Tecridi kırmak için harekete geçin

Yurt Dışı Haberleri —

Üç günlük oturma eylemi

Üç günlük oturma eylemi

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı İmralı’da ziyaret için başvuran avukatlardan Joke Calewaert, Türkiye’yi AİHM ve AK kararlarını uygulamaya çağırdı. KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar ise “22 ay geçti artık bir ses duymak istiyoruz” dedi.

ERDOĞAN ZAMUR / STRASBOURG 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki derinleştirilmiş tecride karşı Strasbourg’da Avrupa Konseyi (AK) önündeki devam eden üç günlük oturma eylemi miting ardından sona erdi. Kürt siyasetçiler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatları ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden vekillerin de katıldığı açıklamada, “Tecride bir an önce son verilmesi için harekete geçin” çağrısı yapıldı. 

Avukat Joke Calewaert

Öcalan ile görüşmek için İmralı’ya gitme başvurusu yapan yüzlerce avukattan biri olan Avukat Joke Calewaert, “Biz, siyasilerin, adaletin kararlarına uymasını istiyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi iki kez Abdullah Öcalan’a yönelik prosedürün legal olmadığına karar verdi. Diğer bir ifadeyle Öcalan, İmralı’da mutlak tecrit altında tutulamaz. AK ve AİHM’in kararlarının uygulanmasını talep etmek için buradayız” dedi. 

İmralı başvurucularından bir diğer Avukat Selma Benkhelifa, “Avrupa medyası, kamuoyu Abdullah Öcalan’a tecridin son bulması lehine harekete geçmediği sürece, Türkiye de harekete geçmeyecek” diyerek, tecride karşı mücadeleyi büyütmenin önemine vurgu yaptı. 

Bir ses duymak istiyoruz

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, 22 aydır Kürt Halk Önderi’nden haber alınamadığını belirterek, “Önder Apo’dan bir ses duymak istiyoruz. AK ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) sorumluluklarınızı yerine getirerek, tecridin kalkması için gerekeni yapın” diye seslendi. “Önderliğimize sahip çıkmak ahlaki, siyasi ve politik görevdir” diyen Aydar, “Önder Apo’nun özgürlüğü sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise, CPT ve AK’nin Öcalan üzerindeki tecritten sorumlu olduğunu söyleyerek, “CPT eğer işkenceyi önleme komitesi ise neden rolünü oynamıyor” diye sordu. 

Milletvekili Paul Gavan

Avrupa sınıfta kaldı

Avrupa Konseyi Parlamentosu Meclis (AKPM) Üyesi İrlanda Sinn Féin Milletvekili Paul Gavan ise, “Öcalan insalığın, demokrasinin gerçek yüzüdür. Öcalan’ın tecridi demokrasinin tecrididir. Birleşik Sol Hareket olarak adalet çağrımız devam edecek. İrlanda’yı da harekete geçirmeye çalışacağız. Avrupa, insan hakları konusunda sınıfta kaldı. Sinn Féin partisi olarak desteğimizi devam ettireceğiz” diye konuştu. 

İskoçyalı Sara Glynn

9 kez gitti sonuç yok

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde Öcalan’a yönelik tecrit ile ilgili görüşmeler yapan Uluslararası Öcalan’a Özgürlük Kadın Heyeti içerisinde yer alan İskoçyalı Sara Glynn, ”Önder Apo’nun tutsaklığının 24. yılı. CPT şimdiye kadar İmralı’ya 9 kez gitti ve buna ilişkin raporlar yayınladı. Fakat İmralı’da tecrit her geçen gün daha kötüye gidiyor” uyarısında bulundu. 

Kadın heyetinden Sawsan Chouman

Lübnan’dan gelerek AKPM’de görüşmeler yapan kadın heyetinden Sawsan Chouman ise “Amacımız Öcalan’ın özgürlüğünü talep etmek ve bunun önündeki engelleri kaldırmak. Öcalan tüm halkların lideridir. Direnişizi ve Önderliğinizi selamlıyorum” diye konuştu. 

Kolombiya’dan gelen Avukat Diana Restrepo ise “Kürt halkının mücadelesi ve Öcalan’ın felsefesi bizim için belirleyecidir” diyerek, dünyanın her yerinden Kürt halkının desteklendiğini belirtti. 

Eylemin son gününe İsviçre’den gelen Kurdistanlılar, Kurdistani inanç kurumları, Demokratik Alevi Hareketi (FEDA), Civaka İslamiya Kürdistan (CÎK), Êzîdî Koordinasyonu ile Partiya Yekitiya Demokratik (PYD) Rojhilatlı partiler, Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve Avrupa  ve Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) eşbaşkanları, HDP’li seçilmişler, Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-KON) TEV-ÇAND sanatçıları da katıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.