de Afganistan’dan çıkmasını isteyen Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, “aksi durumda Türkiye’ye işgalci güç muamelesi” uygulayacaklarını açıkladı. Ankara yönetiminin ABD ile anlaşmalı olarak Afganistan’da kalma kararını kınadıklarını söyleyen Mücahit, “Hangi gerekçe olursa olsun ülkemizde yabancı güçlerin bulunmasını işgal olarak göreceğiz” diyerek, Türkiye’nin Afganistan’da kalma ısrarının ikili ilişkilere zarar vereceğini belirtti.

Türkiye neden kalmak istiyor?

Türk devletinin ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin Afganistan çekilmesi sonrasında ülkede  “Kabil'deki Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın güvenliğini sağlama” önerisiyle kalmak  istemesi birçok yorumu da beraberinde getirdi. Afganistan, Asya’da üretilen ve Avrupa’ya transfer edilen eroin kaçakçılığında kilit konumunda.  Narkotik uzmanları da esrar ve eroin transferinde Afganistan’ın önemli bir durak ve hatta üs olduğunu söylüyor. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi EUROPOL, afyon temelli uyuşturucuların temel kaynağının Afganistan olduğunu, bu ülkeden Türkiye’deki organize suç örgütleri kontrolünde Avrupa’ya getirildiğini birçok raporunda dile getirmişti. 

Görüşmeler sürüyor

Türkiye'nin, NATO güçlerinin çekilmesi sonrasında Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı'nın güvenliğini üstlenme önerisi üzerine Ankara-Washington yönetimi arasında bir süredir görüşmeler sürdürülüyor. Son olarak ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Türklerle bazı verimli görüşmeler yaptık, Bakan'ın meslektaşıyla yaptığı görüşmelerin açıklamalarını gördünüz. Aramızda tarif ettiğiniz gibi bir tıkanma noktası yok, Türklerle bazı modeller ve bazı gereklilikler üzerine çalışma yapıyoruz" açıklamasını yaptı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.