Yardımımızı kabul etmiyorlar

Dünya Haberleri —

Heyva sor a Kurd Eşbaşkanı Eva Ali Qartmini

Heyva sor a Kurd Eşbaşkanı Eva Ali Qartmini

  • Suriye’de ve Rojava Kurdistanı'nın Türk devleti destekli çetelerinin işgali altındaki bölgelerde depremde ölenlerin sayısı her geçen saat yükseliyor. Heyva sor a Kurd Eşbaşkanı Eva Ali Qartmini: “Sınırda sağlık personelimiz, ambulanslarımız, iş makinaları ve çadırlarımızla izin verilmesini bekliyoruz.”  

Bakurê Kurdistan’da Bazarcıx ilçesi merkezli gerçekleşen 7,7 şiddetli deprem ve ardı sıra yaşanan 7,6 şiddetindeki ikinci depremin Suriye’deki yıkıcı etkisi gün geçtikçe belirginleşiyor. Suriye devleti ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin ortak verilerine göre ölü sayısı 3135’i aştı. Gözlemevi’nin Genel Müdürü Rami Abdurrahman, rakamın yalnızca teyit edebildikleri ve isimlerine ulaşabildikleri insanlar olduğuna dikkat çekti. Abdurrahman SOHR’nin resmi sitesindeki açıklamasında, hastanelerin ve sağlık personelinin yetersizliğinin can kayıplarının artmasındaki önemli rolüne atıfta bulundu. 

QSD yardım elini uzatsın
Rami Abdurrahman Suriye Demokratik Güçleri’nin de (QSD) afet zedelere yardım eli uzatması gerektiğine dikkat çekti. Gözlemevi Genel Müdürü Abdurrahman: “Ortalık sakinleştiğinde ölü sayısı 4000 Suriyeliyi geçebilir.Şimdiye kadar sadece Lazkiye ve Cableh'de yaklaşık 700 kişi öldürüldü. Rejim kontrolündeki bölgelerde yüzlerce kişi öldürüldü, sadece Cindıres'te ise sayı 1000'e ulaşabilir. Avrupa Birliği bir şeyler yapabilir ve Amerika Birleşik Devletleri, Suriye Demokratik Güçleri bölgeleri üzerinden yardım gönderebilir. Durum felaket ve her dakika yeni rakamlardan bahsediyoruz.” 

Rejim de çetelerde kabul etmiyor
Kuzey Doğu Suriye’de depremin Efrîn ve Halep çevresinde yıkıcı etki yaptığını söyleyen Heyva sor a Kurd Eşbaşkanı Eva Ali Qartmini; “olağanüstü hal ilan ettik ve bütün çalışanlarımıza, ambulans, çadır ve sağlık personelimizi depremin olduğu alanlara yönlendirdik. Özellikle Şex Meqsut bölgesine çadır, ambulans ve sağlık ekipleri gönderdik. Sınırımız boyunca çadırlar kurarak dışarda kalanları ağırlamaya çalışıyoruz” dedi. 
Eşbaşkanı Qartmini, Suriye devlet güçlerinin ve Türk destekli çete yapılarının denetimi altında tuttuğu bölgelere yardım etmek istediklerini ancak engellendiklerini söyledi. Qartmini: “Efrîn ve  Cindires’te insanlarımız enkaz altında Şu ana kadar yardım etmek için yaptığımız çağrılar kabul edilmedi. Sınırda sağlık personelimiz, ambulanslarımız, iş makinaları ve çadırlarımızla izin vermesini bekliyoruz.” 
Bakurê Kurdistan için de personel ve yardım hazırladıklarını ancak sınırların açılmadığını söyleyen Heyva sor a Kurd Eşbaşkanı; “Kampanyada elde ettiklerimizi Bakurê Kurdistan’a ulaştırmak istiyoruz, sınır kapılarının açılmasını talep ediyoruz” dedi. 

Kimliği tespit edilebilen 3135 ölü 
Suriye’de enkaz kaldırma ve yıkıntılar altında kalanların kurtarılması için yapılan çalışmaların yüzeyselliğine vurgu yapan SOHR, başta ağır kazıcılar ve profesyonel kurtarma ekipleri olmak üzere hiçbir profesyonel yardımın afet bölgelerine gönderilmediğini aktardı.
 SOHR aktivistleri, şiddetli deprem nedeniyle hayatını kaybeden Suriyeli sayısının 3135 kişiye çıktığını ve 3000 kişinin de yaralı olarak enkazların altında çıkartıldığını açıkladı. Can kayıplarının dağılımı bölgelere göre şöyle netleşti:
Suriye devletinin kontrolü altındaki bölgelerde 1435 kişi yaşamını yitirdi. Depremin en şiddetli hissedildiği kentlerden Lazkiye'de resmi açıklamaya göre 254 kişi öldü, 171 kişi yaralandı. 
Türkiye destekli ve HTŞ kontrolündeki bölgelerde 1700 kişi, Cendires'te 680 ve Halep kırsalındaki Al-Atarib şehrinde 150 kişi öldü. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.