Türk Dışişleri Bakanı: KDP ile iş birliğimiz tam

Hakan Fidan

Hakan Fidan

  • Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, PKK’ye karşı KDP ile tam bir iş birliği içinde olduklarını belirterek, “PKK konusunda bizim hassasiyetlerimizi paylaşıyorlar. Onlarla iş birliği konusunda her geçen gün daha da iyi bir noktaya gidiyoruz” dedi.

Fidan, Türk Dışişleri Bakanlığında önceki akşam basın mensuplarıyla bir araya gelerek soruları yanıtladı. Fidan, Türkiye'nin son zamanlarda Güney Kurdistan’daki saldırılarını artırmasıyla ilgili Bağdat ve Hewlêr’in (Erbil) tutumuna ilişkin, şunları kaydetti: “Erbil'le tam bir iş birliğimiz var. Özellikle PKK konusunda bizim hassasiyetlerimizi paylaşıyorlar. Onlarla iş birliği konusunda her geçen gün daha da iyi bir noktaya gidiyoruz. Onu söylemekte bir beis görmüyorum. Şu anda PKK'nın Süleymaniye ile geliştirdiği bir ittifak var, Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ile. KYB ve PKK ittifakı, Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) blokuna olduğu gibi karşı. Süleymaniye ve PKK, bunlar Erbil yönetimine karşılar. Burada büyük bir sıkıntı var."

Kerkük için çalışıyormuş

Seçimlerin bölgede çeşitli sonuçları ortaya çıkardığını belirten Fidan, bunlara yakından baktıklarını ve taraflarla görüştüklerini söyledi. Fidan, bir gün önce Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan'la uzun bir görüşme yaptığını anımsatarak, "Kerkük öznesinde nereye, nasıl gideceğiz meselesi. Şimdi seçim sonuçlarına baktığınız zaman orada, tabii seçimlerde ne kadar hile yapıldı, yapılmadı bunlar şu anda kendi aralarında çok tartışılan bir mesele. Aslında beklenmedik şekilde KYB'nin (YNK) oylarını artırdığı görünüyor. Bizim istediğimiz önceden geliştirilen kuralın devam ettirilmesi, yani taraflar arasından yine münavebeli bir valilik sisteminin devam etmesi önemli. PKK ve KYB ortaklığının bölgede etkinlik kuracağı bir denklemin olmaması için çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Kalkınma Yolu şantajı

PKK’nin Güney Kurdistan’daki varlığıyla ilgili Bağdat’ı sıkıştırdıklarını, iş birliğine zorladıklarını izah eden Fidan, “Onalara diyoruz ki; bir de kendi aramızda kalkınma yolunu konuşuyoruz. Yani bu türden örgütlerin bulunduğu bir coğrafyaya finansı nasıl getireceğiz? Sırf bunun için bunları ortadan kaldırmak...” diye sürdürdü. Fidan, Kalkınma Yolu Projesi'nin birkaç önemli ayağı olduğuna işaret ederek, inşaat yapılacak esas itibarıyla iki ülke olduğunu ve yaklaşık bin 200 kilometrelik projenin 10'da birinin Türkiye'de yer alacağını anlattı. Ağırlıklı olarak konunun Irak'ın El Fav şehrinde büyük bir limanın inşası olduğunu kaydeden Fidan, ondan sonra meselenin kara yolu, demir yolu, doğal gaz ve petrol boru hatlarının döşenmesi olduğunu, bunların yanına fiberler de konabileceğini dile getirdi. Fidan, Basra Körfezi'nde bulunan El Fav'daki limanın genişletilerek yapılmasının istendiğini aktararak, bunun lojistik bağlantısallığı açısından fevkalade önemli bir proje olduğunu savundu.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin bu projeyi sahiplenmesini çok önemli ve kıymetli gördüklerini belirten Fidan, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda da büyük destek verdiğini ve Türkiye'nin de destek vermeye devam ettiğini söyledi.

Blinken'ın Ankara ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Türkiye’yi ziyaret edip etmeyeceğine ilişkin soruya Fidan, "Blinken'ın Cumartesi Türkiye’ye seyahati olacak. Benim misafirim olarak Türkiye'ye gelecek. Şu anda planlanan o, bir değişiklik olmazsa misafirimiz olarak geliyor” yanıtını verdi.

 

*****

Türk saldırıları sürüyor

Türk ordusu, Medya Savunma Alanları’na saldırılarını sürdürüyor. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Türk ordusunun, 2 ve 3 Ocak’ta Şehîd Delîl Batı Zap’ın Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerini 2 kez patlayıcı yüklü dronlarla bombaladığı bildirildi. Zap’ın Sîda Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerine de 3 Ocak’ta 1 kez yasaklı patlayıcılar atıldığı belirtilen açıklamada, Türk savaş uçaklarının bombardımanına ilişkin şunlar paylaşıldı: “1, 2 ve 3 Ocak’ta Metîna’nın Şêlazê, Dergelê alanı 2 kez; Şehîd Delîl Batı Zap’ın Girê Bahar Direniş Alanı 2 kez; Xakurkê’nin Girê Rostê, Kolît, Ava Lolanê, Girê Berbizina alanı 6 kez; Garê’nin Deriyê Hirçê alanı 2 kez bombalandı.”

Zap, Şehîd Delîl Batı Zap, Metîna ve Xakurkê bölgelerine yönelik top atışları da durmadı. Buna rağmen Şehîd Delîl Batı Zap ve Xakurkê’de eylemler düzenleyen gerilla, 2 Türk askerini öldürdü, 1 askeri aracı imha etti, 1 mevziyi de darbeledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.