Toplum cinayetleri kanıksıyor

Kadın Haberleri —

Eftelya Koyuncu

Eftelya Koyuncu

  • AKP’nin politikaları nedeniyle her gün en az bin 97 kadın şiddete maruz kalıyor. Kadın Savunma Ağı üyesi Eftelya Koyuncu, kadın cinayetlerinin bu denli artmasıyla toplumda bir “kanıksama” sürecinin yaşandığını belirterek, “Alışmıyoruz, normalleştirmiyoruz ve bunu gündem etmeliyiz” dedi.

AKP iktidarının politikaları kadına yönelik şiddeti derinleştirirken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) Nisan ayı verilerine göre 32 kadın erkekler tarafından katledildi, 13 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 8 Mart 2023 ve 8 Mart 2024 tarihleri arasında ise 338 kadının katledildiğini, 248 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğini belirtti.  

Her günümüz şiddet

Kadın Destek Uygulaması Raporu’na (KADES) göre günde bin 97, saatte 45 kadın şiddet gördüğü için uygulamayı kullandı. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne erkekler en az 7 bin 739 kadını katletti.

Kadın Savunma Ağı üyesi Eftelya Koyuncu, İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye’de yürürlüğe girdiği 2014 yılında kadın katliamlarında düşüş yaşandığına dikkat çekerek, “AKP iktidarı başta sözleşme olmak üzere bu kazanılmış haklarımıza; nafaka hakkına, medeni kanuna, 6284’e saldırarak kadın cinayetlerinin önünü açan, kadın düşmanı politikalar sergilemeye başladı” dedi.

Tehlikeli süreç

Kadınların en çok aile içine katledildiğinin ve AKP’nin kadını ‘anne’ olmaya zorlayan politikalar yürüttüğünü belirten Koyunca, MA’dan Yeşim Tükel’e kadın cinayetlerinin bu denli artmasıyla toplumda bir “kanıksama” sürecinin yaşandığına işaret etti.

Alışmıyoruz, normalleştirmiyoruz

“Biz de sözümüzü tam olarak buradan kuruyoruz. Buna alışmıyoruz, normalleştirmiyoruz; buna karşı alarm vermek ve bunu gündem etmek zorundayız. Kadınların ‘2023’te şu kadar kadın öldürüldü’ cümlesine sığmayacak hayatları var. O yüzden de her bir kadının hayatı için, erkek şiddetinin sistematik bir şey olduğunu göstermek için, olayları daha bütüncül bir yerden ele almaya çalışıyoruz. Ve zaten çizdiğimiz mücadele hattı da tam olarak böyle bir yerden.”

Kurtuluş feminist mücadelede

Kadın hareketi ve feminist hareketin sokakları doldurmayı başardığını belirten Koyuncu, “Bu sene 8 Mart’ta artan kadın cinayetleri, savaşlar, devletin şiddet politikaları; en büyük gündemlerimizdi. Buna karşı kurtuluşun da feminist mücadelede olduğunu biliyoruz. Feminist hareket güçlendikçe erkek-devlet şiddeti de kendini geri çekmek zorunda hissediyor. İstanbul Sözleşmesi’ni de bu şekilde kazanabilmiştik. Hem sokakta hem Meclis’te bulunduğumuz her yere kadınların sözlerini taşıyarak, erkek-devletin karar alma mekanizmalarını etkileyebilmiştik. Kadın hareketini güçlendirmek temel amacımız” şeklinde konuştu.  İSTANBUL

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.