Topluma kadın üzerinden dizayn

Kadın Haberleri —

Aslı Pasinli

Aslı Pasinli

  • Başörtüsüne Anayasal güvence teklifinin içerdiği tehlikelere dikkat çeken DAKAH-DER Başkanı Avukat Aslı Pasinli, “Kadınlar arası bir ayrım yapılmak isteniyor, iktidarın tam olarak istediği şey de budur. Kadınları kutuplaştırmak istemesidir” uyarısında bulundu.

Muhalefetin gündeme getirdiği ve AKP-MHP iktidarının siyasal fırsata çevirdiği, gizli rejim değişikliğini de içeren “Başörtüsüne Anayasal güvence teklifi” 9 Aralık 2022 tarihinde 336 milletvekilinin imzasıyla Türk Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Anayasa’nın 24’üncü ve 41’inci maddelerinde değişiklik öngören teklif, Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. 

Kıyafet üzerinden toplum dizayn ediliyor

Dayanışmanın Kadın Hali Derneği (DAKAH-DER) Başkanı Avukat Aslı Pasinli, Anayasa’nın “Din ve Vicdan Hürriyeti” başlıklı 24’üncü maddesi ile “Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları” başlıklı 41’inci maddesinin tartışıldığını belirterek, “Kılık kıyafet meselesinde başörtü kullanan ya da kullanmayan kişilerin kamuda hizmet alımıyla ilgili ya da hizmet vermesiyle ilgili bir güvence sağladığına dair teklif sunuluyor. Aile kavramıyla ilgili ise ‘ailenin kadın ve erkekten oluşan bir yapı’ olduğuna dair bir cümlenin eklenmesi gündemde” dedi.

Türkiye’de ve dünyada iktidarların, kadınların kılık kıyafeti üzerinden toplumu dizayn etme yöntemlerinin yeni olmadığını dile getiren Pasinli, “Siyaseten de kadın bedeni istismar edilmesi üzerinden bunlar konuşulabilir. Zamanında ortadan kaldırılmak istenen Osmanlı kimliğinin yerine bir Türk kimliği inşa edilmek isteniyordu ve kılık kıyafete dair bu şekilde düzenlemeler yapılmıştı. Şimdi de bu kimliğin yerine ‘İslam kimliği’ inşa etmek gibi bir durum mu oluşuyor gibi kaygılar yükselmeye başladı” diye konuştu.

Kadınlar kutuplaştırılmak isteniyor

JINNEWS’ten Şehriban Aslan’a konuşan Avukat Aslı Pasinli, kadınlara ilişkin beden politikalarının şu an birçok ülkede gündemde olduğunu kaydederek, kürtaj yasaklarına karşı süren eylemleri, Rojhilat ve İran’da devam eden halk hareketini, Taliban’ın kadınlara dönük yasaklarını örnek gösterdi. Türkiye’de başörtü meselesi üzerinden bir kriz yaratılmaya çalışıldığını dile getiren Pasinli şöyle devam etti: “Bunların hepsi aslında bir algıdır. Anayasa’ya böyle bir madde ekleyerek başörtüsüyle ilgili bir güvence sağlanmak istendiği gerekçe olarak gösteriliyor. Kadınlar arası bir ayrım yapılmak isteniyor, iktidarın tam olarak istediği şey de budur. Kadınları kutuplaştırmak istemesidir.”

Kamusal alanda başörtüsüne ilişkin bir sorunun bulunmadığını dile getiren Pasinli, “Biraz daha tarikat ve cemaatlerin istediği şekilde kanun metinlerinde düzenlemeler yapılıyor algısı güçleniyor. Bunu İstanbul Sözleşmesi’nin feshi sürecinde görmek mümkün” diye belirtti. 

Anayasa değişimine “Hayır” sesinin yükseldiğini kaydeden Pasinli, devam eden süreci takip edeceklerini söyledi.

AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.