Umut için sanat

Kültür/Sanat Haberleri —

Gerok Ma depremzede çocuklarla buluşma

Gerok Ma depremzede çocuklarla buluşma

  • Yekmal, Amed merkezli MA Music’le ortaklaşarak depremden etkilenen çocukların yaralarını sanat aracılığıyla sarmayı amaçlıyor. 2 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında sanat atölyeleri ve çeşitli sanat çalışmalarıyla çocukların yaşadığı travmanın izleri hafifletilmeye çalışılacak.

ARAT ARARAT/BİELEFELD

Maraş merkezli 6 Şubat depreminin yaraları sarılmaya devam ederken bir dayanışma kampanyası da Almanya'nın Berlin kentinde 30 yılı aşkındır çalışma yürüten Almanya Kurdistanlı Aileler Birliği Derneği (Yekmal) tarafından başlatıldı. Kampanyaya ilişkin konuştuğumuz Yekmal Başkanı Günay Darıcı, kampanyanın çocuklara dönük olması itibariyle çok önemsediklerinin altını çizdi. “Dijital platformlar üzerinden Amed, Batman, Adıyaman gibi kentlerden arkadaşların katıldığı bir toplantı yaptık. Toplantı sonucu felaketin çocuklar üzerinde yaşattığı travmayı hafifletip çocukların gelecek yaşamlarında daha az hasarla büyümeleri için yardımcı olmamız gerektiği sonucuna vardık. Bu çalışmayı Amed'de bulunan Ma Music Center Kurumu ile birlikte yürütme kararı aldık” ifadeleriyle kampanyanın oluşum sürecini anlatan Darıcı, bu proje kapsamında depremden etkilenen çocuklara ulaşılıp onlara sanat yoluyla psikososyal destek sunulacağını belirtti.

50 merkezde 2 bin çocuk

Şimdilik deprem bölgesine yönelik maddi destek kampanyası yürüttüklerini belirten Darıcı, “Umut için Sanat” kampanyasına dönük ayrıca şunları dile getirdi: “Bu projeyle 2 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Köy, kasaba ilçe ve illerden oluşan 50 farklı yerleşim merkezindeki çocuklara yerinde ulaşmaya çalışılacağız. 100’e yakın öğretmenle çocuklara daha iyi nasıl yardım edilirin metodları üzerine çalışma yapılacak. Proje için 5 adet büyük otobüse ihtiyaç var. Yekmal olarak bu otobüslerin çocuklara yönelik pedagojik ve sanatsal çalışma yapılacak hale getirilmesi ve seyyar pedagojik merkezlere dönüşmesi için destek sunacağız. Projeyi Ma Music uygulayacak.”

Kampanya 17 Mart’ta başladı

Deprem bölgesiyle çalışmalarının yalnızca “Umut İçin Sanat” kampanyasıyla sınırlı olmadığını da belirten Darıcı “Berlin'de senatonun da desteklediği bir tarzda çalışıyoruz. Deprem bölgesinde yakınlarını kaybeden ailelerle bir araya gelerek onların acılarını paylaştığımız görüşmeler de yapıyoruz. Bazı ailelere uzman terapileri uyguluyoruz. Kampanya her yıl  yapılan Kürt Kültür Haftası kapsamında 17 Mart’ta Berlin'de Kürtlere karşı ayrımcılığı konu alan bir seminerle vermiştik. Ma Music adına Şerko Amed de seminere online katılarak hedeflere ilişkin sunum yaptı. Tüm şubelerimizle her çalışmamızda bu projeyi tanıtıyoruz. Digital medya üzerinden basın üzerinden halkımızın destek sunması yönünde çağrılar yapıyoruz” diyerek iyi bir sonuç alıncaya kadar da devam edeceklerini belirtti.

11 ilde en az 2 yıl sürecek

Projenin deprem bölgesinde nasıl yürütüleceğine dair görüştüğümüz Ma Music Center yönetici ve sanatçılarından Şêrko Amed de ”Gerok Ma Projesi sanat ve psikososyal atölyelerimizin depremden etkilenen il, ilçe ve köylerdeki çocuklara mobil olarak ulaşmaya çalışıyoruz. Başka bir ifadeyle çocuklara arkadaşlık edebilmenin bir yolu diyebiliriz” şeklinde konuştu. Çocukların yaşadığı travmaları atlatabilmesinin en iyi yollarından başında sanat geldiğini vurgulayan Amed “Proje kapsamında çocuklarla müzik ve sinema etkinlikleri, sanatın birçok dalından çeşitli atölyeler ve çeşitli psikososyal çalışmalar yapacağız. Atölyeler karavana dönüştürülmüş otobüslerin içinde gerçekleştirilecek, köy meydanında, sokakta ya da çadır kentlerde uygulanacak. Çalışmalar depremden etkilenen 11 ilin tamamında en az iki yıl boyunca sürecek” dedi.

Karavana ihtiyaç var

Projenin başlayabilmesi için karavana dönüştürülmüş otobüslere ihtiyaç olduğunu söyleyen Şêrko Amed, “Hali hazırda iki otobüs tamamlanmak üzere. Diğerleri için de desteğe ihtiyaç var. Otobüsler çocukların sanat atölyelerinde kullanabileceği akıllı tahta, projeksiyon cihazı, sinema perdesi, dijital piyano gibi birçok şeyle donatılacak. Bu otobüsler eğitmen ekiplerimizin içinde barınabileceği tarzda dizayn edilecek” dedi.

Destek ve duyarlılık çağrısı

Tüm bunlar için de fonlara ihtiyaç olduğunu belirten Amed, “Görüştüğümüz birçok kurum ve kuruluştan gelecek yanıtları bekliyoruz. Bir Gerok Ma ekibi 6 günlük bir tura çıktığında yakıt masrafı ve ekipmanın masrafları bile sürekli bir desteği gerektirecek. Özellikle Avrupa'da yaşayan halkımız ve dostalarımızın desteklerini sürekli tutması önemli olacak. Her evde bir Gerok Ma kumbarası yapıp günlük bir kahve parasını bu kumbaraya atarak çocuklara destek olabilirler. Her evde bir Gerok Ma kumbarası olduğunu hesaba katarsak bu projenin yürümemesi için hiçbir sebep yok”  diyerek duyarlılık çağrısı yaptı.

Sanat her koşulda çocuklara ulaşmalı

Amed, “Bu proje ile daha çok çocuğa ulaşabilecek, bu travmatik süreci daha rahat bir şekilde sanatsal atölyelerle, çocuklarla yapılacak arkadaşlıklarla atlatmalarına yardımcı olabileceğiz. Biz sanat çalışmalarının durmaması gerektiğine inanıyoruz. Kıyamet kopsa dahi sanat durmamalı. Sanatın her koşulda çocuklara ulaştırılmalı. Bu yüzden kampanyamızı önemsiyoruz. Güçlü ve geniş kitlelere ulaşması için desteklerin sürmesi gerekiyor. Bu dayanışmanın bizleri ne kadar güçlendirdiğini görmüş olacağız. Neden 2 yerine 5 ya da 10 Gerok Ma otobüsü olmasın?” ifadeleriyle de kampanyanın kendileri için ne anlama geldiğini anlattı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.