Türk devleti yenilgiye mahkum

Demokratik Modernite gerillası

Demokratik Modernite gerillası

  • NATO desteği ve KDP’nin iş birliğiyle hiçbir kural tanımadan saldıran Türk ordusu, bu yıl da gerilla direnişini aşamadı. Planladığı gibi ilerleyemeyen Türk ordusu, girebildiği alanlarda tıkandı. Gerilla, 926 Türk askerini öldürdü.
  • Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı, kesintisiz eylemler, devrimci operasyonlar ve kış sürecinde sergilenen savaş performansının, Türk devletinin yenilgiye mahkum olduğunu bir kez daha gösterdiğini vurguladı.

Türk ordusu, 2023’te gerillaya bin 580 kez savaş uçaklarıyla saldırdı, bin 38 kez yasaklı patlayıcı ve kimyasal silah kullandı, 342 defa dronla saldırdı ve 9 taktik nükleer bomba attı. Karadan saldırı ve top atışları da kesintisiz sürdü. Bu saldırılara karşı direnen gerilla, eylemler ve devrimci operasyonlarla yanıt verdi; 926 Türk askerini öldürdü. Yıl boyunca toplam 179 gerilla, büyük fedailik örnekleri sergileyerek şehadete yürüdü.

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı, dün yaptığı yazılı açıklamada, sömürgeci soykırımcı Türk devleti ve faşist AKP-MHP rejiminin, TC’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023’te Kürt halkına yönelik soykırım siyasetini nihayete erdirmeyi, Kürt ve Kürtlüğü tamamen tasfiye etmeyi hedeflediğini hatırlattı. Bunun için “Çöktürme Planı’’ çerçevesinde 2015’ten bu yana elindeki tüm olanakları, savaş tekniğini ve NATO’dan aldığı desteği seferber ederek, açıkça soykırım uygulamaları geliştirip sayısız savaş suçu işlediğini belirten Merkezi Karargah Komutanlığı, “Aynı zamanda son 9 yılda özel ve psikolojik savaşı en üst düzeye tırmandırarak, güçlerimiz hakkında her yıl yeni sayılar vererek, yalan üstüne yalanlar söyleyerek gerillayı tasfiye edeceğini iddia etmiştir. Bu amaçla Bakurê Kurdistan’ın her eyaletinde ve Medya Savunma Alanları’nda kesintisiz bir şekilde saldırı halindeydi” dedi.

Eylemsizlik sürecinde saldırdı

Kurdistan Özgürlük Gerillasının ise devletler arasında yaşanan savaşların şiddetini, süresini ve zayiatını aşan kapsamda süren bu saldırılara karşı Apocu fedai ruh ve büyük bir devrimci kararlılıkla karşı koyduğunu, destanlaşan direniş örnekleri sergileyerek tarihe damgasını vurduğunu kaydeden Komutanlık, şöyle devam etti: “2023 yılını Önderliğe ve şehitlere bağlılıkla, büyük bir kararlılıkla, zafere inançla, taktikte netleşmiş ve amacına kilitlenmiş şekilde karşılamıştır. İşgalci Türk ordusuna karşı kapsamlı devrimci operasyonlar planlayıp hazırlıklarını tamamladığı bir süreçte, 6 Şubat 2023 günü büyük bir deprem yaşanmıştır. On binlerce insanımızın can verdiği, günlerce enkaz altında can çekiştiği, faşist AKP-MHP rejiminin insanlarımızı ölümle baş başa bıraktığı, milyonlarca insanın zorlu kış koşullarında evsiz-barksız kaldığı bir süreçte KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığımız, 9 Şubat 2023’te tüm güçlerimizin eylemsizlik pozisyonuna geçmesi için çağrı yapmıştır. Halk Savunma Güçlerimiz, bu karar ve perspektife uyarak eylemsizlik pozisyonuna geçmiştir. Ancak faşist AKP-MHP rejimi, bu ahlaki ve insani kararı fırsat ve zafiyet olarak algılamış, depremzedelerin yardımına koşacağına savaş politikasında ısrar etmiş, başta Bakurê Kurdistan ve Medya Savunma Alanları’ndaki güçlerimiz olmak üzere tüm eyaletlerde saldırılarını sürdürmüştür. Bu saldırılarda toplam 32 arkadaşımız eylemsizlik pozisyonunda olmasına rağmen şehit edilmiştir. 13 Haziran’dan sonra artık tamamen anlamsızlaşan ve pratik karşılığı olmayan eylemsizlik süreci son bulmuştur.

İş birlikçilerden destek

Türk ordusunun 2021 ve 2022’deki saldırılarının gerilla tarafından geliştirilen yeni taktik açılımla bertaraf edilmesi, işgal planlarının amacına ulaşamaması ve düşmanın taktik sahada tıkanması, faşist rejimin meşruiyetini büyük oranda kaybederek güçsüzleşmesine yol açmıştır. Bundan dolayı Kürt halkına dönük 2023 saldırı konseptini geliştirmekte zorlanan faşist rejim, iş birlikçi Kürt çizgisinden ve Türkiye’nin tüm imkanlarını peşkeş çekip pazarlık konusu yaparak dış güçlerden destek almaya çalışmıştır. Bu temelde 14 Temmuz’da Zap’ın Kurojahro alanına, 19 Temmuz’da KDP’nin aleni destek ve iş birliği ile Metîna’nın Girê Ortê alanına, 20 Temmuz’da ise Şehîd Delîl Batı Zap’ın  Girê Cûdî alanına işgal saldırısı başlatmıştır. Burada işgal planlarını gerçekleştirememiş, hemen her gün gerilladan darbe üstüne darbe alıp kayıplar vermiştir. İşgalci ordu bu başarısızlığını ve tıkanıklığını aşabilmek için işgal harekatının komutasını görevden almış, yeni atamalar yaparak 9 Eylül günü işgal saldırısını Girê Amediyê hattından Metîna’ya yaymaya çalışmıştır. 7 Ekim’den itibaren ise güçlerimizin bulunmadığı Barzan bölgesinin stratejik yerlerine ve derinliklerine yerleşerek işgal saldırısında bir adım daha atmıştır. TC’nin attığı bu adım, asıl derdinin tüm Başûrê Kurdistan’ı işgal etmek olduğunu, gerilla varlığını ise sadece bir gerekçe olarak kullandığını göstermiştir. KDP ise tüm bu saldırılara açıkça destek vermiş, düşmanla iş birliği yapmış ve bu süreçte ortaklığını daha da ilerleterek üst bir aşamaya ulaştırmıştır.

Tüm yalanları yerle bir etti

Kurdistan Özgürlük Gerillası, yıl boyunca gelişen düşman saldırılarına karşı Dêrsîm’de Yaşar Botanlar; Botan’da Leyla Sorxwîn Amed, Rojbîn Dêrsîm, Mîrza Bargiran ve Bengin Barmanîler; Serhed’de Hêjar Zozan, Şoreş ve Deyndarlar; Mêrdîn’de Canşêr Maku, Destan Botan ve Gülbahar Mercanlar; Cilo’da Alîşêr İntikamlar; Amed’de Xemgîn Serhat, Axîn Mûş ve Dilgeş Gûzereşîler; Garzan’da Rêdûr Sîser ve Ardem Araratları tarihsel direniş destanlarıyla şehit vermiş ve 2023 yılını Bakurê Kurdistan’da büyük bir direniş yılı haline getirmiştir. Medya Savunma Alanları’nda ise Sinan Dijwar, Asya Kanîreş, Nûdem Sîdar, Rojhat Hebeş, Herekol Botan, Devrim Garzan ve Doğa Viyanlar öncülüğünde kahramanlık düzeyinde büyük bir direnişle özgürlük savaşını yürütmüştür. 1 Ekim 2023’te Ölümsüzler Taburumuz’un fedaileri Rojhat Zîlan ve Erdal Şahin yoldaşlar TC’nin başkenti Ankara’da ve Ankara’nın da tam kalbinde tarihi bir eylem gerçekleştirerek faşist AKP-MHP rejimini sarsmış ve özel savaş cephesinin tüm yalanlarını yerle yeksan ederek Apocu fedai gerillanın nelere muktedir olduğunu dosta ve düşmana bir kez daha göstermiştir. Rojhat ve Erdal yoldaşlar Apocu fedai ruhu Ankara’da zirveye taşıyarak çok tarihi bir çıkış yapmış, dönemin sembol öncüleri ve Zîlan’ın ardılları olarak mücadele tarihine geçip sürece damgasını vurmuştur.

Ciddi bir savaş düzeyi

Rojhat ve Erdal yoldaşların tarihi eylemi herkese büyük bir moral, irade, güç ve mücadele azmi verdiği gibi Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın eylem performansını ve kararlılığını da arttırmış, Ekim’de güçlerimiz çok ciddi bir savaş düzeyi ortaya koymuştur. Kış sürecine girilmesiyle birlikte Kurdistan Özgürlük Gerillası, yaz-kış demeden her mevsimde ve her yerde yeni dönem gerillacılığını pratikleştirmek için Kasım ve Aralık aylarında Zap, Xakurkê ve Metîna’da başarılı devrimci operasyonlar düzenlemiştir. Yıl boyunca kesintisiz devam eden etkili eylemler, bu devrimci operasyonlar ve kış sürecinde sergilenen savaş performansı Andok, Ciwan, Egîd, Welat, Memyan ve Helmetlerin öncülüğünde uyguladığımız devrimci strateji ve dönem taktiklerinin doğruluğunu gösterdiği gibi, Türk devletinin de yenilgiye mahkum olduğunu da göstermiştir.

Kahramanca şehadete yürüdüler

Bu sonuçları ortaya çıkarmak ve düşmanı sonuçsuz bırakmak elbette ki kolay olmamış, halkımızın en değerli ve yiğit evlatlarının kahramanca şehadete yürümesiyle yaratılmıştır. 2023 yılı mücadelesinde 75 yoldaşımız Bakurê Kurdistan’da, 104 yoldaşımız da Medya Savunma Alanları’nda olmak üzere 179 yoldaşımız şehadete ulaşmıştır. Kimlik ve şehadet bilgileri netleşen her yoldaşımızın şehadeti başta çok değerli şehit ailelerimize, yurtsever halkımıza ve kamuoyuna açıklanmıştır.

Komutanlık, açıklamanın sonunda savaş bilançosunu da paylaştı.

Türk ordusunun saldırıları

* Savaş Uçağı: 1580

* Yasaklı Patlayıcı ve Kimyasal Silah: 1038

* Patlayıcı Yüklü Dron: 342

* Taktik Nükleer Bomba: 9

Bin 712 gerilla eylemi

* Pusu: 4

* Saldırı: 6

* Devrimci Operasyon: 6

* Sızma: 7

* Koordineli: 31

* Sabotaj: 39

* Suikast: 246

* Ağır Silah: 766

* Çatışma-Darbeleme-Müdahale: 607

* Öldürülen Türk askeri: 7’si rütbeli 926

* Cezalandırılan Kontra: 2

* Yaralanan Türk askeri: 128

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.