Uzatılan ateşkeste son gün

Dünya Haberleri —

Filistinli rehineler Kızıl Haç görevlilerine teslim edildi

Filistinli rehineler Kızıl Haç görevlilerine teslim edildi

  • İki gün daha uzatılan ateşkes ile birlikte 11 İsrailli ve 33 Filistinli rehine daha özgür kaldı. Yine sürenin sonuna gelinirken her 10 rehineye bir gün anlaşmasına umut bağlanıyor. 

Normal ateşkes süresinin tamamlanması ardından Katar Dışişleri Bakanlığı, "Gazze'deki ‘insani aranın’ 2 gün daha uzatılması için mutabakata varıldı" açıklaması ardından rehine takası devam etti. Hamas 11 İsrailliyi, İsrail de 33 Filistinli rehineyi serbest bıraktı. İsrail Ordusu serbest bırakılan 11 kişinin İsrail topraklarına ayak bastığını duyururken, Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü de, "33 Filistinli sivilin" İsrail'deki cezaevlerinden salıverildiğini açıkladı.

Rehineler evlerine ulaştı
Hem İsrail hem de Hamas tarafından bırakılanların evlerine ulaştığını teyid eden AFP tüm rehinelerin kadın ve çocuklardan oluştuğunu doğruladı. Son takasta Hamas, 11 rehineyi daha serbest bıraktı. İsrail ordusu, serbest bırakılan rehinelerin hepsinin Nir Oz kibutzundan ve çoğunluğun çocuk olduğu bilgisini verdi. Kibutzun başkanı Osnat Peri, 49 sakinlerinin hâlâ Hamas'ın elinde rehine olduğunu açıkladı. Son bırakılanlarla birlikte serbest bırakılan İsrailli rehine sayısı 50'ye ulaştı.

İsrail 33 Filistinliyi serbest bıraktı
İsrail, rehine takası anlaşması gereği 33 Filistinliyi serbest bıraktı. Geneli Ramallah ve Batı Şerialı tutsaklar İsrail polisinin kutlama olmayacak baskısı ile yüz yüze kaldı. Reuters, Hamas bağlantılı basın kuruluşlarına dayandırdığı haberinde, serbest bırakılan tutuklulardan 30'unun çocuk, 3'ünün kadın olduğunu aktardı.

Bir Filistinli öldürüldü
Salıverilen esirlerden işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayanlar, Uluslararası Kızılhaç Örgütüne ait otobüsle İsrail Ofer Askeri Hapishanesi'nden ayrılarak Ramallah'a gitti. İsrail askerleri, Filistinli esirleri karşılamak üzere Beytunya beldesinde toplananlara göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermiyle müdahale etti. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu bir Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.
Doğu Kudüs'te İsrail’in alıkoyduğu çocuk esirler de İsrail polisi tarafından ailelerine teslim edildi. İsrail polisi, Doğu Kudüs'te serbest bırakılan Filistinli esirlerin evlerinin etrafında konuşlandı, yollarda kontrol noktaları kurdu.
Bazı Filistinli esirlerin evlerini basan İsrail polisi, ailelere "herhangi bir kutlama yapılmaması ve evlerde toplanılmaması" uyarısında bulundu. KUDÜS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.