Xwezî xeberek hatiba ji Îmraliyê

Kadın Haberleri —

Dengbêj Fedile Aytış ve Barış Annesi Meliha Atak

Dengbêj Fedile Aytış ve Barış Annesi Meliha Atak

  • Kadınlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a duydukları özlemi kilamlarla dile getiriyor. Dengbêj Fedile Aytış, Amara’ya her gittiğinde ‘Xwezî xeberek hatiba ji Îmraliyê’ kilamını, Barış Annesi Meliha Atak ise katıldığı etkinliklerde Öcalan’ın sevdiği Derwêşê Ewdî’yi seslendiriyor.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde rehin alınan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük 15 Şubat 1999 tarihinde gerçekleşen uluslararası komplo 25'nci yılını geride bıraktı.

Birçok alanda tartışılan üzerine yazılan komplo, aynı zamanda birçok sanatçının eserine de konu oldu.  Şirnex'te yaşayan dengbêj Fedile Aytış ile Barış Annesi Meliha Atak da yıllardır hem komploya karşı tepkilerini hem de Öcalan’a olan özlemlerini kilamlarla dile getiriyor.

Dengbêj Fedile Aytış, 85 yaşında.  “Xwezî xeberek hatiba ji Îmraliyê” kilamını ilk olarak 2002 ve 2003 yıllarında Öcalan’ın doğduğu Riha'nın Xalfetî (Halfeti) ilçesinin Amara köyünde seslendirdi.

 

 

Ama O’nu göremedim

MA’dan Zeynep Durgut’a konuşan Aytış, Amara’ya her gittiğinde kilamlar seslendirdiğini anlatıyor: "Kardeşlerinin yanına gittim. Gidip, Öcalan'ın kaldığı odayı gezdim, kitap okuduğu masayı gördüm. Ama kendisini göremedim.”

"Öcalan hep doğru yolu gösterdi. Çünkü bilgili bir insandır" diyen Aytış, İmralı’da devam eden mutlak tecride tepki gösteriyor. Öcalan’ın Kürt halkına sürekli yaptığı barış çağrılarını hatırlatarak şunları ekliyor: "Bizler el ele vermeli, birlikte ayağa kalkmalıyız.”

Derwêşê Ewdî’yi her yerde söylüyor

Barış Annesi Meliha Atak ise, uzun yıllardır katıldığı her etkinlikte Öcalan için Dewrêşê Evdî kilamını seslendiriyor. “Sayın Öcalan, Derwêşê Ewdî'yi ve şarkısını çok seviyordu. Bu yüzden bu şarkıyı her etkinlikte ve programda söylüyorum. Her söylediğimde de ona armağan ediyorum.”

 

 

Hiç unutmadık

Öcalan’ın rehin alındığı günü asla unutamadığını söyleyen Atak, “O şu anda Kürt halkının fedaisidir. Kendisini tanıdığı günden beri mücadelesini Kürtlere adamıştır. Ancak çoğumuz onu ve felsefesini hala anlamış değiliz" diyor.

Ateşten çember oldular

Öcalan’ın İmralı Cezaevi’nde de susmadığını ve komplonun devam ettiğine işaret eden Atak, şunları belirtiyor: “Ne yaptılar? 'Sesini keseceğiz’ dediler. Oysa bugün milyonlarca insan onun sesini duyuyor ve o sese kulak veriyor. 9 Ekim'den 15 Şubat'a kadar bizim için karanlık günlerdir. 15 Şubat'ta Türkiye'ye teslim edildiğinde çok sayıda insan onun için bedenini ateşe verdi. O kara günü kınıyoruz.”

“İmralı'nın kapısını açın, Sayın Öcalan'la görüşmelere başlayın" çağrısını yapan Atak, Öcalan’la görüşülmesi halinde Ortadoğu’ya huzur geleceğini ve savaşların son bulacağını kaydediyor. ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.