Türkiye saldırgandır, durdurulmalı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Türk devletinin Rojava ve Başûrê Kurdistan’a 60 uçak, SİHA ve topçu güçleri ile yaptığı ve sivilleri hedef alan saldırının gerekçelerini inandırıcı bulmayan Avrupalı bir çok siyasetçi yaptıkları açıklamalarda saldırının derhal durdurulmasını istedi.
  • Almanya’daki iktidarın ortağı Yeşiller Partisi, Federal Parlamento Dış Politika sözcüsü Jürgen Tritten: “Türk hükümetinin saldırgan dış politikasını kararlılıkla reddediyoruz. Kuzey Suriye’nin bazı bölgelerinin işgalini bir kez daha kınıyoruz.” 

Türk devletinin 19 Kasım’da Rojava ve Başûrê Kurdistan’a yönelik gerçekleştirdiği saldırılarına Avrupa’nın siyasi çevrelerinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Avrupa siyasetinin belirleyicilerinden kabul edilen ve halen görevli pozisyonda olan bir çok kişi Türk devletinin saldırgan dış politikasını kınadı. İtalya, İsveç, Almanya, Avusturya gibi ülkelerden parlamenter, senatör, belediye başkanlarının içinde yer aldığı siyasetçiler Türk devletinin Rojava’da Dêrik, Dirbêsiyê, Ebû Rasên, Kobanî, Til Rifet ve Şehba ve Başur Kurdistan’a yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

Yeşiller PKK ile görüşün dedi

Alman Yeşiller Partisi, Federal Parlamento grubundan Dış Politika Sözcüsü Jürgen Tritten ve İnsan Hakları ile Türkiye masasından sorumlu Dışişleri Komitesi Üyesi Max Lucks, Yeşiller Parlamento grubu adına yaptıkları açıklamada, ”Uluslararası hukukta yeri yok, derhal durdurmalı” çağrısı yaptılar…

Yeşiller grubu açıklamasında; “Türk hava kuvvetlerinin Suriye’nin kuzeyindeki SDG ve Kuzey Irak’taki PKK mevzilerine yönelik saldırıları uluslararası hukuka aykırıdır. İstanbul’daki yıkıcı bombalı saldırıya ve meşru müdafaa hakkına yapılan atıflar inandırıcı değil ve konu dışıdır. Bu tür soruşturmalar hukuk devleti ilkelerine göre tamamlanmalıdır. Bu olayda sonuçların beklenmemesi ve şeffaf hale getirilmemesi, saldırıların gerekçesi konusunda daha fazla şüphe uyandırıyor. Türkiye, NATO’nun önemli bir ortağıdır ve bu aynı zamanda çok taraflı bir dış ve güvenlik politikasına geri dönmesini zorunlu kılmaktadır. Uluslararası çatışmalar nedeniyle, Türk hükümetinin saldırgan dış politikasını kararlılıkla reddediyoruz. Kuzey Suriye’nin bazı bölgelerinin işgalini bir kez daha kınıyoruz. Uzun vadede bu askeri operasyonlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP-MHP hükümetinin yoğun bir iç baskı altında olduğu gerçeğini gizlemeyecektir. Demokratik muhalefet günlerdir İstanbul İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıyla ilgili soruşturmalarda çelişkili bulgulara işaret ediyor. On yıllardır devam eden Kürt sorunu, ancak Türkiye ile PKK arasındaki müzakerelerle çözülebilir…” deniyor. 

Dünyanın bir çok yerinden Türk devletinin gerçekleştirdiği saldırı ve ötesinde yapmak istediği işgale dönük tepkiler de gelmeye devam ediyor. Siyasetçilerin Twitter üzerinden yayınladıkları mesajları sizler için derledik.

Cem Özdemir’den tepki

Yeşiller’in Tarım Bakanı Özdemir de sosyal medya hesabından: “İstanbul'daki bombalama olayı bağımsız bir şekilde soruşturulmalıdır. Erdoğan'ın İslam Devleti teröristleriyle başarılı bir şekilde mücadele eden Kürtleri bombalaması, Türkiye'deki ekonomik felaketten dikkatleri uzaklaştırmak içindir.”

Lechte: Düşüncesizce eylemi kınıyorum!

Regensburg'dan Federal Meclis Üyesi ve FDP Dış Politika Sözcüsü Ulrich Lechte: “#Erdoğan uluslararası hukuku ihlal ederek Suriye ve Irak'taki Kürt bölgelerine saldırıyor, aynı zamanda İran Kürt şehri #Mahabad'ı işgal ediyor. Her iki durumda da yüksek sayıda sivil kayıp beklenmelidir. Bu düşüncesiz eylemi kınıyorum: Sonunda bakmalı ve harekete geçmeliyiz.”

Bartsch: Alman hükümeti derhal tavır almalı!

Federal Alman Parlamentosu Sol Parti grubu başkanı Dietmar Bartsch: “Dünya Katar'a bakarken NATO ortağı Türkiye Rojava'yı bombalıyor. Utanmaz! Alman hükümeti derhal net bir tavır almalıdır! #istandwithrojava”

Akbulut: Almanya net tavır almalı

Almanya Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, Türk devletinin Güney Kürdistan ve Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik “Erdoğan rejimi bir kez daha uluslararası hukuku çiğniyor” dedi.  “Alman hükümetinin Türkiye’nin saldırılarını tartışmasız bir şekilde kınamasını bekliyoruz” diyen Akbulut, Alman İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in Türkiye’ye yaptığı ziyaretin bunun için iyi bir fırsat olduğunun altını çizdi. 

Villumsen: AB için adım atma zamanı

Danimarkalı Milletvekili Nikolaj Villumsen, “Erdoğan uluslararası hukuku ihlal etmekle, sivillleri öldürmekle ve terörle mücadeleyi baltalamakla kalmıyor, bunu Putin ile birlikte yapıyor” diyerek Avrupa Birliği’ne (AB) seslendi: “Şimdi AB için kararlı adımlar atma zamanı. Saldırılar derhal durdurulmalıdır.”

Smeriglio’dan, Erdoğan’a dur çağrısı

Avrupa Parlamentosu  Sosyalistler ve Demokratlar (S&D)  Grubu üyesi Massimiliano Smeriglio Twitter hesabından yaptığı paylaşımda: “Şu anda Türk ordusu #Suriye #Kürdistan'da #Kobane'yi bombalıyor. Yeni bir katliamı durduralım. Tüm uluslararası platformlarda #Erdoğan'ı derhal durmaya çağırıyoruz.”

Lagondisky: Uluslararası hukuk ihlali

Avrupa Parlamentosu üyesi, Hukuk İşleri Komitesi Başkan Yardımcısı, AB-Türkiye Delegasyonu Başkanı Sergey Lagondinsky: “Bu gelişme konusunda son derece endişeliyim. Kısa süre önce Avrupa Parlamentosundaki bir oturum sırasında da söylediğim gibi: Hiçbir güvenlik kaygısı insan hakları ve uluslararası hukuk ihlallerini haklı gösteremez.  

Aymaz: Kürt halkı ile dayanışmaya!

NRW Başkan Yardımcısı ve Köln Parlamento Üyesi  Berivan Aymaz: “Merhaba dünya kamuoyu, şu anda feminist özgürlük çığlığı #JinJiyanAzadi'yi dünyaya taşıyan, otokratlara karşı duran insanlar, Rusya'nın yeşil ışığı ile #İran ve #Türkiye tarafından eşzamanlı olarak saldırıya uğruyor. Kürt halkı ile dayanışma!”

Dziedzic: Türkiye’nin yanına bırakmamalıyız

Avusturya Parlamentosu Üyesi, Dış İlişkiler, İnsan Hakları ve Göç Sözcüsü ve Sosyal aktivist Ewa Ernst-Dziedzic paylaşımında şunları yazdı: “Bunu #Türkiye'nin yanına bırakmamalıyız, bu teröre karşı değil Kürtlere karşı bir mücadeledir.”

De Lacalle: Erdoğan’ın saldırılarını kınıyoruz!

 Avrupa’da EFA Partisi başkanı Lorena López de Lacalle: “AB, Harekete Geç! EFA partisi, Barış ve Adalete olan ortak amansız bağlılığımızda HDP_Avrupa ve Kürt halkının yanındadır. Erdoğan rejimini ve üçüncü ülkelerdeki askeri saldırılarını, işgallerini, hapislerini, işkencelerini, suikastlarını şiddetle kınıyoruz. #demokrasi galip gelecektir.”

Svenneling: İsveç’in sürünen dış politikası

Parlamento Üyesi ve Dış Politika Sözcüsü Sol Parti Milletvekili, Dış İlişkiler Sözcüsü Håkan Svenneling: “Bombalamada Türkiye'ye destek vermek için süper hızlı. Ancak Türkiye bombaladığında İsveç hükümeti Brüksel'i arayıp ne düşündüklerini sormak zorunda kalıyor. Bu, İsveç'in yeni sürünen dış ve güvenlik politikasıdır.”

Ciaccheri: Bedelini ağır ödeyeceğiz

Roma VIII. Bölge belediye başkanı Amedeo Ciaccheri: “Türk bombaları #Kobane'ye karşı #Erdoğan #IŞİD köktendinciliğine karşı küresel direnişin başkentini kuşattı. Rojava'da devam eden bir suç operasyonu var ve eğer durmazsa bunun bedelini ağır ödeyeceğiz. #TurkeyAttacksRojava #DefendKobani #defendRojava”

Ramelow: Sessizliği çirkin buluyorum

Thüringen Eyaleti  Başbakanı Bodo Ramelow: "NATO ortağı Türkiye iki devlete askeri saldırıda bulunuyor ve NATO devletleri sağır edici bir sessizlik içinde. İran, Irak, Suriye - Kürtler açıkça adil bir oyun. Uluslararası toplum sessizliğini koruyor. Bunu çok çirkin buluyorum."

Amor: Hiçbir gerekçe haklı çıkarmaz

İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor, Türkiye’nin hiçbir ‘güvenlik’ endişesinin “yabancı bir şehre gece hava saldırısını haklı kılmayacağını” belirtti. “Ukrayna’da sınırların dokunulmazlığı ve komşuların egemenliğine saygı dahil kuralları dayalı bir uluslararası düzen için savaşıyoruz. Bu sadece Rusya için değil herkes için geçerli” dedi. 

Wermuth: Sonuçları olmalı

İsviçre Sosyal Demokrat Parti (SP) Milletvekili Cédric Wermuth, “NATO üyesi Türkiye’nin Kürtlere yönelik saldırısı iğrençtir ve eğerleri, amaları olmaksızın kınanmalıdır. AB, NATO ve İsviçre hükümetlerinden net bir tepki bekliyoruz” dedi. SP Milletvekili Fabian Molina ise Türkiye’yi ekonomik olarak bitiren Erdoğan’ın şimdi dikkatleri dağıtmaya çalıştığını belirterek, “Rojava ve diğer Kürt bölgelerine yönelik canice saldırıların sonuçları olmalı. Özgürlük ve uluslararası hukuk düzeni korunmalıdır” dedi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.