Uyuşturucu kullanımı iki kat arttı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Kürdistan'da gençler arasında uyuşturucu kullanımı hızla artıyor/ foto: AFP

Kürdistan'da gençler arasında uyuşturucu kullanımı hızla artıyor/ foto: AFP

  • Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin araştırmasına göre Kuzey Kürdistan kentlerinde uyuşturucu kullanımı son 6 yılda 2 kat arttı. Amed, Mardin, Batman ve Van’da uyuşturucu kullanımı 22-23 bandında. Her 5 gençten 4’ü kaygı taşıyor, yoksulluk arttıkça uyuşturucaya yönelim artıyor, devlet güçleri de bunu teşvik ediyor.

 

YILMAZ KAYA

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin Kuzey Kürdistan’ın Amed, Mardin, Batman ve Van kentlerinde yaptığı araştırma uyuşturucu kullanımına ilişkin çarpıcı veriler ortaya çıkardı. Müzakere dönemine göre söz konusu kentlerde uyuşturucu kullanımı 2 kat arttı.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi tarafından Kuzey Kürdistan’da 4 kentte yapılan ve henüz kamuoyuna açıklanmayan uyuşturucu kullanımı araştırması, müzakere sürecinin bitmesi ardından uyuşturucu kullanımında iki kat artışın olduğunu ortaya koyuyor. Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Genel Koordinatörü Yüksel Genç, Amed, Mardin, Batman ve Van hattında yaptıkları araştırmada uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık katsayısında çok ciddi rakamların ortaya çıktığını söyledi.

Yüzde 22-23 oranında

"Yaptığımız çalışmaya göre neredeyse toplumda yüzde 22-23 bandında madde kullanımı söz konusu görünüyor" diyen Genç araştırmanın sonuçlarına ilişkin şu bilgeleri paylaştı: "Dört kentte ortalama yüzde 20-25'leri aşmış uyuşturucu madde kullanan gruplarla karşılaştık. Çalışmayı yaparken epey zorlanıyoruz. İnsanlar uyuşturucu madde kullandığını söylemiyorlar. Çünkü doğal olarak anket yaparken en büyük zorlanmamız uyuşturucu madde kullanılmasının suç olarak tariflenmesi.

'Ailenizde, akraba ve komşularınızda kullanan var mı?' diye sorduğumuzda toplumun yüzde 20-25'inin bir şekilde hayatında uyuşturucunun yer aldığını görüyoruz. Bu çok büyük bir rakam. 2015'te Amed'de yaptığımız çalışmada uyuşturucu kullanımı ile ilgili bu kadar yüksek oranda bir kullanıma rastlamamıştık. 2014-2015 barış sürecinde yaptığımız çalışma ile bugün yaptığımız çalışma arasında iki katı aşkın bir uyuşturucu kullanımı var. TÜİK'in 2016 ile 2017 yılı arasında Şırnak'ta 4 kart artmış."

Yüksel Genç

Devlet teşvik ediyor

Uyuşturcu artışının pek çok nedeni olduğunu kaydeden Genç, "Ama Kürt illerinin bir özgünlüğü var. Burası çok uzun yıllardır çatışma bölgesi. Bütün iç savaş yaşamış toplumları incelediğimizde, iç savaşın konusu olmuş yerlerde egemen kamusal aklın buralarda fuhuş ve uyuşturucuyu teşvik ettiğine rastlanır. Buralarda da fuhuş ve uyuşturucu kullanımının bir döngü biçiminde arttırıldığını gördük. Burada yaşanmış uzun yıllara dayanan iç savaş nedeniyle bir Kürt politikasının devamlılığı mıdır uyuşturucu madde kullanımın artışı…?" dedi.

Yoksullaştırma ve uyuşturucu

Öte yandan yoksullaşma tırmanırken gençlerin çok hızlı biçimde uyuşturucuya yaklaştığına işaret eden Genç, "Uyuşturucu maddeyi getirenlerin de kamudan bazıları tarafından desteklendiğine dair bulgular var. O yüzden diğer iç savaş yaşamış ülkelerdeki gibi savaşın konusu olan insanları yoksullaşmaya ve politikleşmeyi çözmeye dönük tüm süreçlerde uyuşturucu kullanımının, fuhuşun ve hırsızlığın arttığına tanık oluyoruz. Dolayısıyla bunu Kürt sorununa egemen aklın yaklaşım politikalarının bir parçası gibi saymak zorunda da hissediyoruz. Uyuşturucu madde kullanımı ve satımı ile ilgili ciddi mücadele etmeyi beklemek çok zor kamu zihninde" şeklinde konuştu.

Her 5 gençten 4’ü kaygı yaşıyor

Bir yandan gençlerin depolitize süreci yaşarken, öte yandan hayata dair beklentilerinin ve umutlarının çok sınırlandığını ifade eden Genç, "Yaptığımız saha araştırmalarına göre, her 5 gençten 4’ü kaygı yaşıyor. Bu kadar büyük inançsızlık ve gelecek duygusunun olmadığı yerde anı yaşamak adına bir duygu gelişiyor ve uyuşturucu kullanımı bir destekleyici olarak önlerine çıkıyor" diye belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.