Toplu mezar üstünde mutlu mu olacaklar?

Emin Sarik

Emin Sarik

  • Newala Qesaba’da inşa edilen düğün salonu, polis okulu, çevre yoluna şimdi de 8 katlı binalar, lüks havuzlu villalar ve AVM’nin inşa edilmesine tepki gösteren şehit Emin Sarik'ın kardeşi Hüseyin Sarik, şunları söyledi: 
  • “Kefensiz yatan insanların yattığı bu bölgeye yönelik vahşet, her geçen gün başka bir boyut alıyor. İnsanların kemikleri üzerinde halay çekmek nasıl bir vicdan? Hangi vicdanla çocuklarınızı burada büyüteceksiniz?"

Şehit düştükten sonra cenazesi arkadaşlarıyla birlikte Newala Qesaba'ya gömülen Emin Sarik’in ailesi, insanların kemikleri üzerine inşaat yapmanın vicdansızlık olduğunu söyledi.

Newala Qesaba'da (Kasaplar Deresi), yapımı süren lüks villalara yönelik tepkiler sürüyor.  Bizzat jandarma tarafından tutulan kayıtlarda PKK’nin öncü kadrolardan Mahsum Korkmaz’ın (Egîd) cenazesi dahil 82 kişinin Newala Qesaba'ya gömüldüğü biliniyor. Ancak bu sayıya, gözaltına alınıp katledildikten sonra buraya gömülenler dahil değil. Buraya defnedilenlerden biri de PKK’nin öncü kadrolarından Emin Sarik. 1960'ta Sêrt’in Misirc ilçesine bağlı Kinaskê köyünde dünyaya gelen Sarik, ailesi ile birlikte 1963'te Êlih’e yerleşti. Sarik, 1980 askeri darbesi sonrası PKK'ye katıldı. Sarik, 1985'te çıkan bir çatışma sonucu üç arkadaşı ile birlikte şehit düştü. Annesi Merese Sarik’in gözü önünde Newala Qesaba’ya gömülen cenaze, tüm uğraşlarına rağmen aileye verilmedi. Anne Sarik, oğlunun kemiklerini almak için yıllarca mücadele verdi, dört yıl önce de hayata veda etti. Sarik’in kardeşi Hüseyin Sarik, insan kemiklerinin olduğu bir yere lüks villaların yapılmasına tepki gösterdi. 

Gözümün önünde çukura attılar

O dönem Pervari İlçe Jandarma Taburu'ndan babasını arayan askerlerin, ağabeyinin cenazesini teşhis için çağırdıklarını hatırlatan Sarik, şunları paylaştı: “Babam cenazeyi teşhis etmek için gitti ama teşhis edemedi. Daha sonra annem gitti ve teşhis etti. Cenazelerin onlara verilmesini istediler, ancak verilmedi. Teşhis için gidildiğinde abim ve üç arkadaşının öldürülmesinin üzerinden 20 gün geçmiş. Annem o süreci bize şu şekilde anlatıyordu; 'ben gittikten sonra, askeri yetkililer aralarında konuştu. Daha sonra yanıma gelerek, teşhis için cenazeleri göstereceklerini söylediler. Bizi arabaya bindirdiler ve Newala Qesaba bölgesine gittik. Aradan geçen 20 güne rağmen oğlumun ve üç kişinin cenazeleri hala açıkta ve askeri bir araçta bekletiliyordu. Ben Emin'imi teşhis ettim. Askeri yetkililere oğlumun cenazesini bana verilmesi için yalvardım ama gözümün önünde Newala Qesaba'da bir çukuru açtılar ve dördünü de oraya gömdüler.’ Annem o günden sonra sürekli başvuru yaptı, ancak oğlunu defnetmeden yaşamını yitirdi. Tek isteği oğlunun kemiklerini almaktı.”

Merese Sarik

Annem o fotoğrafı kopardı

Sadece Sêrt halkı değil, herkesin inşaat yapılan alanda insan kemikleri olduğunu bildiğini vurgulayan Sarik, şöyle devam etti: “Abimin teşhisine giderken 11 yaşındaydım, kara kaplı bir defterin gösterildiğini ve abimin fotoğrafının da burada olduğunu hatırlıyorum. Hatta o esnada karakol komutanı ağır bir şekilde küfür edince dedem komutanı yumruklamıştı. Sonrasında bize şiddet uygularken, annem abimin fotoğrafını o defterden koparmıştı. Bu fotoğraf abimin tek fotoğrafıdır. O dönemden bu yana cenaze verilmiyor. Oradaki kemiklerin bir köpeğin ağzından kent merkezinde dolaştığını sonra tekrar buraya konulduğu tüm Siirt halkı biliyor. Bilinmesine rağmen buraya binalar, lüks havuzlu villalar ve AVM inşa ediliyor. Bu nasıl vicdan, bu nasıl ahlak?” 

Herkes hesabını verecek

Vahşetin yaşandığı Newala Qesaba’da inşa edilen düğün salonu, polis okulu, çevre yoluna şimdi de 8 katlı binalar, lüks havuzlu villalar ve AVM’nin inşa edildiğine dikkat çeken Sarik, şunları söyledi: “Kefensiz yatan insanların yattığı bu bölgeye yönelik vahşet, her geçen gün başka bir boyut alıyor. Orayı kim imara açtı, kim inşa ediyorsa bu halka hukuk önünde hesap verecek. İnsanların kemikleri üzerinde halay çekmek, yüzmek nasıl bir vicdan? Hangi vicdanla çocuklarınızı burada büyüteceksiniz, halay çektireceksiniz? Cenazeler üzerinde yapılan havuzlarda nasıl çocuklarınızı büyüteceksiniz? 8 ay önce buraya heyet ve milletvekilleri ile gittiğimizde inşanın durdurulduğu bilgisi verildi, ancak şimdi yüzlerce villanın yapıldığını görüyoruz. Hangi ahlak ve vicdan ile bunu yapıyorlar. Ailelere sesleniyoruz. Heyet oluşturup hukuki girişimlerde bulunalım. Bu vahşete dur diyelim. Oradan geçen insanların tüyleri diken diken olurken, buraya yapı inşa etmek nasıl bir vicdan? Bir halkın acıları üzerine inşa edilen bu alandan Sêrt halkına sesleniyorum. Sizin çocuklarınızın mezarları üzerine villa yapılsa nasıl kabul edeceksiniz? Kendinizi bu ailelerin yerine koyun.” MA/SİİRT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.