Tatvan’da susuz yaz!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Tatvan'da susuzluk

Tatvan'da susuzluk

  • AKP’li Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, gösteriş için milyonlarca lira akıtırken 71 milyon elektrik borcunu ödeyemediği Tatvan halkı üç aydır susuz. Tatvanlılar, “Belediye çözümün değil çalmanın derdinde” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

DORŞİN BARAN / BİTLİS

Bitlis’in Tatvan ilçesinde yandaşlarına para dağıtmak ve belediye binasını satışa çıkarması ile gündeme gelen Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, belediyenin 71 milyonluk elektrik faturasını ödeyemiyor. Seçildiği günden bu yana hiç elektrik borcu vermeyen AKP’li belediye başkanının bu borcu kapatmak için belediye meclisini iki kez toplayarak olağanüstü toplantı yaptığı öğrenildi. Belediyenin ödeyemediği borç nedeniyle ilçenin 11 mahallesine su veren su deposunun elektriği Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) tarafından kesildi. Kesilen elektrik nedeniyle 3 aydır susuz olan Tatvan halkı, su ihtiyaçlarını çeşmeden veya mahalleye gelen su deposundan karşılıyor.

 

Mehmet Emin Geylani (Soldaki)

 

Belediye binasını satışa çıkarmıştı

AKP’li Mehmet Emin Geylani geçtiğimiz aylarda belediye binasını satışa çıkarmıştı. Bu ayki borçla birlikte 71 milyon elektrik borcu olan belediye kilitlenmiş durumda. İşçilerin maaşını bile veremediği, sadece memur maaşlarını ödeyebildiği öğrenildi. Belediye meclisi, son 6 ayda gelen tüm teklifleri belediye başkanına olan güvensizliğinden dolayı reddederken, elektrik borcunu kapatmak için toplanan iki olağanüstü meclis, belediye başkanının borcu kapatmak için teminat kredisinden 60 milyon borç alma teklifini de kabul etmedi.

‘Belediye çalmakla meşgul’

Mağdur olan Tatvan halkı çözüm beklerken, belediye başkanı ise borcu borçla kapatma derdinde. Yine borçlu olan başkanın son bir ay içerisinde yaptığı toplu sünnet töreni, İslami söyleyişi ve batılı sanatçıların geldiği halk şöleni de dikkatlerden kaçmıyor. Borç içerisinde olan belediye yaptığı bu şölenlere ise milyonlar harcadı.

Borçların ödenmemesi nedeniyle suya erişemeyen halk yaşadığı mağduriyeti gazetemize anlattı. Yaşadığı Kale Mahallesi’nde 3 aydır suların akmadığını  dile getiren Mehmet Güler adlı yurttaş şunları söyledi: “3 aydır sularımız akmıyor günde bir iki saat akıyor ya da akmıyor. Her sene aynı sorunu yaşıyoruz. Çeşmeden suyu doldurup eve götürüyoruz. Bu çeşme her sene çok iyi akardı bu sene azaldı. Su yok; ne bahçe sulayabiliyoruz ne hayvanlarımıza su verebiliyoruz. Onun dışında evdeki bulaşıklar, çamaşırlar da öyle. Duş alamıyoruz, yine içme suyunu çeşmeden ya da dışarıdan almak zorunda kalıyoruz. Böyle nereye kadar devam eder bilmiyoruz. Belediyeye ne bir tepkim ne de çağrım var; onlar çalmaktan başka bir şey bilmediği için, bu sonuç çok normal. Hep çalıyorlar gelen parayı da ya yandaşlarına ya da kendi adamlarına yediriyorlar. Çaldıkları için de hiçbir borcunu ödeyemiyor.”

Belediye kilitlendi

Tatvan Belediyesi HDP Meclis Grubu Sözcüsü Özcan Yurtada ise halkın yaşanan süreçten dolayı çok mağdur edildiğini, belediye başkanının ise soruna çözümü borcu borçla kapatmaya çalışarak bulduğunu söyledi. Belediyenin borcu nedeniyle kilitlendiğine dikkat çeken Özcan Yurtada, “Belediyenin geçen ayki elektrik borcu 66 milyon 300 milyardı. Bu ayla beraber borç 71 milyona çıktı. Tatvan’ın sadece 71 milyon borcu var. Belediye başkanı seçildiği günden bu yana hiç elektrik ödemesi yapmamış. Emlak vergisi ve sulardan her ay Tatvan belediyesine 4 milyon para geliyor. Her ay elektrik borcu için 4 trilyon ödeme yapsaydı şu an belediyenin borcu olmazdı. Gelen bütün parayı arkadaşlarına, yandaşlarına ve akrabalarına verdiği için Tatvan halkı mağdur ediliyor. Ödenmeyen elektrik borcu nedeniyle DEDAŞ gelip su depolarının elektriğini kesince ilçede de susuz kalıyor” dedi.

Borcu borçla kapatmak istiyor

Yurtada, belediyenin gelen parayı yandaşlarına dağıttığını bu nedenle elinde para kalmadığını belirtti ve ekledi: “Kendi beceriksizliklerini HDP grubunun üstüne yıkmaya çalışıyorlar. ‘Elektrik borcunu ödemek istiyoruz ancak HDP’liler engel oluyor’ diyorlar. Yani hem suçlular hem güçlüler. Ama meclise gelen bu teklifleri sadece biz değil AKP grubu da kabul etmiyor. Gruptaki meclis üyeleri açık açık başkana güvenmediklerini ifade ediyor. Şimdi belediye bu elektrik borcunu kapatmak için teminat mektubu adı altında 60 trilyon kredi istiyordu. Günümüz Türkiyesi’nde bu kredinin yıllık faiz oranı yüzde 35,5 yıllık olan bu krediyi hesapladığımızda 160 trilyona tekabül ediyor. Borcu borçla ödemeye kalkıyor; hem de bu 71 trilyonluk borcu da Tatvan halkının sırtına atıyor. Hem borç bırakıyor hem borcu borçla kapatıyor, hem de alacakları kredi ile borcu ödeyecekleri de şüpheli. Belediye başkanı gideceğini bildiği için giderayak alabildiği kadar parayı alıp yandaşlarına dağıtmak.”

22 mahalleden 11’i susuz

Belediye başkanın asıl derdinin ilçe halkının sorunlarını çözmek olmadığına yer veren Yurtada, “Zamanında yapılanma yapmış olsaydı bu 71 trilyonluk borç daha da az olurdu. Tatvan’da 22 mahalle var, 22 mahallenin 11’inde 3 aydır kesintisiz su sorunu var. Günde sadece bir iki saat su geliyor. Geri gelen mahallelerde de su diğer şebekelerden aktığı için onlara yetmiyor. Sosyal, Dumlupınar, Fatih, Hidayet, Yeni Mahalle, Pınarbaşı Mahallesi, Karataş, Fuat ve Çağlayan Mahallesi bunlar susuz olan mahalleler. Halk ve esnaf çok mağdur” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.