Uluslararası sessizliği kırmalıyız

Dünya Haberleri —

Pierre Laurent

Pierre Laurent

  • Hewlêr’e giden ve KDP tarafından engellenen Barış Heyeti üyesi Fransız senatör Pierre Laurent: "Uluslararası sessizliği kırmak için orada bulunduk. Türkiye’nin 50 günü aşan bir saldırısı var ama uluslararası kamuoyu duymuyor.”

 

SELMA AKKAYA/PARİS

Barış Heyeti üyesi Fransa Komünist ve Cumhuriyetçi Vatandaş Grubu Senatörü Pierre Laurent dün Fransa Senatosu’nda basın toplantısı düzenlendi.

Senatör Laurent, Hewlêr’e giden ve KDP tarafından engellenen Barış Heyeti içerisinde yer alıyordu. Senatör Laurent Hewlêr dönüşü Fransız Senatosu’nda basın açıklaması yaptı. Fransız parlamentosunun üst kanadı olan Senato binasındaki açıklamaya Düsseldorf’tan Güney Kürdistan’a gidişi engellenen Sosyolog Martin Dolzer ile CDK-F adına Agit Polat da katıldı. Senatör Laurence Cohen ile Nouvel ermeni gazetesi editörü Ara Tranian de destek için toplantıya katıldı.

50 gündür duyulmuyor!

Hem Türkiye hem de KDP baskısına karşı uluslararası bir heyet olarak Güney Kürdistan’a gittiklerini söyleyen Senatör Laurent, "Kürdistanı Savun kampanyasını başlatma kararı aldık. Delegasyon üyeleri olarak çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz" dedi. "Uluslararası sessizliği kırmak için orada bulunduk" diyen Laurent, "Türkiye’nin 50 günü aşan bir saldırısı var ama uluslararası kamuoyu duymuyor. Bu nedenle Erbil'de bulunmak için gittim. Giderken de orada bulunurken de sayısız engelle karşılaştık" diye belirtti.

Musul’a dayanma planı

"Yaptığımız görüşmeler ve yaşananlardan çıkardığımız sonuç; Erdoğan sınırlarını genişletmeye, Musul'a ulaştırmaya çalışıyor" diyen Laurent şöyle devam etti: "Türkiye, Kürtlere yeni bir savaş cephesi açarak bombardımanını her türlü araçla sürdürüyor. Hem de uluslararası savaş suçu işleyerek. Başta Fransa olmak üzere Avrupa dün alkışladığı militanlar ve onların koruduğu köyler bombalanırken bugün susuyor. Bu büyük bir skandal."

Fransa sessizliğini bozmalı

"En başta Fransa’ya sessizliğini bozma çağrımı yineliyorum" diyen Laurent taleplerini şöyle sıraladı: "Aynı şekilde PKK 'terör örgütleri listesi’nden çıkarılmalı. Bu iki temel ilkeyi yerine getirmeleri gerekirken önce Fransa Dışilişkiler Bakanı Türk mevkidaşıyla görüşürken, ardından Macron Erdoğan ile görüştü. Her iki görüşmede Kürtlere yapılan saldırının lafı bile geçmedi. Bu ikiyüzlülüktür.”

Senatör Laurent konuşmasını "Kürdistan'ı savunmak için çalışmalarımızı ve dayanışmayı sürdüreceğiz" diyerek sonlandırdı.

Almanya’dan Güney Kürdistan’a gidişi engellenen Hamburg Sol Parti eski Milletvekili, Sosyolog Martin Dolzer de engellemeye tepki göstererek, delegasyon üyelerinin çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.

4 Temmuz’da Paris’te

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) adına Agit Polat ise Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın neo Osmanlı yayılmacı politikasına karşı uluslararası sessizliğe dikkat çekerek, Avrupa'yı da yakından ilgilendiren bu sürece karşı sessizlik duvarının kırılması için dayanışmanın büyütülmesinin altını çizdi. Polat, Paris’te 4 Temmuz’da kitlesel bir eylem düzenleneceğinin de duyurusunu yaptı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.