TC’nin Xelîfan’da ne işi var?

Meral ÇİÇEK yazdı —

Xelîfan’ın kucağını direnişçi evlatlarına açması doğası gereğidir. Ancak Kürt'e karşı soykırım savaşı yürüten güçlerin buradaki varlığına ne demeli? Ya da şöyle soralım: TC’nin Xelîfan’da ne işi var?

Xelîfan, Başûrê Kurdistan’ın Soran bölgesine bağlı bir yerleşim yeri. Birkaç kilometre batısında tarihi Rewanduz dağ şehri bulunurken, kendisi Diyana ve Herir’in tam ortasına düşüyor. Dört bir yanı dağlarla çevrili Xelîfan, Bradost bölgesinin güneybatı ucunu da oluşturuyor. 

Bu bölge, özellikle son 100 yılda sayısız direnişe sahne oldu. Kürdistan coğrafyasının her karış toprağında direnişin izleri var elbette, hem tarihsel olarak hem de güncelde.

Ancak bazı bölgeler gerek coğrafi özellikleri gerekse de mesken oldukları insanların toplumsallıkları nedeniyle bir mücadele geleneğini açığa çıkarır. Geliyê Elî Beg’i çevreleyen bu alan da böylesi bir özelliğe sahiptir. 

Xelîfan’ın kucağını direnişçi evlatlarına açması doğası gereğidir. Ancak Kürt'e karşı soykırım savaşı yürüten güçlerin buradaki varlığına ne demeli? Ya da şöyle soralım: TC’nin Xelîfan’da ne işi var? 

KDP sözcüsü geçtiğimiz günlerde HPG’nin açıklamasına cevaben demiş ya; “PKK mensupları Xelîfan bölgesinde ne yapıyor, orada ne işleri var”. 7 kişilik bir gerilla grubunun bölgede Zap suyunu geçmeye çalışırken KDP güçleri tarafından pusuya düşürülerek şehit edildiğine dair yapılan HPG açıklamasına KDP böyle yanıt verdi. Aynı bölgede Temmuz sonunda da 3 kişilik gerilla birimi KDP’nin saldırısına uğradı ve akıbetleri hala da bilinmiyor. 

Soykırımcı saldırılara karşı direnen Kürdistan özgürlük gerillasının ülkenin dört bir yanında her karış toprağında bulunma hakkı vardır. Hatta bunu haktan ziyade görev olarak ele alıyor. 

Peki ya soykırımcı faşist güçler? Onlar, Bakur sınırına 40 kilometre mesafedeki bu bölgede ne yapıyor? Burada ne işleri var? PKK gerillaları için “orada ne işleri var?” diyen KDP, bu soruların da yanıtını verebilir mi? 

Üstelik yeni gelişen bir varlıktan bahsetmiyoruz. HSM Karargah Komutanı Murat Karayılan ta beş yıl önce KurdSat televizyonuna verdiği röportajda Xelîfan’de Türk askerlerin bulunduğunu söyledi. Bu sözleri, bölgenin idaresini elinde bulunduran KDP veya Kürdistan Bölge Hükümeti yetkilileri tarafından yalanlanmadı. Kimse aksini iddia etmedi.

Demek ki doğru. Demek ki TC askerleri yıllardır Xelîfan’da ve bu KDP açısından bir sorun teşkil etmiyor. Ama buradan geçen PKK gerillalarını pusuya düşürüp şehit düşürmekte beis görmüyor! 

İşin boyutlarının daha iyi anlaşılması için bir başka gücün bölgedeki varlığına dikkat çekmekte yarar var. O da ABD. Xelîfan’ın hemen birkaç kilometre güneybatısındaki Herîr’de ABD’nin hava üssü bulunuyor. 2003’te kurulan bu üs, şu anda ABD’nin Irak devlet sınırları içerisindeki iki stratejik üssünden biri. Sırf hava üssü olarak işlev görmeyip son dönemde temel bir merkez olarak yeniden yapılandırıldı. Hatta şu anda operasyon merkezi olarak kullanılıyor. 
Dolayısıyla bu bölgede olup bitenlere sırf lokal bir gözle bakmak yetersiz olur. Zira bölgesel ve uluslararası NATO güçlerinin üslendiği bir alandan bahsediyoruz. KDP’nin PKK gerillası için “orada ne işleri var?” şeklindeki sözlerini bir de bu açıdan okumalı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.