Tutsaklar sürgün ediliyor

Zilan Gümüş

Zilan Gümüş

  • Ege Bölgesi'ndeki cezaevlerinde 19 tutsak, Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'nden dört tutsak sürgün edildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş, sevklerin "kurum yetersizliği, kapsamının dışına çıkması, güvenlik sorunu, afet durumu ve sağlık, güvenlik" gibi gerekçelerle olabileceğini ifade etti.

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği'nin (EGE TUHAYDER) paylaştığı bilgilere göre; Balıkesir, Manisa ve İzmir'deki cezaevlerinde 19 Ocak'tan bu yana toplam 19 tutsak farklı cezaevlerine sürgün edildi. 

Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutsaklar Mahir Binici, Naif Özkılıç, Agit Yılmaz ve Mehmet Nezir Gümüş, 19 Ocak’ta Burdur S Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Aynı cezaevindeki tutsaklar İhsan Tüzün, Hasan Abdo, Mecit Alagöz ve Zeki Kayar, Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildi. Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklar Rıdvan Çelik, Selman Gülbahçe, Orhan Kara, Ozan Bektaş ve Süleyman Altın, 20 Ocak'ta Burdur Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Mahmut Demirel, Cengiz Ayar, Nidai Tezer, Abdülkerim Varışlı ve Şevder Zirek ise Samsun Kavak S Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. İzmir Ödemiş T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutsak Uğur Çiçek (39) de 27 Ocak'ta Bodrum S Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildi.

Tutsaklar cezalandırılıyor

Sevkleri değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş, sevklerin "kurum yetersizliği, kapsamının dışına çıkması, güvenlik sorunu, afet durumu ve sağlık, güvenlik" gibi gerekçelerle olabileceğini ifade etti. Gümüş, politik tutsakların bu gerekçelerle sevk edilmediğine işaret ederek, zorla sevklerin "kötü muamele" olduğunu söyledi. Tutsakların sevk sırasında insan onuruna yakışmayan uygulamalara maruz kaldığını dile getiren Gümüş, sevklerle hem tutsakların hem de ailelerin cezalandırılmak istendiğini dile getirdi. Gümüş, "Kişinin ailesi Şırnak, Hakkari, Mardin’de. Ama kişi, İzmir'e, Edirne’ye sevk ediliyor. Burada temel amaç ailelerinden koparmak. Mevzuatlarda bunun açıklaması yok. Bu durum hem ayrımcılık yasağı ihlali hem de zamana yayılmış eziyet suçunu oluşturuyor. Eğer bu kamu görevlisi eliyle yapılıyorsa işkence suçudur” diye konuştu.  

Tutsakların sürgün edildikleri Yüksek Güvenlikli Cezaevi ve S Tipi cezaevlerinin F tiplerinden daha kötü koşullarda olduğuna dikkati çeken Gümüş, “Bu cezaevlerinde mahpuslar bir ya da üç kişi tutuluyor. Bu durum hem fiziksel hem psikolojik olarak ağır tahribatlara neden oluyor. Tutsaklar çok daha çabuk hastalanıp geri dönüşü olmayan sorunlar yaşıyor. Bu cezaevlerinin kapatılması gerekiyor" dedi.

Kürkçüler'den dört tutsak

Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Mustafa Şıhi, Sedat Şimşek, Mazlum Taşkın ve Hasan Ateşçi, başka cezaevlerine sürgün edildi. Ailelerden edinilen bilgilere göre; Şıhi, Şimşek ve Taşkın Burdur Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne, Ateşçi ise Antalya Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildi.

Sürgün sırasında darp

Rize L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsak Vefa Yılmaz ise 29 Ocak’ta Samsun Kavak S Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Yılmaz, önceki gün ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, hem yolda hem de götürüldüğü cezaevinde darp edildiğini aktardı. Çıplak aramayı reddetmesi üzerine darp edildiğini belirten Yılmaz, tek kişilik hücrede tutulduğunu ifade etti.

 

***

30 yıllık tutsak tahliye oldu

Diyarbakır 2 No’lu T Tipi Cezaevi'nde tutulan Ramazan Algan (60), 30 yıl sonra tahliye oldu.

Algan 1993'te Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “Ülkenin birliğini ve bütünlüğünü bozma” gerekçesiyle tutsak edildi. Algan, daha sonra sırasıyla Mêrdîn, Dîlok, Yozgat, Tokat, Şirnex, Rize cezaevlerinde ve yaklaşık son 5 yıldır da Amed'deki cezaevinde tutuluyordu. Önceki gün tahliye olan Algan'ı cezaevinin önünde Şirnex'in Silopiya (Silopi) ilçesinden gelen ailesi ve yakınlarının yanı sıra Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD FED), Silopiya Belediye Eşbaşkanı Süleyman Şavluk ve yerine kayyum atanan Bismil Belediye Eşbaşkanı Orhan Ayaz karşıladı.

Yeni yılın zor ve zahmetli geçtiğini söyleyen Algan, "Doğrusu çıktığım için mutluyum fakat binlerce arkadaşımız orada direniyor. Umarım 2024 yılı bağımsızlık, barış, demokrasi, kardeşlik yılı olur. Özellikle tutsakları selamlıyorum. Buraya gelen arkadaşlara da çok teşekkür ediyorum. Hepsi geçecek" diye konuştu. Algan, memleketi Silopiya'ya doğru yola çıktı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.