Tutsağın kafasını kırdılar

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu Üyesi Destina Yıldız

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu Üyesi Destina Yıldız

  • Gardiyanlar tarafından işkenceye uğrayan ve kafasında kırıklar oluşan Yasin Eneç’i ziyaret eden avukat Destina Yıldız, işkenceye tanıklık eden bir tutsağa zorla tutanak imzalatmak istendiğini söyledi.

 Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Yasin Eneç, 17 Aralık'ta gardiyanların işkencezine maruz kaldı. Eneç’in kafasında işkence sonucunda kırıklar oluştu. Cezaevine giden İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu Üyesi Destina Yıldız, yaşananları aktardı. Eneç’in gardiyanlar tarafından saldırıya uğradıktan sonra süngerli odaya atıldığını, burada üç saat tutulduğunu, durumunun kötüleşmesi üzerine hastaneye kaldırıldığını belirtti. 

Tek kişilik hücreye atıldı

Hastanede Eneç’in yanında bulunan jandarmaların doktora, “Birlikte kaldığı hücre arkadaşıyla kavga etti” diye aktarımda bulunduğuna işaret eden Yıldız, doktorun darp raporu hazırladığını, ancak bu darp raporunun Eneç’e verilmediğini söyledi. Eneç’in saldırı sonrasında yürüyemediğini, bu nedenle iki defa sedyeyle hastaneye götürüldüğünü belirten Yıldız, Eneç'in hastaneye götürüldükten sonra da tek kişilik hücreye konulduğunu ifade etti.

Kanlı elbiselerini sakladılar

Eneç'in durumunun kötü olması nedeniyle eski oda arkadaşının yanına verildiğini aktaran Yıldız,  “Benimle görüşmeye gelmek istediği sırada darp edilirken üzerinde bulunan kanlı elbiselerle gelmek istemiş. Ancak gardiyanların ‘seni bu şekilde avukat görüşüne çıkarmayız’ diyerek yeni elbiseler giymesini istemiş. Bu nedenle Yasin Eneç görüşmeye uzun bir süre gelmedi. Daha sonra sırf benle görüşmek için başka elbiseler giyip geldi” dedi.

İşkence izleri duruyor

Eneç’in görüşmeye geldiği sırada yürümekte zorlandığını gözlemlendiğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: “Konuşurken de zorlanıyordu. Nefes alıp verdiği sırada çok yoruluyordu. Saldırı nedeniyle alnına 8 dikiş atıldığını; ayrıca bacağında da dikiş izlerinin olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra kaval kemiğinin ağrıdığını ve kırık oluşmuş olabileceğini, vücudun çeşitli yerlerinde morluklar olduğunu paylaştı. Ayrıca gözaltı ve başında da morluklar vardı. Sol gözü çok kötü bir şekilde kanlanmaya başlamıştı.”

Eneç’in aktarımlarını paylaşan Yıldız, saldırıyı yapan kişinin baş memur olduğunu kaydetti. Saldırı yapan gardiyanların Eneç’e, “Senin ve senin gibilerin yaşamaya hakkı yok” dediğini paylaşan Yıldız, “Yasin Eneç can güvenliğinin olmadığını söyledi. Ayrıca bu cezaevinden sevk olmak istiyor. Bu hakkı karşılanmıyor. Yasin Eneç, ‘Sonunda ölüm de olsa ben buradan gitmek istiyorum’ dedi” diye konuştu.

Zorla tutanak

Yıldız, cezaevi idaresinin Eneç’in darp edilmesine tanıklık eden bir tutukluya zorla tutanak imzalatmak istediğini de paylaştı. Yıldız, “Saldırıyı gören bu kişi imzalamayı kabul etmemiş. Tutanak ile olanlar birbirinden farklı olduğu için tutuklu ‘vicdanım böyle bir şeyi kabul etmiyor’ dediğini aktardı. Bunun yanı sıra Eneç’in bu kişi ile şu anda hücrede kaldığını ve karantina bahanesiyle görüşe çıkarılmadığını ifade eden Yıldız, “Darp olayı ardından Eneç hakkında dört tane disiplin soruşturması açılmış” dedi. 

 Yıldız, Eneç’in Adalet Bakanlığı’na, savcılık ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na yazdığı dilekçelere de el konulduğu bilgisini verdiğini aktardı. Yıldız, Eneç’in anlatımları üzerinden suç duyurusunda bulunacağını söyledi.  MA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.