TJK-E: İnşayı sağlamlaştıracağız

Kadın Haberleri —

.

.

  • 6’ncı kongresini gerçekleştiren TJK-E, faşizme, tecride ve kadın kırımına yönelik Avrupa’da yürüttüğü hamleyi ileriye taşıma ve kadın toplumsallığını örgütleme temelinde kararlar aldı. 

HABER MERKEZİ

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Kurd li Ewrûpayê- TJK-E) 17-20 Haziran tarihleri arasında 6’ncı kongresini gerçekleştirdi. ‘Önder Apo’nun Özgürlüğü Özgürlüğümüzdür’ şiarıyla yapılan kongre, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı uygulanan mutlak tecridi, İmralı işkence ve esaret sistemini parçalamak amacıyla işgale, faşizme ve kadın kırımına karşı mücadeleyi büyütmeyi esas alan kararlaşmalara gitti.

İki hafta önce Belçika’da yaşamını yitiren devrim emekçisi Delal (Güler Yurdakul), Ağustos 2020’de Almanya’da yaşamını yitiren Hêvî Gabar (Gülistan Aksoy) ile geçen hafta Türk devleti menşeili ırkçının HDP İzmir binasına yönelik saldırısında şehit olan Deniz Poyraz’a adanan kongrede, güncel gelişmeler değerlendirildi, yıllık faaliyet ekseninde geliştirilen eleştiri ve özeleştiri temelindeki tartışmalarla mücadeleyi büyütme kararlılığı ortaya konuldu. 

Özgürlük Zamanı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan mutlak tecridin kırılması, kongrede tartışılan başlıkların başında geldi. Öcalan’ın İmralı’da faşizme ve soykırım politikalarına karşı verdiği direnişe cevap olmak için demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmanın yaşamsallaştırılmasının öneminin vurgulandığı kongrede, hareketin ‘Özgürlüğün özgürlüğümüzdür’ sloganıyla bir süredir yürüttüğü ‘Dem Dema Azadiyê ye’ (Özgürlük Zamanı) hamlesinin daha da büyütülmesi kararına gidildi. 

İşgale karşı direniş zinciri

Kongrede, bir mafya çete düzeni haline gelen Türk devletinin, Kürt kadınlara ve halkına yönelik soykırım politikalarının bir devamı olarak Güney Kürdistan, Şengal ve Rojava’ya yönelik işgal saldırıları da değerlendirildi. İşgale karşı gerillanın görkemli mücadelesinin selamlandığı kongrede, ‘Direnen gerilla, direnen Kürt kadını onurumuzdur’ şiarıyla bir direniş zinciri oluşturularak, mücadeleyi her yerde radikalleştirme kararlaşmasına gidildi. 
Soykırım saldırıları ile birlikte gelişen işbirlikçilik ve ihanetçilik çizgisine karşı da Kürt kadınların ulusal birliğini büyütme temelinde bir tutumun sergilenmesi kararlılığı ifade edildi.

Kürt halkına yönelik saldırıların derinleşmesine hizmet eden uluslararası güçlerin görmezden gelerek, Kürtleri kriminalize eden politikalarına karşı durmanın da önemine vurgu yapılan kongrede, Kürt kadınlar olarak dünya kadınları ile buluşup mücadeleyi ortaklaştıracakları ve dayanışma ağlarını büyütmeyi hedefledikleri vurgulandı. 

Kadın kırımına karşı hamle

Kongrede TJK-E’nin geçtiğimiz yılın Kasım ayında başlattığı “Kadın Kırımına Karşı Özgür Kadını ve Özgür Toplumu Savunma” hamlesi kapsamında yürüttüğü “Diktatörün yargılanması için 100 neden” kampanyası tartışmaları da önemli bir yer tuttu. Önemli bir gündem yaratan kampanyanın, kadın kırımının uluslararası alanda suç olarak tanınması, sistematik olarak yapılan kadın katliamların görünür kılınması ve Erdoğan’ın uluslararası alanda teşhir edilmesi ve yargılanması anlamında yüz binlerce insan tarafından desteklendiği dile getirildi. Hareketin bileşenleri olan meclis, komün ve inisiyatiflerin kampanya etrafında birleşerek, “Zamanı Geldi” hamlesinin her aşamasına öncülük ettikleri belirtildi. Kampanyanın Paris Katliamının aydınlatılması ve katliamcılardan hesap sorulması ile Efrîn’de yaşanan kadın kırımına karşı mücadelenin büyütülmesi temelinde devam etmesi kararlaştırıldı. 

Toplumsal inşa

Kongrede tartışılan diğer bir gündem ise hareketin toplumsal öncülük düzeyi, inşa çalışmaları, demokratik kadın konfederalizmin boyutlar ekseninde yarattığı gelişme düzeyi ve eylem çizgisinin yarattığı toplumsallık düzeyi oldu. Tüm kazanımlara karşı Kürt halkı ve kadınlarının hala soykırım tehdidi altında olduğu vurgulanan tartışmalarda, kadın kurtuluş ideolojisinin ete kemiğe büründürülmesi anlamında Avrupa’nın her alanında örgütlenme çalışmalarına ağırlık verilmesinin önemine dikkat çekildi.

Kadın konfederal sistemine göre örgütlendirilen meclis, komün, inisiyatif ve komitelerin tabandan tavana yayılan bir örgüt ve inşa sürecini esas aldığı, ancak birbirini tamamlama ve her çalışma alanının inisiyatif sahibi olması noktasında zayıflıkların olduğu dile getirildi. Bu anlayışların aşılması için de demokratik katılım ve kolektivizmin ilkesini daha güçlü işletmek gerektiği vurgulandı. Toplumsal ve sosyal sorunların çözümünde meclislerin yeteri düzeyde işlevsel olmadığına dikkat çekilen tartışmalarda, erkek egemen yaklaşımlara karşı radikal mücadele, erkeğin değişim ve dönüşümünün hedeflenmesi, ailenin demokratikleşmesi anlamında plan ve projelerin geliştirilmesi kararlaştırıldı.

Avrupa’ya göç eden Kürt kitlesine ve kadınlara dönük de dar ve tek yönlü örgütlenme anlayışının aşılarak, Kürdistani politikaların esas alınması temelinde özgür kadın mücadelesinin her eve taşırılması iddiası ortaya konuldu. Kadının toplumsal sistemini örmede hayati rol oynayan meclisler nezdinde ise “Her kadın örgütlenmeli, örgütlemeli” şiarıyla bir örgütlenme ve eğitim seferberliği başlatma kararı alındı. 

Hamleye katılım çağrısı

TJK-E kongresine dair yayınlanan sonuç bildirgesinde şu çağrı yapıldı: “21. yüzyıla en örgütlü güçlerden biri olarak giriş yapan Avrupa Kürt Kadın Hareketi çatısı altında kadınların özgürlük arayışı ve örgütlü güçleri, konfederal sistem inşasını daha da sağlamlaştıracaktır. Toplumsal alandan siyasete, öz savunmadan diplomasiye, eğitimden ekonomiye yaşamın bütün alanlarında jineoloji perspektifi ile örgütlenecek olan TJK-E, demokratik kadın sistemini toplumun ihtiyaçları temelinde daha güçlü bir tempoyla inşa etme kararlılığına ulaşmıştır. Bu kararlılık önünde engel olan, mücadeleyi geriye çeken anlayış ve devrimin büyüyen görevlerine yanıt olmayan duruşlarla mücadeleyi yükseltmeyi dönemin temel görevlerinden biri olarak belirlemiştir. 21. yüzyılı kadın devrim çağına dönüştürmek için iddiasını yinelemiştir. Bunun için 6. kongremiz; öncelikle kadın özgürlük çizgisinin mimarı olan Önder Apo üzerindeki mutlak tecridi aşıp, İmralı işkence ve esaret sistemini parçalamayı, faşizmi durdurmayı, işgale son vermeyi ve kadın kırımına karşı özgür kadını ve özgür toplumu savunmayı en temel görevleri olarak kararlaştırmıştır.

Tarihi bir dönemde gerçekleştirdiğimiz 6. TJK-E Kongremiz, Kürt halkının özgürlüğünü sağlamak ve kadın devrimini gerçekleştirmeye kilitlenmiştir. Bu tarihin akışını değiştirecek devrimsel bir mücadeledir. Bu tarihsel sürecin yüklediği stratejik rolden hareketle bütün kadınları, gençleri ve özgürlük özlemi olan herkesi “Dem dema azadiyê ye” ve “Kadın kırımına karşı özgür kadını ve özgür toplumu savunma” hamlemize aktif katılmaya çağırıyoruz. Zilanların, Semaların, Delallerin, Leylaların,  Atakanların, Kasım Enginlerin, Sinan Dersimlerin çizgisinde özgürlüğün ve başarının her zamankinden daha yakın olduğu inancı ile halkımızı ve tüm kadınları selamlıyoruz.”

Kongrede son olarak, yapılan seçimle yürütme ve denetleme kurulu belirlendi. Kongre ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganı ile sona erdi. 

Kongre kararları

Kongrede alınan kararlar şöyle: 

•    TJK-E tüm örgütlenme, eylem ve etkinliklerinin merkezine, Önder APO’nun fiziki özgürlüğünü ve demokratik ulus ile özgür yaşamı inşa etmeyi koyar. Demokratik ulus ve özgür yaşamı inşa projesinin kadın öncülüğünde sahiplenilmesinin, topluma tanıtılmasının ve bilince çıkarılmasının hedeflenmesi,
    •    İşgale ve soykırım politikalarına karşı büyük bir mücadele ruhuyla “Direnen Gerilla, Direnen Kürt Kadını Onurumuzdur” şiarıyla eylemsel sürecin büyütülmesi, 
    •     “Tecride, işgale, faşizme son, özgürlüğü sağlama zamanı” şiarıyla başlatılan Önderlik Hamlesine Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak “Kadın Kırımına Karşı Özgür Kadın ve Toplumu Savunma Zamanı” şiarıyla her alanda öncülük düzeyinde katılım sağlanması. 
    •    Verdiği amansız mücadele ile Kürt soykırımının önüne geçen, Kürt halkının özgürlük mücadelesini yıllardır yürüten ve büyük bedeller veren Kürt Özgürlük mücadelesinin öncü gücü olan PKK’nin terör listesinde çıkarılması için mücadelenin yükseltilmesi. Bu temelde uluslar arası dayanışma ağlarının oluşturularak, Kürt özgürlük mücadelesini terörize ve kriminalize etmek isteyen ahlaksız ve kirli politikalara karşı etkin bir çalışmanın yürütülmesi. 
    •    Faşizme karşı dünya kadın hareketleriyle ortak kadın mücadelesinin büyütülmesi, 
    •    Kadının irade ve karar gücünün yaşamın ve toplumun her alanında açığa çıkarılması, inşa çalışmalarının yükseltilmesi ve bu temelde tüm meclis, komün ve inisiyatif çalışmalarımızda Seve, Pakize, Fatma, Asya ve Mehmet Tunç'ların direniş ruhunun esas alınması,
    •    Demokratik komünal sistemimizi yaşamsallaştırmak için paradigmamızın 9 boyutunun meclislerimizde somut olarak örgütlenmesi ve kurumlaşmanın esas alınması,
    •    Kapitalist modernitenin ben merkezci, sanal, halktan kopuk, yabancılaştırıcı zihniyetine karşı; komünal yaşamın esas alınarak, örgütlenme ve eğitim hamlesi çerçevesinde ‘Her Kadın Örgütlenmeli, Örgütlemeli’ seferberliğinin başlatılarak, ‘örgütlediğin kadar varsın’ temelinde çalışmalara hız verilmesi 
    •    Eşbaşkanlık sisteminin toplumun demokratikleşmesi ve eşit-özgür bir yaşamın geliştirilmesi temelinde ele alınarak derinleştirilmesi, cinsiyetçi ve iktidarcı yaklaşımlara karşı ise radikal bir mücadelenin esas alınması,
    •    Tüm meclis komün ve bileşenlerimizin pandemi sürecinde sistemin bireycileştiren, komünaliteyi öldüren ve pasifizmi derinleştiren etkilerine karşı toplumsal ağ ve bağları güçlendiren ve mücadeleyi büyüten bir tarz ve perspektifle hareket etmesi,
    •    Anadil çalışmalarının ideolojik bir çalışma olarak ele alınması, çocukların ana dilde okullarda Kürtçe dersleri alması için çalışmaların yürütülmesi,
    •    Feminicid ve kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin eğitim, panel, seminerlerin yapılması ve dönemsel kampanyaların örgütlenmesi,
    •    Başlık parası, berdel, zorla evlilik, küçük yaşta evlendirme, aile içi her türlü şiddet, çok eşlilik vb. gibi cinsiyetçi yaklaşımlar ile fuhuş, taciz ve tecavüz kültürünün aşılmasına dönük mücadelenin büyütülmesi,
    •    Şiddete maruz kalan kadınlar için meclis ve kadın kurumları yoluyla bölgelerde destek imkanlarının yaratılması, başvuranların sorunlarının çözümüne ilişkin somut projelerin geliştirilmesi, bu temelde sosyal komisyonlar bünyesinde şiddetle mücadele birimlerinin oluşturulması.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.