Toplumu aldatma retoriği olarak dış güçler!

Forum Haberleri —

  • Recep Tayyip Erdoğan dış güçler retoriğini "faiz lobisi" ve "üst akıl" olarak formüle edip topluma yeniden sundu. Bu dış güçlerden kasıt hangi ülkelerdir?

Oktay CANDEMİR

Lise son sınıfta, "devlet dersi" dediğimiz Milli Güvenlik dersinde; omuzlarında bir yıldız ve bir çelenk apoleti bulunan, derste bile çelenk figürlü tören şapkasını çıkarmayan, her an darbe bildirisi okuyacakmış gibi duran, bol bol "dış mihraklar" temalı konuşmalar yapan Binbaşı rütbeli komutana "Bu dış güçler hangi ülkeler oluyor?" diye sordum ama sormaz olaydım; "Senin konuşmaların hiç hoşuma gitmiyor" diye beni çatık kaşlarla uyardığını dün gibi hatırlıyorum.

Aradan 25 yıl geçti ama bu sorunun cevabını hala bulamıyorum. Bu konuda ırkçı Nihal Atsız’ın, oğlu Yağmur Atsız’a yazdığı mektup bize bu düşmanların kim olduğuna ilişkin bazı ipuçları verse de Atsız’ın Afganları dış güçler kategorisinde değerlendirmesi bu kafa yapısının aslında nasıl bir paranoya içerisinde olduğunun en büyük kanıtıdır.

El altından; "ABD, İsrail, Fransa, Rusya, İran ülkemizi bölmeye-parçalamaya çalışan dış güçler" algısı yaratılır. Ama iş farklı platformlara taşındığında "iki ülkenin ortak çıkarları" ve "güç dengeleri" denilerek "dış güçlerle" her türlü işbirliği geliştirilir. İşler tersine gittiğinde dün "dış kaynak" olanlar birden "dış güç" olabiliyor.

Cumhuriyet sonrası bir yandan Batılılaşmak isterken, aynı zamanda Batıyı bir şeytan olarak anlatmak gibi garip bir yöntem geliştirilince, "dış güçler" retoriği yaşanan her başarısızlıkta en basit izah biçimi oldu. Mustafa Kemal, muasır medeniyetler seviyesinden söz ederken, bir yandan "harici bedbahtlar" diyerek batıyı  "dış güçler" olarak potansiyel tehdit ilan etti.

Recep Tayyip Erdoğan ise dış güçler retoriğini "faiz lobisi" ve "üst akıl" olarak formüle edip topluma yeniden sundu.

Ama bize bu dış güçlerin hangi ülkeler olduğunu söylemiyorlar. "ülkemizi bölüp parçalamak isteyen dış mihrakların" kim olduğunu devlet sırrıymış gibi saklıyorlar.

Bu dış güçlerden kasıt hangi ülkelerdir? Akla ilk gelenler ABD, İsrail, İngiltere, Almanya ve Fransa olsa da, Türkiye’nin bu ülkelerle NATO şemsiyesi altında ortak çalıştığını unutmamak gerekiyor. Hatta ve hatta Türkiye Cumhuriyetini Lozan’da Batılı ülkelerin kurduğu gerçeği gün gibi ortada duruyor.

Dış mihraktan Rusya kastediliyorsa eğer, onların da 1. Dünya Savaşı sırasında Atatürk’e ve sonrasında Cumhuriyet’in ilanına sundukları destek unutulmadı. Bugün de Suriye’de Rusya ve Türkiye çeşitli konularda mutabık hareket ediyor ve Efrîn’de Rus-Türk dostluğunun nelere yol açtığını hep beraber görüyoruz.

Kuzey Kore’nin zaten konudan haberi yok. Çin ve Japonya Allah’a yakın bize uzak olduğundan bir sorun teşkil etmiyor.

Türklerin ezeli düşmanları Ermenistan ve Yunanistan’ın zaten derdi başından aşkın, Türklerle ilgilenecek mecali kalmadığı için onları şu anlık dış mihrak saymazsak, geriye Burkina Faso, Demokratik Kongo, "ah o Yemendir gülü çimendir" diye türküler yaktığımız ülkeler kalıyor.

Türk toplumuna bal gibi yedirilmiş bir retoriktir "dış güçler" retoriği. Türkiye’de sorun ne olursa olsun işin kolayı olan dış güçler komplosuna bağlayıveriyorlar.

Hele ki konu Kürt meselesi ve 1990’lar olduğunda "dış güçler" denilen bu ülkelerin Türkiye’ye verdikleri destek aslında ne kadar dost olduklarını gösteriyor. Buna rağmen Kürtlerin haklı ve meşru taleplerini ve bu uğurdaki mücadelesini bile ucu açık "dış güçlere" bağladılar. Bu komplocu düşünceye göre Kürtler, huzur ve zenginlik içinde yaşarken aniden devreye giren dış güçlerin teşvikiyle isyana kalktı.

Onlara göre Maraş, Sivas katliamlarını da dış güçler yaptı.

10 yılda bir iktidar kavgası nedeniyle birbirlerine yönelik darbe yaparlar, sonra o darbelerin dış güçler tarafından yapıldığını söylerler.

Bir koli yumurtanın fiyatının 45 TL’ye, bir kilo patlıcanın fiyatının 40 TL’ye kadar artmasının dış güçler eliyle gerçekleştirildiğine inanan yüzde 40 seçmen var bu ülkede.

Yunanistan, Ermenistan ve Bulgaristan’da; okullarda Türkiye’den "dış mihrak" diye söz ediliyor mu acaba?

Demem odur ki; yeryüzünde bulunan 208 ülkenin birbiri üzerine hesapları ve emelleri vardır ama 207 ülkenin sadece Türklere düşmanlık yaptığı iddiası gerçekliği olmayan ama olmuş ya da varmış gibi düşünülen bir düştür, bir hezeyandır.

"Dış mihraklar" retoriği Türkiye’de iktidara gelen başarısız her hükümetin sığındığı son limandır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.