YANSIN BU DEVLET!

Dosya Haberleri —

YANGINLAR

YANGINLAR

  • Türkiye’nin 21 ilinde, iki günde 71 orman yangını çıktı. Kürt’ü bombalamak için yüzlerce uçağa milyonlar harcayan Türk devleti, börtü böceğin, ağaçların ve insanın hakkını korumak için uçak bulamıyor. Devlet yandaşı basın ise yangınların sorumlularıyla uğraşacağına Kürt düşmanı provokasyon yapıyor!

 

Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’nin 21 kentinde, 28-30 Temmuz tarihlerinde, 71 orman yangını kayda geçti. Yangınların sadece 20’sinde söndürme çalışmaları devam ediyor; Türk devleti, söndürülemeyen yangınlar için ya “eksik olanakları” bahane ediyor ya da “kontrol altına alındıklarını” iddia ediyor. Ne var ki bölgelerden gelen bilgiler, “kontrol altına alındığı” söylenen yangınların bazılarının da halkın çabaları dışında hiçbir müdahale olmadan sürdüğünü ortaya koyuyor. 

Haberimiz hazırlanırken yangınların en yoğun görüldüğü yerlerden Antalya’nın Manavgat ilçesinde üç kişi, Muğla’nın Marmaris ilçesinde ise bir kişi yaşamını yitirmişti.

Yangınlar, Manavgat, Marmaris ve Bodrum’da yerleşim yerleri ile turistik bölgeleri de tehdit ediyor. Bazı köyler ile turistik tesisler tahliye edildi.

Binlerce hayvanın da yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Resmi açıklamalara göre orman yangınlarından 43’ü kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli, Twitter’dan yaptığı açıklamada Adana’da 6, Osmaniye’de 2, Antalya ve Mersin’de 4’er, Muğla’da 3 ve Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde 1 orman yangınını kontrol altına alma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

 

‘Cansiperane’ imiş!

Bakan Pekdemirli’nin yangınlara karşı mücadele için kullandığı “cansiperane savaş” ifadesi ise bazı kullanıcıların tepkisini çekti. Keza Bakan, bir başka açıklamasında, yangına müdahalede yalnızca 3 uçağın kullanıldığını söylemişti.

Bu 3 uçağın da Türk devletinin filosuna dahil olmadığı ortaya çıktı. HaberTürk’te çıkan habere göre uçaklar, Rusya’dan kiralanıyor; kiralamanın yapılacağı firma için ise her yıl ihale yapılıyor. Son ihaleye katılan 4 firma arasından ise aslında en pahalı teklifi yapan Rus şirket tercih ediliyor ve uçaklara kullanıldıkları zaman günlük 1,3 milyon kira bedeli ödeniyor.

Türkiye’den yedi kat küçük topraklara ve sekiz kat az nüfusa sahip olan komşu ülke Yunanistan’ın ise 38 yangın söndürme uçağı bulunuyor. Keza Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, orman yangınları ardından, “Yunanistan’dan talep edilirse Türkiye’ye yardım sağlamaya hazırız” açıklaması yaptı.

 

TSK Güney’i bombaladı

Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde ise 2021 sayımlarına göre 537 uçak ve 78 helikopter ile çok sayıda insansız hava aracı bulunuyor fakat bu uçakların önemli bölümü halka hizmet için değil Kürdistan’ın bombalanmasında kullanılıyor. Keza Türkiye’ye ait savaş uçakları, dün sabah, yangınlar devam ederken de Güney Kürdistan’ı bombalamaya devam ediyordu. RojNews’in haberine göre Qeladizê ile Zînî Wertê bölgeleri ile Enzê ve Kortek köyleri, Türk uçakları tarafından bombalandı. 

 

Diktatörün uçakları

Türkiye’nin kendisine ait yangın söndürme uçağı filosu bulunmazken Türk Cumhurbaşkanlığı’nın filosunda ise 13 uçak bulunuyor. Keza Erdoğan, son Kıbrıs ziyaretine 8, Rize’ye ise 3 uçak ile gitmişti.

Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan ve yangın söndürmede kullanılabilen Kanada yapımı Bombardier CL-215 modeli 6 uçak ise hangarda bekliyor ve kullanılmıyor.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile birlikte Manavgat’ta yaptığı açıklamada yardımlaşma çağrısı yaparak, “Valiliğimiz Antalya’da bir hesap açıyor. Duyarlı vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Tabii ki milletimiz cömerttir, elinden gelen desteği her zaman yapar” ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ

 

 

 

Bakanlık verileriyle yangınlar

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de halen devam eden yangınlar, şu kentlerde: Adana (20 noktada çıkan yangınlardan 6’sı), Osmaniye (4 noktada çıkan yangınlardan 2’si), Antalya (10 noktada çıkan yangınlardan 4’ü), Mersin (7 noktada çıkan yangınlardan 4’ü), Muğla (4 noktada çıkan yangınlardan 3’ü), Kayseri (Yahyalı bölgesi).

Şu yerleşim yerlerindeki yangınlar ise Bakanlığın açıklamasına göre kontrol altına alındı: Manisa (Soma), Kütahya (Emet), Balıkesir (Merkez), Kilis (Merkez), Maraş (Merkez), Kocaeli (Merkez ve Derince), Kastamonu (Taşköprü), Sakarya, İstanbul, Hatay (İskenderun), Bursa (Keleş), İzmir (Ödemiş), Amed (Dicle), Karaman (Merkez).

 

 

Kürt düşmanı kışkırtma!

 

Yangınlar ardından AKP-MHP iktidarının yandaş basını ile ulusalcıların yayın organlarında ise açık bir manipülasyon ve provokasyon kampanyasına start verildi.

Erdoğan rejiminin yayın organlarından Yeni Şafak, “Ormanları PKK yakıyor: Son 30 yılda çok sayıda sabotaj gerçekleştirdi” başlığıyla yayımladığı haberde, yangınların “PKK sabotajı” olduğuna ilişkin “çok sayıda emare” olduğunu iddia etti.

Ulusalcıların muhalif görünümlü devletçi yayın organı OdaTV ise “O yangınların altından PKK çıktı” başlığıyla yayımladığı haberde, son yangınları PKK’nin çıkardığına dair tek bir bilgi geçmezken “Ateşin Çocukları” isimli oluşumun eylemleriyle ilgili çarpıtılmış bir kronoloji yayınlamak ile yetindi.

AKP/MHP iktidarının coşkulu destekçilerinden Vatan Partisi’nin yayın organı Aydınlık gazetesi de haberinde “sabotaj ihtimalinden” bahsetti ve Doğu Perinçek’in sözlerine yer verdi. Doğu Perinçek, hiçbir delil sunmadan ormanların PKK tarafından yakıldığını iddia ettiği twitinde, “Anayasa Mahkemesi, PKK’nin kolu olan HDP’yi derhal kapatmalı” çağrısı yaptı.

Bu haberlerin yayınlanması ile eş zamanlı sosyal medya kanalları üzerinden de “#PKKyaktı” etiketi ile manipülasyon kampanyası düzenlendi. Etiket altında Türk metropollerindeki kimi derneklerin yöneticileri ile bazı gazeteci ve siyasetçiler, Kürt düşmanı linçleri provoke eden gönderiler paylaşmaya devam ediyor. Etiket altında bir yandan hükümete yakın hesapların ama diğer yandan ayrıca ulusalcıların Kürtleri hedef gösteren paylaşımlar yaptıkları görülüyor.

Kürt düşmanı propagandalar, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü ve Soylu’nun “orman yangınlarının bir sabotaj sonucu çıktığına dair istihbarat bilgisine henüz ulaşılamadığını” söylediğini açıklamasına rağmen devam ediyor.

Kampanya, ilk “meyvelerini” de Kürtlere yönelik linç girişimleri ve HDP binalarına saldırılar olarak veriyor.

 

 

Marmaris’te HDP’ye saldırı

 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Muğla’nın Marmaris ilçesindeki binası, Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece saldırıya uğradı. Binanın camlarını kıran saldırgan, polis tarafından gözaltına alındı. HDP İlçe Eşbaşkanı Güven Göknar, “‘Yangınları HDP çıkardı’ algısı yaratılmak isteniyor ve hedef göstermeler binalarımıza yönelik saldırıları artırıyor” dedi.

HDP Marmaris İlçe Örgütü’ne 14 Temmuz’da da silahlı saldırı düzenlenmiş; gözaltına alınan A.T.D. tutuklanmış; azmettirici 4 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. 

 

 

Orman yanar, THK kayyumu göbek atar!

 

Yangın devam ederken uçak desteği istemek için Türk Hava Kurumu’nu (THK) telefonla arayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e, “Yarın sabah görüşebilirsiniz. Saat 15.30’dan sonra burada kimse kalmıyor” diye yanıt verildi. Daha sonra açıklama yapan THK Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, “Ben bu kurumun genel başkanı değilim… Bu akşam bir özel durumum vardı. Çocukluğundan beri büyüttüğümüz bir kızımızın düğünü vardı, oraya gitmek durumunda kaldım” dedi.

 

 

Yangından iki gün önce ihale

 

Yangınların başlamasından iki gün önce, 26 Temmuz günü, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Orman İşletme Müdürlüğü, 2021 yılında 80 günlük orman ve kırsal alan yangını söndürülme işçiliği ile minibüs kiralama işleri için ihale yapıldı. Her yıl yapılan ihalenin 2020 yılına kadar Mart ve Nisan aylarında tamamlandığı ortaya çıktı. İhaleye katılanların tekliflerinin değerlendirilmesi süreci, Kamu İhale Kurumu’nda (KİK) devam ediyor.

 

 

Yunanistan yardım teklif etti, Türkiye reddetti

 

Muhalif Türk gazeteci Baransel Ağca, yangından sonra yaşananları Twitter hesabından şöyle özetledi:

“1- Manisa’da PKK operasyonunda yakalananların çıkan yangınlar ile ilgisi olmadığı ortaya çıktı.

2- Manavgat’ta linç edilip arabası yakılan gençlerin yangına yardım için bölgeye gittikleri ortaya çıktı.

3- Kocaeli’de 30 dönümlük arazinin PKK tarafından yakılmadığı, temizlik amacıyla çıkarılan bilinçli yangının kontrolden çıktığı ve sorumlusunun gözaltına alındığı ortaya çıktı.

4- Söndürmede kullandığımız helikopterlerin kiralık olduğu ve fahiş fiyata kiraladığımız ortaya çıktı.

5- Kendisi de yangınlarla mücadele eden Yunanistan’ın bize yardım teklif ettiği fakat bizim reddettiğimiz ortaya çıktı.

6- Marmaris’teki yangını kitaplarını yakan iki çocuğun yanlışlıkla çıkardığı ortaya çıktı.” 

 

 

MAVİ CENNETTİ, RANTÇI CENNETİ OLDU

 

14 yıl önce de yakıp otel yaptılar!

 

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki 7 saat devam eden yangında 80 hektarlık koruma altındaki Halep çamı ormanındaki on binlerce ağaç kül oldu.

Güvercinlik köyündeki Pina Yarımadası’nda çıkan orman yangını sırasında çevredeki oteller tahliye edilirken telefon hatlarında da arızalar oluştu.

Aynı bölgede 2007 yılında da orman yangını çıkmış ve 200 hektarlık alan kül olmuştu.

Pina Yarımadası’ndaki yangından zarar gören bölgeler, havadan görüntülendi. Ağaçların yok olduğu yerlerin büyük bölümünün bölgedeki turistik tesislerin etrafında, “denize sıfır” konumda olması dikkat çekti.

Sözcü gazetesinin haberine göre Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan, “Burası bizim gözbebeğimiz gibi korumaya çalıştığımız bir cennetti” dedi ve devam etti: “Yarımadaya saldırı, 2007 yılında büyük boyutta planlandı. Sadece karadan gerçekleşen bir talan ve yağma planı değildi. Denizde de 4 bin tonun üzerinde dolgu ile 22 dönüm bir alan yaratmaya çalıştı, malum zihniyet. Buna engel olduk.”

2007’deki yangın ardından “emsalsiz ormanlık bölgeyi turizme tahsis adı altında peşkeş çekip imara açtıklarını” belirten Karahan, “Yasal kılıflar hazırladılar. ‘Orman vasfını yitirmiş orman arazilerinin satışı’ diye bir takım planlar yaptılar” dedi.

İmara açma tehlikesinin bugün de var olduğuna dikkat çeken Karahan, “Yanan ormanlarımızın imara açılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

 

 

Yangına uçak yok, Kürt öldürmeye 462 uçak!

 

Türk diktatör Tayyip Erdoğan, Çamlıca Camisi’nde kıldığı cuma namazı ardından cemaatine yangınla ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Bütün imkanlarımızı seferber etmek suretiyle, dünyada sayılı itfaiye örgütlerine biz sahibiz. THK’nın uçakları varmış falan. Bunu neye göre söyleyebiliyorsunuz? THK’nın elinde kullanılabilecek uçak yok” dedi.

Türk diktatörüne göre “yangın söndürmek için uçağı olmayan” Türk Hava Kuvvetleri’nin Kürtleri bombalamakta kullandığı 154 SİHA ve 308 F-16 uçağı bulunuyor.

 

 

Kürt zannedip linç ettiler!

 

Antalya’nın Manavgat ilçesinde çıkan yangın ardından bir grup, Hocalar Mahallesi girişindeki ormanı yaktığını düşündükleri iki kişinin araçlarının yolunu kesti. İki kişi, Kürt zannedilerek dakikalarca linç edildi. Linçle doymayan grup, bu kişilerin otomobilini de devirip ateşe verdi. Otomobil, ancak itfaiyenin müdahalesi ile söndürülebildi.

Kürt zannedilerek linç edilen iki gencin Kürt olmadığı, bölgedeki bir köyden oldukları ve yangını söndürmek üzere araçları ile ormana gittikleri anlaşıldı. Gençlerin babası, “Doğma büyüme buralıyız. Halk çocukları linç etmeye çalışmış ama yanlış anlaşılma olmuş. 15 Temmuz’da da aynısını yaptık, başardık. Hakkım helal olsun” açıklaması yaptı. 

 

HDP’den açıklama: Sorumlusu iktidar!

 

Orman yangınları ardından yazılı bir açıklama yapan HDP Merkez Yürütme Kurulu, “Hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, bütün Türkiye’ye geçmiş olsun dileğinde bulunuyoruz” dedi ve ekledi: “Orman yangınlarının baş sorumlusu her alanda rant peşinde koşan bu iktidardır. Kendi bekası için sınır içi ve ötesinde savaş politikalarına sarılan, SİHA’larıyla her fırsatta övünen, Cumhurbaşkanından bakanına özel uçaklardan inmeyen bu iktidar günlerdir süren yangınlara müdahale edecek sayıda yangın söndürme uçağı bulamamaktadır.”

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.