Taliban’ın gölgesi kadınları bırakmıyor

Kadın Haberleri —

Afganistan-foto: Afp

Afganistan-foto: Afp

  • Afganistan’daki kadın ve kız çocukları Taliban’ın gölgesine nefes alabilmek için imkanlarını zorluyor ancak karanlık gölge her seferinde peşlerinden gidiyor.

Merkezi Dubai'de bulunan bir şirketler grubunun başkanı, 100 Afgan kadının Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) burslu üniversite eğitimine sponsor olduğunu ancak Afganistan'daki Taliban yönetiminin kadınların Dubai'ye gitmek üzere uçağa binmelerini engellediğini söyledi.

El Habtur Grup'un kurucusu ve başkanı Halaf Ahmed el Habtur, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, 100 Afgan kadının üniversite eğitimi için sponsor olduğunu, kadınları dün sabah BAE'ye getirecek uçağın ödemesini de yaptığını kaydetti.

Uçağa biniş engellendi

El Habtur, X'teki videolu mesajında, “Taliban hükümeti buraya okumaya gelecek kızlara izin vermedi. Benim sponsor olduğum yüz kızın uçağa binmelerini engellediler. Uçağın ücretini ödemiştik, buradaki barınma, eğitim, ulaşım ve güvenlik ihtiyaçlarının hepsini karşılamıştık” dedi.

Taliban yönetimi ve Afganistan Dışişleri Bakanlığı ise Reuters'ın konuya ilişkin açıklama talebini yanıtsız bıraktı.

Kadının tek başına seyahat etmesi yasak

El Habtur, havaalanına erkek velisiyle birlikte giden ancak Kabil'deki havaalanı yetkililerinin kendisinin ve diğerlerinin uçağa binmelerini engellediğini söyleyen kadın öğrencilerden birinin ses kaydını da mesajına ekledi.

Afgan kız ve kadınlarının lise ve üniversite eğitimi görmesini yasaklayan Taliban, Afganlarınülke dışına seyahat etmesine izin veriyor, ancak uzun mesafe yolculuk yapacak kadınların eş, baba ya da ağabey gibi erkek velilerinin refakat etmesini zorunlu kılıyor. KABİL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.