Tutsağa gazete kupürlerinden hapis

  • Tarsus 8. Asliye Ceza Mahkemesi, Azadiya Welat Gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban’a, cezaevinde biriktirdiği gazete kupürlerini gerekçe göstererek, 2 yıl hapis cezası verdi.

ÖMER AKIN - MA/MERSİN

Azadiya Welat Gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban’a cezaevinde Özgürlükçü Demokrasi gazetesinden kesip biriktirdiği kupürler nedeniyle Tarsus 8. Asliye Ceza Mahkemesi, “infaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokma” iddiasıyla 2 yıl hapis cezası verdi.

Çoban, Nisan 2018’de hakkında yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. Çoban, Tarsus 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor. Çoban, cezaevinde tutuklulara verilen gazeteler arasında abone olduğu Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin beğendiği yazılarının bulunduğu kupürleri daha sonra tekrar okumak üzere kesip arşivledi. 24 Temmuz 2019’da gardiyanlar tarafından yapılan koğuş baskınında el konulan gazete kupürleri, suç delili sayılarak el konuldu.

18 ay sonra iddianame

Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı Cezaevi Soruşturmaları Bürosu tarafından Çoban hakkında başlatılan soruşturmada 1 Şubat 2021’de iddianame hazırlandı. 18 ay sonra Çoban hakkında hazırlanan iddianamede, Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 1 Ocak 2018 Pazartesi baskısının ilk sayfasında yer alan “Yeni mücadele yılı” sayfası ile yine 2 Mart 2018’deki gazete baskısının 2 ile 11 sayfa aralığının bulunduğunu, bu sayfalar hakkında da toplatılma kararı olduğu belirtildi. İddianame, Tarsus 8. Asliye Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Kürtçe ‘bilinmeyen dil’

Çoban hakkında açılan davanın karar duruşması 31 Mart’ta görüldü. Karar duruşması olan 2. duruşmada kesilen gazete kupürleri arasında bulunan ve Kürtçe yazılan yazılar için “bilinmeyen bir dil ile yazılı” ifadeleri kullanıldı. Tarsus 8. Asliye Ceza Mahkemesi “İnfaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokma” iddiasıyla Çoban’a 2 yıl hapis cezası verdi.

Saçma ve akla zarar karar

 Verilen karar hakkında değerlendirme yapan Çoban’ın avukatı Mehmet Altuntaş, bahsedilen gazete kupürlerinin cezaevi idaresinin bilgisi, onayı ve rızası dâhilinde usul ile yasalar çerçevesinde cezaevine alındığını söyledi. Müvekkili hakkında verilen 2 yıl hapis cezası kararına “Son derece vahim, saçma ve akla zarar bir karardır” diyen Altuntaş, şunları ifade etti: “İsmail Çoban, daha önce Azadiya Welat Yazı İşleri Müdürlüğünü yapan bir kişi. Bunu bir gazeteciye yapıyorlar. Verilen bu kararın hukukla, kanunla hiçbir izahı yoktur. Benzer davalarda karşılaştığımız ezbere, önyargılı ve hukuki herhangi bir tartışma yürütmeden verilen genel geçer karardır. Skandal bir karardır. Bunun akıl tutulmasından başka bir izahı yoktur.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.