Tutsağın cenazesine de işkence

Piri Reis Camisi’ne getirilen Sevinç’in cenazesi, imam tarafından “yasak” olduğu gerekçesiyle yıkanmadı, dini vecibeleri yerine getirilmedi.

Piri Reis Camisi’ne getirilen Sevinç’in cenazesi, imam tarafından “yasak” olduğu gerekçesiyle yıkanmadı, dini vecibeleri yerine getirilmedi.

  • Cezaevinde katledilen Mehmet Sevinç’in cenazesi, getirildiği camide imam tarafından “yasak” olduğu gerekçesiyle yıkanmadı, cenaze aracı da verilmedi.

 

Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’ndetutulan 28 yıllık tutsak Mehmet Sevinç (63), 3 Nisan’da şüpheli şekilde geçirdiği beyin kanaması sonucu kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Sevinç’in cenazesi, İzmir Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) otopsi işlemleri bittikten sonra önceki gün ailesine teslim edildi. Sevinç’in cenazesi, Adnan Menderes Havaalanı’ndan kargo uçağıyla Sabiha Gökçen Havaalanı’na getirildi. Cenaze aracı verilmeyen aile, cenazeyi kendi imkanlarıyla dün gece Kocaeli’nin Darıca ilçesine bağlı Piri Reis Mahallesi’nde bulunan Piri Reis Camisi morguna getirdi. Sevinç’in cenazesi, kılınacak öğlen namazına müteakip Darıca Nene Hatun Mezarlığı’nda defnedilmesi için yola çıkarıldı. Polis, Darıca ilçe girişinde Sevinç’in cenaze konvoyunu durdurarak, aileye slogan atılmaması yönünde tehditlerde bulundu. 

İmam yasaklandığını söyledi

Piri Reis Camisi’ne getirilen Sevinç’in cenazesi, imam tarafından “yasak” olduğu gerekçesiyle yıkanmadı, dini vecibeleri yerine getirilmedi. Ailenin kendi imkanlarıyla getirdiği bir imam, Sevinç’in cenazesini yıkadı, dini vecibelerini yerine getirdi. 

Cenazeye gelenlere ceza

Cenazeye katılmak için araçlarıyla gelen yurttaşlara, cami bahçesi etrafında araçlarını park ettikleri gerekçesiyle para cezası kesildi. 

Gazeteciler engellendi

Cenazeyi takip etmek için camiye giden Mezopotamya Ajansı (MA) ve JINNEWS muhabirleri de engellenmeye çalışıldı. Gazetecileri ablukaya alan polis, kimlik kontrolü ve ince arama yaparak, gazetecilere sözlü ve fiziki şiddet uyguladı. Polis, haber takibi yaptırmayacağı tehdidinde bulunduğu gazetecileri alandan uzaklaştırdı. 

Polis ablukasında öğle namazına müteakip kılınan namazın ardından Sevinç’in cenazesi, Darıca Nene Hatun Mezarlığı’na defnedilmek üzere yola çıkarıldı. Bu sırada aile ağıtlar yaktı.

Ne olmuştu?

Mehmet Sevinç’e (63), 1992’de Batman’da gözaltına alındıktan sonra siyasi gerekçelerle müebbet hapis cezası verildi. Sırasıyla Batman, Siirt, Antep, Trabzon, Kandıra cezaevlerinde kalan Sevinç, son olarak 2018’de Akhisar Cezaevine gönderildi. Sevinç, ailesiyle salgın gerekçesiyle iki senedir görüşemiyordu. Tahliye olmasına 1 buçuk yıl kalan Sevinç’in üç çocuğu ve eşi Kocaeli’nde yaşıyor.

Yüksek tansiyon hastalığı bulunan Sevinç, son olarak 1 Nisan günü Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi’nde göğüs hastalıkları bölümünde muayene olmaya gitti. Hastane dönüşü karantina odasına alınan Sevinç, gardiyanların iddiasına göre, 3 Nisan günü ranzasında baygın şekilde bulundu. Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Sevinç’in ameliyatı yapıldı. Daha sonra ailesine haber verilerek yoğun bakımda olduğu söylendi. Aile üyeleri, Mehmet Sevinç’in gardiyanların iddia ettiği gibi kahvaltı saatinde değil, gece 3.50’de hastaneye giriş yaptığını öğrendi. Durumun çelişkili olduğunu belirten aile üyeleri, olayın aydınlatılması için milletvekillerine, avukatlara ve son olarak da İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi’ne başvuruda bulundu. Aileye göre Sevinç katledildi.  KOCAELİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.