Üç mezara 6 cenaze

  •  Hakkari'de 9 mezarın yer aldığı kimsesizler mezarlığında, ayrı rakamlarla numaralandırılmış 12 mezar taşı bulunuyor. Üç mezarda 6 ayrı numaralı mezar taşının bulunması, cenazelerin ikişerli gömüldüğünü gösteriyor. 

Farklı tarihlerde çıkan çatışmalarda şehit düşenlerin cenazelerine dönük ihlal ve saldırılara her gün yenisi ekleniyor. Cenazeler ya yıllar sonra kargoyla ya da Hakan Arslan örneğinde olduğu gibi bir torbaya konularak ailelere teslim ediliyor. Ailelere teslim edilmeyi bekleyen cenazeler ise kimsesizler mezarlıklarında tutuluyor. Cenazeler, DNA testleri uyuşmasına rağmen aylar ya da yıllarca ailelere teslim edilmiyor.

Cenazelere yönelik ihlal ve saldırılardan biri de Hakkari merkeze bağlı Sümbül Mahallesi'nde bulunan Serê Solan Mezarlığında yapıldı. MA'dan Mazlum Engindeniz'in haberine göre; çatışmalarda şehit düşen ve ailelerine teslim edilmeyen HPG, YJA Star, YPS ve YPG’lilerin cenazeleri için Serê Solan'da ayrılan alana, 2015-2016 yılları arasında ilan edilen sokağa çıkma yasakları süreci sonrasında defin yapılması polislerce engellendi. Polisler, ailelerine teslim edilmeyen cenazeler için daha önceki alanın aşağısında bir yer açarak, cenazeleri burada defnetmeye başladı. Söz konusu yerde mezar taşlarından yapılan numaralandırmaya göre; şu an 7 cenaze bulunuyor. Bu kişilerden birisinin İran nüfusuna kayıtlı HPG'lilerden olduğu belirtilirken, diğer 6'sının kimliği hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor. 

Söz konusu alanda yer kalmaması üzerine ailelerine teslim edilmeyen cenazeler için dağın yamacında bir yer açıldı. 9 mezarın yer aldığı alanda, ayrı rakamlarla numaralandırılmış 12 mezar taşı bulunuyor. 1, 2, 3 numaralı taşlar ile 5, 6, 7 numaralı taşlar aynı mezarlara konulmuş durumda. 8, 9, 10, 11, 12 ve 13 ile numaralandırılmış taşlar ise ayrı ayrı mezarlara konulmuş. 4 ile numaralandırılmış bir mezar taşı ise bulunmuyor. 6 ayrı numaralandırılmış taşın aynı mezarda bulunması, söz konusu mezarların her birine iki ayrı cenazenin defnedildiğini gösteriyor. 

Defnedilen 12 kişiden ikisinin Şemdinli'de çıkan çatışmalarda şehit düşen HPG'li Pervan Ali Yusuf (Zagros Senar) ile Lokman Felahî (Dilgeş Sine), 5'inin 22 ve 29 Nisan’da Marînûs’ta çıkan çatışmalarda şehadete ulaşan HPG'liler, dördünün ise 29 Haziran'da Dêzê (Kırıkdağ) köyünde çıkan çatışmada şehit olan dört HPG'li olduğu tahmin ediliyor. Numaraların yanında ayrıca cinsiyet belirtmek için yazıldığı belirtilen "E (Erkek)" ve "K (Kadın)" harfleri yer alıyor. Harflere göre, 12 cenazeden 5'i kadın ve 7'si erkek. 

Mezarlıklar arasında herhangi bir boşluk bırakılmaması dikkati çekiyor. Yan yana açılmış ve toprakları birbirine karışmış mezarlar, olası bir heyelan ve toprak kayması durumunda kaybolma riskiyle karşı karşıya.  HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.