Pamuk'tan Uzak Dağlar ve Hatıralar

Kültür/Sanat Haberleri —

Orhan Pamuk / Uzak Dağlar ve Hatıralar

Orhan Pamuk / Uzak Dağlar ve Hatıralar

  • Geçtiğimiz yıl yayınladığı Veba Geceleri romanıyla, kurgusal bir Ege adasında cumhuriyet, salgın ve devrim izleklerine değinen Orhan Pamuk, okuyucusunu çok bekletmeden yeni bir kitapla karşımıza çıktı.

BİLGE AKSU

Bu kez kurgunun alanına girmeyip, geçmişten bugüne aldığı notları, yaptığı çizimleri ve çeşitli anılarını paylaşma yoluna giden Orhan Pamuk, kariyerinin emekliliğe yaklaşan zirvesinde, koleksiyonlara girmeye aday bir girişimde bulunmuş. 22 Eylül itibarıyla satışa sunulan kitabın adı, Uzak Dağlar ve Hatıralar.

Geçmiş yıllarda bu kitabın türüne benzer başka yayınlar da yapan Pamuk, yazarlık kariyerini bir bütün olarak okuyucuyla paylaşmayı seviyor. 90'ların başında Öteki Renkler kitabıyla ilk kez kurgu dışı alana giren yazar, çeşitli incelemelerini ve edebi-kültürel yorumlarını bizimle paylaşmıştı. Sonraki yıllarda İstanbul, Hatıralar ve Şehir ve Manzaradan Parçalar gibi eserlerinde de bu eğilimini görmüştük. Kurgusal eserlerinde kitaplar arasında bağlantılar kurup ortak karakterler serpiştiren Pamuk'un, kendi evrenini okuyucu zihninde bir yere oturtma çabalarının ürünü olarak görebileceğimiz bu eğilimi, çıkan bu son kitabıyla iyice belirginleşiyor. Yazarlığın insani bir uğraş olduğunu, yıllar boyu aldığı özel notları ortaya dökerek bir kez daha vurgulama çabasına girdiğini görüyoruz.

Erişimi zor bir eser olacak

Özel bir içerik ve kapsamlı bir kitap olması bir yana, Pamuk'un ressam yönünü de görme imkanı bulacağımız eserde, daha önce yayınlanmamış çizimleriyle ve çektiği fotoğraflarla da karşılaşacağız. Şimdilik tek sorun, bu özel ve renkli baskıyla çıkmış kitabın fiyatı. YKY'nin 240 liradan satışa sunduğu Uzak Dağlar ve Hatıralar, hem enflasyonist dönemin getirdiği bir zorunluluktan hem de yayıncılık sektörünün içinde bulunduğu krizden kaynaklı olarak erişimi zor bir eser olacak. Ki muhtemelen bu eseri edinecek olanların büyük çoğunluğu, Pamuk'un külliyatına halihazırda sahip olup koleksiyonunda eksik kalmasını istemeyenlerden oluşacak. 

14 yılın notları

YKY'nin sınırlı bir süre için indirimli şekilde 168 liradan satışa sunduğu kitabın tanıtım metni şöyle:

"Orhan Pamuk’un resimli ve özel hatıra defterlerinden seçmeler…

Orhan Pamuk, on dört yıldır her gün küçük not defterlerine notlar alıyor ve resimler yapıyor. Pamuk sayfalarda günlük hayatını, güncel gelişmeleri, duygularını, yazmakta olduğu romanların sorunlarını anlatıyor ve tartışıyor. Bazan roman kahramanlarıyla konuşuyor, bazan bir rüyasını ya da bir yolculuğu anlatıyor, bazan da manzara resmi ya da mutluluk hakkında fikir yürütüyor. Pamuk bir sayfadaki bir resme ya da yazıya üzerinden aylar hatta yıllar geçtikten sonra yeni renkler ve kelimeler de ekliyor. Böylece defter sayfaları yazılarla renklerin ve şekillerin iç içe geçtiği ve yeni mânâların araştırıldığı yoğun, zengin ve benzersiz resimli sayfalara dönüşüyor. Pamuk defterindeki binlerce sayfadan Uzak Dağlar ve Hatıralar adını verdiği bu seçkiyi düzenlerken, özel bir hatırası olan bir rüya üzerinden hayatını bütün açıklığıyla hem kelime hem de resim olarak ortaya koyuyor.

Bu kitap Pamuk’un okurlarınca bilinmeyen-günce tutan ressam yanını, günlük hayatını, şaşırtıcı hayallerini ve deneyimlerini okura ulaştıracak ve dünyaca ünlü yazarı bir insan olarak tanımamıza ışık tutacak." 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.