Tecrit tanımı kifayetsiz kalıyor

Dünya Haberleri —

Michela ARRICALE

Michela ARRICALE

  • İtalyan hukukçu Michela Arricale, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit için “Açıkça her türlü ulusal ve uluslararası yasallığın dışında. Tanımlamak için yeni bir kelime icat edilmeli” dedi. 

MUHAMMED KAYA/ROMA

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan, 4-5 dakikalık telefon görüşmesinin yapıldığı 25 Mart 2021 tarihinden bu yana hiçbir haber alınamıyor. Haber alamama hali 32 ayı aşarken, son avukat görüşmesinin yapıldığı 7 Ağustos 2019 tarihinin üzerinden de dört yılı aşkın bir süre geçti. Hukuksal bir karadelik niteliği taşıyan Kürt Halk Önderi üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin son bulması için 10 Ekim’de küresel bir kampanya başlatıldı. İtalya’daki Demokrasi için Araştırma Merkezi (CRED) üyesi Avukat Michela Arricale de “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” kampanyasına destek verenlerden.

vukat Michela Arricale

‘Tecrit’ yetersiz kalıyor
Aynı zamanda Uluslararası Hukuki Müdahale Grubu Eşbaşkanı olan Michela Arricale Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecrit için “Açıkça her türlü ulusal ve uluslararası yasaların dışında” tespitini yaparak ekledi: “Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi tanımlamak için Avrupa Konseyi düzeyinde yeni bir kelime bile icat edilmeli.”

Hukuka kesinlikle aykırı
Uluslararası kurumların İmralı’daki tecride ilişkin sessizliğine tepki gösteren Avukat Michela Arricale, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) İmralı Raporu’nu açıklamamasını da eleştirdi. Öcalan’dan haber alınamama halinin hukuk ilkeleriyle bağdaşmadığının altını çizen Arricale, “Modern demokratik hukuk kurallarına kesinlikle aykırıdır” dedi. 

CPT raporlarını açıklamalı
CPT’nin raporlarını açıklaması için girişimlerde bulunduklarını ifade eden Arricale, “Uluslararası alanda Avrupa Konseyi'ndeki Avukatlar Birliği düzeyinde bunu yapmaya çalışıyoruz. CPT, en azından şimdiye kadar açıklamadığı raporunu açıklamalı” çağrısında bulundu. 

Mücadelemizin özü
Uluslararası hukukun Kürt Halk Önderi Öcalan için de doğru yorumlanması gerektiğini söyleyen Avukat Arricale “Derhal serbest bırakılması için girişimlerimizi sürdürmeli ve onun yanında yer almalıyız. Bu bizim şu anki mücadelemizin özüdür. Bu mücadelede hem ülke içinde hem de Avrupalı ilerici avukatlar düzeyinde olacaktır” diye ekledi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.