Tutsağın mektubuna soruşturma

Sincan Cezaevi

Sincan Cezaevi

  • Sincan Cezaevi’nde tutulan Şerafettin Demir hakkında gönderdiği bir mektupta yer alan “Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, Hz. Zeynep, Yezid ve Firavun” ifadeleri gerekçesiyle soruşturma açıldı. 

Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Şerafettin Demir, gönderdiği bir mektupla cezaevinde yaşadığı hak ihlallerini anlattı. Demir, bir mektubunda yer alan “Hz. Hüseyin”, “Hz. Hasan”, “Hz. Zeynep”, “Yezid”, “Firavun” ve “Hz. Musa” ifadeleri nedeniyle cezaevi yönetiminin “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla hakkında soruşturma açtığını kaydetti. Demir, Kerbela olayıyla ilgili araştırmalar ve okumalar yaptığına işaret ederek, “Mektubun içeriğinde Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, kardeşleri olan Hz. Zeynep ve barbar Yezid, yine Hz. Musa, hatta Firavun dahi ‘PKK üyesi’ ilan edilmiş oldu açılan bu tahkikatla. Ben bu isimler nedeniyle ‘örgüt propagandası’ yapıyorsam, bu isimlerde ‘örgüt üyesi’ ilan edilmiş oluyor. Diğer tarihsel şahsiyetleri bilmem ama Yezid ile Firavun’un bu üyelikten hoşnut olmadıkları kesin.”

Demir, mektupta yer alan “aile örgütü”, “devlet örgütü” ve “kendi örgütümüz” ibarelerinin de soruşturma konusu olduğuna işaret ederek, “Suç örgütlerinin isimleri’ diyerek o cümledeki ‘aile’ ve ‘devleti’ suç örgütü yerine koymuş olursunuz, diyorum ama bu karşılık bulmuyor” diye belirtti. Bu soruşturma kapsamında kendisine 13 günlük hücre cezası verildiğini aktaran Demir, infaz hakimliğinin onay verdiğini ve dosyanın şu an ağır ceza mahkemesinde olduğunu dile getirdi.

Demir, cezaevinde bir kitap çalışmasını ailesine gönderdiğini, bu konuda herhangi bir sorun çıkmadığını ama son rötuşları yapmak için çalışmasının fotokopisinin kendisine “yasak” denilerek geri verilmediğini belirtti. Fotokopisinin kendisine verilmemesi üzerine kardeşinden kitabın bölümlerini istediğini kaydeden Demir, kardeşinin istediği bölümleri yazıp yolladığını, ancak bu sefer de “Devlet büyüklerine ve devlete hakaret” iddiasıyla “Yasak doküman olabilir” denilerek mektuba el konulduğunu ifade etti. 

Demir, Kürtçe kitapların da tercüman olmadığı iddiasıyla kendilerine verilmediğini aktararak, “Açıkça ana dilimize ambargo uygulanıyor” dedi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.