Türkiye’de medya hükümetin

Türk Basını

Türk Basını

  • Sınır Tanımayan Gazeteciler, Türkiye'de medyanın yüzde 90'ının hükümetin beslediği patronların kontrolünde olduğunu açıkladı. Türkiye'de 63 gazetecinin Erdoğan’ı eleştirdikleri için "Cumhurbaşkanına Hakaret" suçlamasıyla yargılandığı belirtildi.

 

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu'nun gelecek haftaki duruşması öncesinde Türkiye'deki basının durumuna dikkat çeken örgüt, Türkiye'de medyanın yüzde 90'ının hükümete yakın iş insanlarının kontrolünde olduğunu belirtti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye'deki basın özgürlüğünün durumunu sayılarla anlatan bir açıklama yaptı. Açıklamada, 2020’de bin 358 online haber ya da linkin "mahkeme kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, damadı Berat Albayrak ya da hükümete yakın iş insanları, siyasetçiler" tarafından silindiği belirtildi.

Son dört buçuk yılda Türkiye'de 3 bin 436 gazetecinin işinden olduğu bilgisi verilirken sadece geçen yıl bu sayının 215 olduğu ifade edildi.

Basın İlan Kurumu'ndan muhalif çizgideki gazetelere 2020’de 276 gün boyunca ilan verilmediği ve böylece bu gazetelerin önemli bir gelir kaynağından oldukları belirtildi.

Açıklamaya göre 2020’de 48 gazeteci en az bir gününü gözaltında geçirdi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında 23 Aralık 2020 tarihinde 27,5 yıl hapis cezası verildiğine dikkat çekti. Cezaevinde bulunan en yaşlı gazetecinin 71 yaş ile Ahmet Altan olduğu ifade edildi.

Türkiye'de 63 gazetecinin Erdoğan’ı eleştirdikleri için "Cumhurbaşkanına Hakaret" suçlamasıyla yargılandığı belirtildi. Gazetecilerin sıklıkla "terörle mücadele" yasasıyla yargılandığı, ekonomi alanında faaliyet gösteren basın mensuplarının da bankacılık ve para piyasalarıyla ilgili yasalar nedeniyle kovuşturmaya uğradığı kaydedildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, son dört buçuk yılda Ankara'nın gazetecilere ödemekle yükümlü olduğu tazminat miktarının 234 bin 760 euro olduğu kaydedildi.

2016’dan buna yana en az 139 gazetecinin saldırıya uğradığı bu sayının sadece geçen yıl 18 olarak kayıtlara geçtiği ifade edildi.

Türkiye'de 5 yılda 160 medya kuruluşunun kapandığı belirtildi. Türkiye'nin Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün basın özgürlüğü listesinde 180 ülke arasında 154. sırada olduğu hatırlatıldı.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katıldıkları için haklarında dava açılan Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazeteci yazar Ahmet Nesin ve Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı 3 Şubat’ta yeniden yargılanacak. İlk yargılamada beraat kararı verilmiş, ancak Savcı beraat kararını temyiz etmiş ve karar istinaf mahkemesi tarafından 3 Kasım 2020’de bozulmuştu.

İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.