Türk devleti, Kürtlere teslimiyeti dayatıyor

Türk devleti saldırı

Türk devleti saldırı

  • KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Türk devletinin Şengal, Süleymaniye ve Kelar'daki saldırılarına dikkat çekerek, öncülük edenleri hedefleyerek Kürt halkını yıldırmak, teslim almak ve bu temelde soykırım planlarını gerçekleştirmek istediğini söyledi. Eşbaşkanlık, tüm Kürtleri buna karşı durmaya çağırdı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, son bir hafta içerisinde soykırımcı sömürgeci Türk devletinin Şengal, Süleymaniye ve Kelar'da saldırılar gerçekleştirdiği ve şehadetler yaşandığı hatırlatıldı. Şengal, Süleymaniye ve Kelar'dalerin de önceki saldırılar gibi Kürt soykırımı çerçevesinde yapıldığı belirtilen açıklamada, "Soykırımcı sömürgeci Türk devleti özgürlük mücadelesine öncülük edenleri hedefleyerek Kürt halkını yıldırmak, teslim almak ve bu temelde soykırım planlarını gerçekleştirmek istiyor. Herkesin Türk devletinin Kürt düşmanlığı ve Kürt soykırımı amacıyla yaptığı bu saldırılara karşı tutum alması ve buna karşı durması gerekir" denildi.

Başûrê Kurdistan’ı işgal planı

Türk devletinin, Başûrê Kurdistan'a yönelik yeni bir plan geliştirdiği; Başûr'un işgaline dayanan bu planını gerçekleştirmek için Irak devleti ve YNK üzerinde baskı kurarak KDP gibi iş birlikçiliği dayattığı vurgulanan açıklamada, "Türk devleti, bu saldırılarla aynı zamanda Irak devleti ve YNK'ye gözdağı vermektedir. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi karşısında başarısız kaldığından bölgede çatışmayı derinleştirerek sonuç almaya çalışmaktadır. Soykırımcı, sömürgeci, ırkçı, milliyetçi, neo-Osmanlıcı zihniyetle hareket ediyor. Ortadoğu'da savaş ve çatışmayı derinleştirerek bundan menfaat devşirmeye, bölge devletleri üzerinde egemenlik kurmaya çalışıyor" diye kaydedildi.

Üç saldırı ve üç şehit

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, açıklamasında üç saldırıda şehit düşen üç kişiyle ilgili de şunları paylaştı: "Şengal'deki saldırıda Êzîdî halkımızın değerli yurtseveri Sadun Mirza Ali şehit düşmüştür. Bu saldırı, Êzîdî halkımızın özgür iradesine yapıldı. Türk devleti, DAİŞ’in sonuçlandıramadığı Êzîdî soykırımını sonuçlandırmak istiyor. Şengal'e yönelik bütün saldırılar bu amaçladır.

Şehit Rêzan'ın oğluydu

Süleymaniye'deki saldırıda şehit düşen Abdülkadir Sabri Toprak, AKP-MHP faşizminden dolayı Bakurê Kurdistan'dan çıkmak durumunda kalmış, Başûrê Kurdistan'a gelerek Süleymaniye şehrine yerleşmişti. Kürt halkının değerli evladı Dr. Sabri Toprak, hem emeğiyle geçiniyor hem de bir gönüllü olarak halka büyük hizmetlerde bulunuyordu. Kendisi aynı zamanda şehit evladıdır. Henüz küçük yaştayken babası Rêzan arkadaş, Kurdistan Özgürlük Mücadelesine katılmış ve 1990’lı yılların başında şehit düşmüştür.

Şevger iki yıldır Başûr'daydı

Kelar'daki saldırıda Hareketimizin kadrosu Şevger arkadaş şehit düştü Şevger arkadaş 2022 yılından beri mücadelesini Başûrê Kurdistan'da sürdürüyor, siyasi faaliyetler yapıyordu.” BEHDÎNAN

 

* * *

Dihok bombalandı, bir çiftçi yaralandı

Türk savaş uçakları, Federe Kurdistan’ın Dihok kentindeki bir köyü bombaladı, saldırıda bir çiftçi yaralandı.

Tür. savaş uçakları, önceki gün Dihok'ın Amêdiyê ilçesine bağlı Batûfa köyünü bombaladı. Hava saldırısında bir çiftçi yaralandı Bölgeye yönelik hava saldırılarında bugüne dek çok sayıda sivil hayatını kaybetti veya yaralandı. Son olarak 22 Şubat günü Dihok’un Akre ilçesine bağlı Dînartê beldesinin Kafiya köyüne yönelik hava saldırısında Arif Taha (61) ve Beşir Ömer Ali (68) isimli 2 pêşmerge yaşamını yitirdi.

Son saldırı, 3. Antalya Diplomasi Forumu (ADF) için Türkiye’de bulunan Federe Kurdistan Başkanı Neçirvan Barzani’nin, Türk Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştüğü sıralarda gerçekleştirdi.

Türkiye’nin saldırısına Goran Hareketi’nden tepki geldi. Baghdad Today’a konuşan Goran Hareketi'nden Julie Asaad, Irak merkezi hükümetinin Türk ordusunun sınır dışına çıkarılması konusunda harekete geçip Ankara’yı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikâyet etmesi gerektiğini ifade etti. Asaad, “Geçtiğimiz günlerde Dihok, Ninova ve Süleymaniye’de tekrarlanan Türk ihlalleri, Irak’ın ABD ile siyasi farklılıklarla meşgul olmasından kaynaklandı” diyerek, Türkiye’nin bu durumu fırsata çevirdiğini dile getirdi.

Türkiye’nin Irak’ın egemenliğine yönelik ihlallerinin tüm yasaların ihlali olduğunu belirten Julie Asaad, şunları söyledi: “Çözümün, ABD güçlerinin bölgede yabancı bir güç olduğu gibi Türk askeri üslerinin de yabancı olduğu açıktır ve Kurdistan'dan çıkarılması gerekiyor. Irak üzerine düşen rolü oynaması ve Ankara’yı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikayet etmesi gerekiyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.