Xoybûn efsaneleri

Kültür/Sanat Haberleri —

XOYBUN

XOYBUN

  • Jordi Tejel Gorgas’ın yayına hazırladığı “Kürt Milli Cemiyeti Xoybûn: İlk Milliyetçi Kürt Örgütüne Dair Efsaneler ve Gerçekler” kitabı Heval Bucak’ın çevirisiyle Avesta Yayınevi’nden çıktı

Jordi Tejel Gorgas’ın yayına hazırladığı “Kürt Milli Cemiyeti Xoybûn: İlk Milliyetçi Kürt Örgütüne Dair Efsaneler ve Gerçekler” kitabı Heval Bucak’ın çevirisiyle Avesta Yayınevi’nden çıktı. Yazar, Kürt Milli Cemiyeti Xoybûn kitabı için, örgüt hakkında Fransız ve İngiliz gizli servisleri tarafından hazırlanan ve çoğu daha önce yayınlanmamış olan belgelerden yararlanıyor.

Arşivlerin ve yorumların yardımıyla, Xoybûn’un Birinci ve İkinci Dünya savaşları arası dönemdeki Kürt milliyetçiliğinin gelişimi üzerindeki gerçek etkisini yeniden değerlendirmeye davet eden unsurları ön plana çıkarıyor. 

Kitapta Fransız ve İngiliz gizli servisleri tarafından hazırlanan ve çoğu daha önce yayınlanmamış belgeler de bulunuyor.

Xoybûn’un çekirdeğini oluşturan şahsiyetlerin kimlik bilgileri, hareketin örgütlenmesi, Kürt-Ermeni ittifakı, Xoybûn’un Programı ve Doktrini’nin yer aldığı kitapta, Xoybûn’un kuruluş aşamasında Ağrı Dağı’nda başlayan isyan ve hareketin bu isyana yaklaşımı da işleniyor.

Yoğun propaganda etkinlikleri ve Xoybûn Cemiyeti üyelerinin birçoğunun tarihçi olarak yeni görevlere atanmaları, Kürt arşivleri diyebileceğimiz belgelerin oluşturulmasına vesile olduğu kadar, Türkiye Kürtlerinin çağdaş tarihinin önemli olaylarına da tanıklık eder. Kitap, istihbarat örgütlerinin orijinal belgelerinin yanı sıra, Xoybûn’un kendi arşiv belgelerine de önemli bir yer ayırıyor. Bunlar arasında devlet liderlerine gönderilen mektupların yanı sıra, yakılan-yıkılan köy ve öldürülen insanlara ilişkin istatistiki bilgiler içeren raporlar da bulunuyor. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.