Tuzlanmış baykuş ve tilki ciğeri

Toplum/Yaşam Haberleri —

.

.

  • Orta Çağ’a ait tedavi yöntemleri Curious Cures projesi ile bir araya getirildi. Cambridge Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen projede alışılmadık tedavi yöntemleri göze çarpıyor.

Orta Çağ’a ait tedavi yöntemleri Curious Cures projesi ile bir araya getirildi. Cambridge Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen projede alışılmadık tedavi yöntemleri göze çarpıyor.

Tam adı “Curious Cures in Cambridge Libraries” olan proje, üniversite kütüphanesinden, Fitzwilliam Müzesi’ne kadar birçok yerden toplanan Orta Çağ’a ait 180 yazma eserin bir araya getirildiği ve düzenlendiği iki yıllık bir proje olma özelliği taşıyor.

Tarihi 14. ve 15. yüzyıllara dayanan yazmaların en eski olanı 1000 yıllık. Ayrıca yazmaların büyük bir bölümü Orta Çağ İngilizcesi ile kaleme alınmış. 8000 eski tıbbi tedavi yönteminin yanında, yazmalarda bilim, edebiyat, litürji, simya ve ibadet konulu çeşitli metinler de yer alıyor.

Güvercin dışkısı, tilki ciğeri

Kayıprıhtım sitesindeki habere göre projenin adından da anlaşılacağı üzere üzerinde çalışılan yazmalarda her yerde rastlanmayan “ilginç tedaviler” yer alıyor. Hastalıklar için hazırlanan reçetelerde sık kullanılan bitkilerin yanında, Tuzlanmış baykuş, kavrulmuş köpek yavrusu, güvercin dışkısı, tilki ciğeri ve yılan balığı yağı gibi alışılmadık malzemeler de yer alıyor.

Reçete hazırlanan hastalıklardan biri de Gut hastalığı. Bu rahatsızlık için kullanılan tedavilerden birinde uygulanması gerekenler, bir yavru köpeğin içini salyangoz ve ada çayı ile doldurduktan sonra ateş üzerinde pişirmek. Daha sonra elde edilenlerle bir tür merhem yapmak. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.