Yargı da cinayete ortak oluyor

  •  Deniz Poyraz duruşmasında mahkeme heyeti duruşmanın bundan sonra Aliağa Şakran Cezaevi'de devam etmesine karar vererek, duruşmayı Cuma gününe erteledi. 
  •  Mahkemenin tavrına ve kararına tepki gösteren hukukçular, "Bu dosyayı bizden kaçırarak saklayamazsınız. Yer değiştirerek karartamazsınız. Mücadele edeceğiz" dedi. 

 

Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'in yargılandığı dava duruşması öncesi konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, katillerden mutlaka hesap sorulacağını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına silahlı saldırıda bulunarak Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'in yargılandığı davanın 5. duruşması, dün İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Avukatlara söz hakkı yok

Katil Onur Gencer getirildiği duruşmaya, Deniz Poyraz’ın ailesi de katıldı. HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP milletvekilleri Murat Çepni, Serpil Kemalbay, Oya Ersoy, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, birçok baro başkanı ve yurttaş duruşmayı takip etti. Mahkeme heyeti ara karar açıklayarak, katılan vekil dışındaki yetki belgesiyle görevlendirilmiş avukatların dosyada taraf olmadığını kabul ettiklerini ve avukatlara ait bölgeden ayrılmalarını istedi. Avukatların duruma tepki göstermesi üzerine mahkeme heyeti başkanı, “Asil avukatlar varken, sizin konuşma yapmanıza gerek duymuyorum. Avukatlara ayrılan bölümü terk edin” dedi.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de bu duruma “Yetki belgesiyle yetkilendirildik. Bize izleyici bölümünde oturun diyemezsiniz. Bulunduğumuz bölümden ayrılmıyoruz. Ayırmak istiyorsanız, başka bir yöntem bulacaksınız” sözleriyle tepki gösterdi. Bunun üzerine mahkeme heyeti başkanı, “Sizin konuşma hakkınız yok. Ara karar tartışmaya açık değildir. Avukatlara söz hakkı tanımayacağız” diye yanıt verdi. Dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç ise alınan kararın hukuka aykırı olduğunu söyledi. 

Heyet salonu terk etti

Bu sırada güvenlik görevlileri ile avukatlar arasında tartışma yaşandı. Mahkeme heyetinin tavrına tepki gösteren izleyiciler, başkana “Katili yargılayın” diye seslendi. HDP Milletvekili Murat Çepni de tepki göstererek, mahkeme başkanının ortamı gerdiğini söyledi. Bu sırada katil Onur Gencer, önünden geçen Deniz Poyraz’ın tutuklu kardeşi Kamuran Poyraz’a sataştı. Kamuran Poyraz’ın Gencer’e cevap vermesi üzerine jandarmalardan birisi Kamuran Poyraz’a vurdu. İzleyicilerin tepki göstermesi üzerine salonda arbede yaşandı. Mahkeme heyeti salonu terk etti. 

Duruşmayı Şakran'a taşıyor

Duruşmaya verilen 20 dakikalık aranın ardından mahkeme heyeti salona geldi. HDP İzmir İl Eş Başkanı Çınar Altan, katil Gencer’e tepki göstermesi üzerine salondan çıkarıldı. Ardından söz alan savcı duruşmanın ertelenmesini, tanıkların başka bir gün dinlenilmesi ve Onur Gencer’in tutukluluk halinin devamı yönünde mütalaasını verdi. 

Katılan vekilleri adına söz alan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Yargılamanın uzamaması açısından tanık dinlenilmesine geçilmesini istiyoruz. Gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır. Ayrıca zapta geçtiğiniz hususta avukatlarla jandarma arasında arbede yaşandığını söylediniz fakat jandarma katılana vurmak suretiyle olayı başlattı. Bu kişinin kimliğinin tespitinin ve savcılığa bildirilmesini istiyoruz” dedi. 

Katil Onur Gencer ise “HDP kapatma davasındaki dosyanın kendi dosyama eklenmesini istiyorum. Çünkü olay budur” dedi. 

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, oturuma ara verilmesine sebep salonda yaşananlardan kaynaklı yargılamanın bundan sonra Aliağa Şakran Cezaevi Yerleşkesi salonunda yapılmasına karar vererek; duruşmayı 14 Ekim Cuma günü saat 10.00’a erteledi. 

Dosyayı kaçırarak karartamazsınız

HDP ve baro başkanları, dava dosyasının Aliağa’ya taşındığı duruşma sonrası, adliye önünde açıklama yaptı. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, duruşmanın avukat ve yurttaşlardan kaçırılmak istendiğini belirterek, "Jandarma, katılanları tokatlarken, buna sessiz kalan bir heyet vardı. Deniz Poyraz için adalet istiyoruz. Görünen katili değil, ona silah veren, azmettireni, eğiteni de bulmak istiyoruz. Bu olay örgütlenme özgürlüğüne, bir arada yaşamaya yapılmış bir saldırıydı. Sanıyorlar ki bizden kurtulacaktır. Biz orada olacağız. Adalet istemeye devam edeceğiz. Barolar olarak olayın peşindeyiz" dedi. 

Karanlık cenderede kaybolmayacak

Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz de şunları söyledi: "Bugüne kadar benzer onlarca duruşmayı takip ettim. Ancak burada yapılan gibi bir muamele görmedik. Bu tarz toplumsal davalarda soruşturma süreçleri akamete uğramakta, sağlıklı bir yargılama yürütülmemekte. Bugün avukatların girişi engellendi, biz bu muameleyi kabul etmiyoruz. Deniz Poyraz için adalet arayışını sürdüreceğiz. Oluşturulmuş bu karanlık cenderede kaybolmasına izin vermeyeceğiz. Bu dosyanın takipçisi olacağız. Gerçek katillerin adalet önüne çıkacağını biliyoruz. Bizler baro başkanları olarak, duruşmayı takip etmeye devam edeceğiz." 

Perde arkasını gizleme telaşı

Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik ise şöyle konuştu: "Bugün gördük ki gerçeklerin ortaya çıkarılmasına yönelik herhangi bir adım atılmadı. Biz avukatlardan dosya kaçırılıyor. Sadece sanık üzerinden yürütülen bu dosyalarda araştırma yapılıp yapılmadığı anlaşılmadan bu dosyayı kapatmaya ve sadece sanığı cezalandırma peşinde oldukları görülüyor. Perde arkasındakilerin faili meçhule bırakılmaması için herkesin elinden geleni yapması gerekiyor."

Yargı cinayete ortak olmasın

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Özdoğan ise "Deniz Poyraz cinayeti kadın cinayetidir, siyasi bir cinayettir. Mahkeme heyeti Deniz Poyraz'ın savunmasını kimin yapacağına karar veremez. Cinayetin karanlıkta bırakılmasına izin vermeyeceğiz. Yargı mensuplarına sesleniyorum; bu dosyayı bizden kaçırarak saklayamazsınız, yer değiştirerek karartamazsınız. Bu cinayeti aydınlatmak için yine orada olacağız. Yargının bu cinayetlere ortak olmaya son vermesi gerekiyor. Kolluk kuvvetleri gerginlik yarattı. Dosya kaçırıldı” şeklinde konuştu.  İZMİR

 

Devlet katilleri koruyor

HDP, duruşma öncesi adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP milletvekilleri Murat Çepni, Oya Ersoy, Serpil Kemalbay, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

Açıklamada konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, katliamın ilk gününden itibaren katillerin korunduğunu ve gizlendiğini söyledi. Hakikatin ortaya çıkması için mücadele etmesi gereken mahkeme heyetinin tavrının ortada olduğunu vurgulayan Günay, "Geçen duruşmada avukat arkadaşlarımız soru sormaya başladı. Hem katilin hem de mahkeme heyetinin tavrı hakikatin ortaya çıkmasını engellemeye yönelikti. Engelleyici bir tutum sergilediler. Kadınların, Kürtlerin, HDP’lilerin katledildiği dosyalarda mahkeme heyetlerinin tutumunu, iktidarın tutumunu biliyoruz; cezasızlık, gerçeklerin açığa çıkmasını engelleme, failleri korumanın hesap sormamanın tutumudur. Bizler bunun yabancısı değiliz. Buna karşı mücadele etmeye kararlıyız. Kadınların mücadelesi, katillerden eninde sonunda hesap soracaktır" dedi.

Hepsinin zihniyeti ortaktır

Aynı katliamcı, kadın ve Kürt düşmanı zihniyetin Nagihan Akarsel'i de katlettiğini söyleyen Günay, şöyle devam etti: "Deniz’in katilleri ortaya çıksaydı, hesap vermiş, gerekli tedbirler alınmış olsaydı bugün Nagihan arkadaşımız bir suikastla yaşamını yitirmeyecekti. Bu iktidar örgütlenen, özgürleşmek için mücadele eden kadından korkuyor. Bunun için tam bir kadın kırım politikasıyla saldırıyor. Jîna’yi katleden zihniyet ile Nagihan Akarsel ve Deniz Poyraz’ı katleden zihniyet aynı zihniyettir. Kürt ve kadın düşmanı akıldır. Nagihan’a ve İran’a saçını bayraklaştıran kadınlara sözümüzdür; biz bu topraklara barışı ve kadın renginin hayata geçmesi için elimizden geleni yapacağız. İranlı kadınların da söylediği gibi Jin, jiyan, azadî bu topraklarda özgürlüğün sesi ve nefesidir. Bu katiller hesap verecek. Biz bunu direnişimiz ve mücadelemizle sağlayacağız." 

İktidar cinayetin ortağıdır

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise "Bu cinayet siyasal iktidarın yarattığı nefret söylemi ve kutuplaşma üzerine işlenmiştir. İktidar bu cinayetin ortağıdır, azmettirenidir. Biz onlardan hesap soracağız. Buradan bu yargılamayı yapan savcılara sesleniyoruz, tümünüzü takip ediyoruz. Bu suça ortak olmayın, azami özen gösterin, sanığı ve arkasındaki korumayın" çağrısında bulundu. 

Üstünü kapatmaya çalışıyorlar

Daha sonra Kadınlar Birlikte Güçlü (KGB) de adliye önünde açıklama yaptı. KGB adına açıklamayı yapan Zilan Kubat, "Bizler biliyoruz ki yıllardır toplumsal muhalefeti ablukaya almaya çalışan devlet ve onun kolluk kuvvetleri, bu ırkçı, kadın düşmanı saldırının failleridir. Bu sebeptendir ki 5 duruşmadır katil Onur Gencer'e 'psikolojik olarak rahatsız' denilerek, davanın üstü kapatılmaya çalışılıp esas failler gizleniyor.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.