Tecride ve talana karşı yürüdüler

  • Şırnak’ta Türk ordusunun tazyikli su ve gaz bombalı saldırısına direnen binler, tecride ve talana tepki gösterdi. 

 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde binlerce kişi, önceki gün Şırnak’ta bulunan Cudi Dağı’na yürümek için Milga Şantiye alanında bir araya geldi. Sıcak havaya rağmen buluşan binler, uzun bir süre ekolojik tahribata tepki gösterdi. Halaya duran kitle, sık sık savaşa ve talana karşı slogan attı.  

Bütün yolları onlarca zırhlı araçla abluka altına alan askerler, yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti. Ancak kitle yürüyüşte ısrarcı oldu. Uzun bir süre yapılan görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine askerler, tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı. Buna tepki gösteren halk, belli bir noktaya kadar yürüyerek, oturma eylemi gerçekleştirdi. Gaz bombaları ve tazyikli suya rağmen dağılmayan halk, sık sık “Bijî serok Apo”, “Direne direne kazanacağız” ve “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları attı. 

Kürt'süz coğrafya hayalinden vazgeçin

Burada konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde tecrit, 5 Nisan 2015’te ağırlaştırıldı ve 'Kürt halkını bu kez bitireceğiz' dediler. Kürt'süz bir coğrafya yaratmak istiyorlar. Aradan 7 yıl geçti. Tarihte bizi bitiremediniz. Bundan sonra da mümkün değil. Bu saldırılarla sonuç alamazsınız. Bizim yolumuz özgürlük yoludur. Kestiğiniz ağaçların yerine yüzlerce ağaç dikeceğiz. Bugüne kadar geri adım atmadık, bundan sonra da geri adım atmayız. Faşistlere de şunu söylemek istiyorum: Kürt düşmanlığında boğulacaksınız. Başarı Kürt halkının olacak.”

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk

İnsansızlaştırmak istiyor

HDP Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Naci Sönmez ise şunları ifade etti: "Büyük bir ekolojik saldırıyla karşı karşıyayız. Demokratik zemindeki bütün siyasi partilere, ekoloji mücadelesi veren hareketlere, gençlere ve kadınlara saldırılar var. Özellikle Kürdistan coğrafyasında güvenlik gerekçesiyle ağaçları ve dereleri yok etmeye çalışıyor. Ağaçları keserek bu bölgede yeni bir insansızlaştırma operasyonu gerçekleştiriyor. Eylem yasağı, toplantı yürüyüş gibi yasakların hiçbiri bizim için geçerli değildir, meşru da değildir. HDP olarak hem sokakta hem Meclis’te, hem Kazdağları hem Artvin hem Cudi'yi savunmaya, birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Saldırıları durdurabilmek, ekolojik yıkımla mücadelenin yolu savaş ve işgal politikalarına tavır almaktan geçiyor. O nedenle Türkiye'nin batısındaki bütün demokrasi güçlerine bir kez daha sesleniyoruz: Neoliberal politikaların sonlanmasını arzu ediyorsak Kürdistan coğrafyasındaki mücadeleyi ortaklaştırmadan bu mücadeleyi başarıya götürmek mümkün değildir."

Halk, konuşmaların ardından sloganlar eşliğinde dağıldı.  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.