Türkiye’yi protesto, OPCW’ye çağrı

Yurt Dışı Haberleri —

MURAT MANG

MURAT MANG

  • Kurdistanlılar ve dostları Türk devletinin kimyasal saldırıları karşısında sessiz kalan OPCW’yi Den Haag’da kitlesel bir gösteri ile protesto etti. Hollanda, Belçika, Fransa ve Almanya’dan Kurdistanlılar Den Haag’a aktı.

 

MURAT MANG/DEN HAAG

Türk devletinin kimyasal saldırısı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) bulunduğu Den Haag’da kitlesel bir yürüyüş ve mitingle protesto edildi. Den Haag Türk Büyükelçiliği önündeki mitingde Türk devletinin kimyasal vahşeti protesto edilirken, OPCW’ye “Sessizliğinizi bozun, harekete geçin” çağrısı yapıldı.

Foto: Deniz BABİR

Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik kimyasal saldırısı Hollanda’nın Den Haag kentinde dün protesto edildi. Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi’nin (KCDK-E) çağrısı ile Den Haag Türk Büyükelçiliği önünde (Malıeveld) başlayan yürüyüşe Hollanda’nın yanı sıra Fransa, Belçika ve Almanya’dan da Kurdistanlılar ve dostları katıldı.

Foto: Murat MANG

Xoşnav 90 gündür eylemde

Türk devletininin kimyasal saldırılarında şehit düşen iki yeğeni için 90 gündür OPCW binası önünde nöbet tutan Xoşnav Ata “Türk devleti yeğenlerimi kimyasal ile katletti. OPCW neden araştırmıyorsun” pankartıyla yürüyüşün en önünde yerini aldı. Kimyasala dikkat çekmek için beyaz tulumların giyildiği eylemde, Türk devletinin saldırısında şehit düşen 17 gerillanın fotoğrafları taşındı. Sık sık, “Terörist Erdoğan Kurdistan’dan defol” “Zap, Avaşîn, Metina Berxwedana Gerilla” sloganlarının atıldığı eylemde PKK bayrakları da taşındı.

Foto: Deniz BABİR

Belediye önünde oturma eylemi

Kitle Den Haag belediye binası önünde oturma eylemi yaparken, bir tiyatro oyunuyla Medya Savunma Alanları’ndaki kimyasal vahşetine de dikkat çekildi. Oyunda sarı renkli gazlar yayılmaya başladı. Gazların salınımı ile birlikte beyaz tulum giyen eylemciler yere yattı. Eylemcilerin dakikalar boyunca yerde yattığı sırada ise sık sık “PKK” ve “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. 

 

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmed Karamus

 

Sessizliğiniz cesaret veriyor 

Yürüyüş ardından büyükelçilik binası yakınındaki mitingde konuşan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmed Karamus, “Türk devleti yasaklı silahlarla Kürtlere saldırıyor. Tüm dünya bu saldırılara sessiz kalıyor” dedi. “Uluslararası devletlerin sessizliğinin Türkiye’yi daha fazla cesaretlendirdiği ve saldırılarını arttırdığını söyleyen Karamus taleplerini şöyle sıraladı:

 

Türkiye yargılanmalı

  • Türkiye kimyasal silah kullanımı ve savaş suçları nedeniyle kınanmalı.
  • OPCW ve uluslararası kurumlar bir heyet ile bölgede araştırma ve soruşturma başlatmalı. 
  • Türkiye’ye silah satışı boykot edilmeli. 
  • Adalet Divanı, Türkiye’yi işlediği savaş suçlarından dolayı yargılamalı. 

 

OPCW sesimizi duymalı

OPCW önündeki eylemi 4. ayına giren Xoşnav Ata ise alandan yükselen sese kulak verilmesini isteyerek, “Bu yürüyüşteki talepler yanıtsız bırakılmamalı. OPCW, mazlum Kürt halkının sesini duymalı. Faşist Türk devletinin gerillalara karşı kullandığı kimyasal silahları gündemine almalı” diyerek, sonuç alana kadar eylemini sürdüreceğini söyledi. 

 

Devleti yok diye sessiz mi kalacaksınız?

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ise Türk devletinin kimyasal kullanımına ilişkin tüm belge ve bilgilere rağmen harekete geçilmemesine tepki göstererek, “Türk devletinin kimyasal silah kullandığı net. OPCW bir an önce inceleme başlatmalı” dedi. Ata’nın OPCW önündeki nöbetinin görmezden gelindiğini kaydeden Kartal, “Gidip inceleme yapmak zorundasınız ama siz ‘bize bir devlet başvuru yapmak zorunda’ diyorsunuz. Kürtlerin devleti olmadığı için bu katliama sessiz mi kalacaksınız” diye sordu. Kartal, “OPCW görevini yerine getirene kadar eylemde olacağız. Kürt halkı sonuna kadar direnecek” diye ekledi. 

John Hunt - Foto: Murat MANG

Kürtler için de harekete geçebilir

Britanya’da oluşturulan Kürdistan’da Kimyasal Silahlara Karşı Koalisyon’dan gazeteci John Hunt, OPCW’nin Almanya’nın 1. Dünya Savası’nda Belçika’da kullandığı kimyasal silaha ilişkin 2015 yılında açıklama yaptığını belirterek, “Bunu İngiliz istihbaratının 1915’teki belgelerine dayanarak yaptılarsa şimdi de harekete geçebilirler” diyerek kimyasalı belgeleyen yeterince veri olduğunu söyledi. OPCW üyesi Türkiye’nin kimyasal kullandığı için yargılanması gerektiğini belirten Hunt, “Hristiyan Barış Grubu CPT,  Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler IPPNW’nin raporları, görüntüler, fotoğraflar var.  Tüm bu belgelere ve TSK’nin itirafına rağmen neden harekete geçilmiyor. OPCW kendisine sunulan belgeleri neden görmezden geliyor” diye sordu. 

Dayika Arîn - Foto: Murat MANG

Erdoğan yargılanmalı

Den Haag’daki eylemde kadınların çokluğu dikkat çekerken, her birinin elinde şehit düşen gerillaların fotoğrafları vardı. Almanya’nın Wessel kentinden eyleme katılan 61 yaşındaki şehit annesi Batmanlı Dayika Arîn Türk devletinin kimyasal saldırılarında 90’a yakın gerillanın şehit düştüğünü belirterek şöyle konuştu: “İşgalciler dört parça Kurdistan’da faşizmini sürdürüyor. Şimdi tüm Kürtler bir oldu ve çağrı yapıyor ama uluslararası güçler sessiz. Dün Halepçe bugün Zap’ta kullanılan kimyasalları onlar attı. Erdoğan uluslarası kurumlarda yargılanmalı. 5 bin yıldır Êzîdîleri fermanlarla yok etmeye çalıştılar. Şimdi de çocuklarımızı zehirliyorlar.”

Wuppertal’dan gelen 70 yaşındaki Meliha Kahraman ise sadece Kürtlerin değil tüm dünyanın ayağa kalkması gerektiğini belirterek, “Kimyasal bir suç. Sadece Kürtlere karşı kullanılınca mı suç olmuyor” diyerek tepkisini dile getirdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.