Yenişehir hak ettiğine kavuşacak

Safiye Akdağ - Mehmet Ergün

Safiye Akdağ - Mehmet Ergün

  • İki dönemdir kayyumlarla yönetilen Yenişehir Belediyesi’nin DEM Parti Eşbaşkan adayları Safiye Akdağ ve Mehmet Ergün, 31 Mart'tan sonra Yenişehir'i hak ettiği belediyecilik hizmetlerine yeniden kavuşturacaklarını belirtti.

MUSTAFA DOĞAN / AMED

Amed'in Sûr'dan sonra en eski ilçesi olan Yenişehir Belediyesi, 8 yıldır kayyumlar tarafından yönetiliyor. Bu süreçte belediyeye ait birçok kurum, AKP'ye yakın dernek ve vakıflara devredildi. Belediyenin birçok taşınır ve taşınmaz demirbaşı kamu kurumlarına tahsis edildi. DEM Parti Belediye Eşbaşkan adayları, kayyum iktidarına son vereceklerini söyledi. Kayyumun icraatlarına dikkat çeken Safiye Akdağ, "Belediyenin fidanlığı, şantiyeleri satılmış. İhale yoluyla arazilerimiz satılmış. Kadın kurumlarımız kapatılmış. Devredilen kurumlarımız var. Pazarlık usulüyle ihaleler gerçekleştirilmiş. Gıda alımı, mal alımı var mesela ama içeriği yok. 'Doğal afet, deprem durumları' diye ihale yapılmış. Son üç ayda 250 milyon TL’yi geçmiş olan ihaleler var. Bunlar bizim elimize ulaşanlar. Kim bilir daha neler vardır. Daha önce depomuzda buzdolabı, çamaşır makinası vb. gibi malzemeler vardı, boşaltıldığını biliyoruz" dedi.

Asimilasyon merkezi

DEM Parti Yenişehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Mehmet Ergün de “Partimiz döneminde açılan kurumların kimi bağışlanmış, kimi ise 15 veya 30 yıllığına başkalarına tahsis edilmiş. Gasp ettikleri kurumları birer asimilasyon merkezi haline getirdiler. Mevcut kurumlar şu anda asimilasyon aracı olarak kullanılıyor. Bu kurumlar aracılığıyla insanlarımızı kendi özünden uzaklaştırıyorlar. Eğitim Destek Evleri'ni ziyaret ettik. Milli Eğitim'e ve Halk Eğitim'e teslim edilmiş. Buralar asimilasyon merkezi olarak kullanılıyor” diye konuştu.

Kalem kalem tespit

31 Mart’tan sonra kayyumun Yenişehir'deki tahribatlarına dair inceleme yapacaklarını ve kalem kalem tespit edeceklerini kaydeden Akdağ, "Hukuk Komisyonu araştırmasını yapacak ve tüm hukuki başvurularımızı yapacağız. Alanında uzman olan STK’lar ile bu çalışmayı ortak yürüteceğiz” dedi.

Çok dilli belediyecilik

Şimdiden kadınlar, gençler ve dezavantajlı gruplara yönelik projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Ergün, şöyle devam etti: “Çok dilli belediyeciliği ele alacağız ve çok dilli kreşler açacağız. Öğrencilere dönük yurt projemiz var. 31 Mart yerel seçimleri bizler için çok önemli ve aynı zamanda bir referandumdur. Halkımızın iradesine ve kurumlarına sahip çıkması gerekir” dedi.

Kadın Merkezi açılacak

Kayyumdan önce mahallelerde halk evlerinin, kültür ve sanat çalışmaları yürüttükleri merkezlerinin olduğunu hatırlatan Akdağ ise şunları dile getirdi: "İlk yapacağımız şey, Kadın Merkezi’ni açmak olacak. Aynı şekilde çocuk ve gençlere yönelik kültür, sanat ve dil faaliyetlerimize yeniden başlayacağız. 8 yıl boyunca Yenişehir'de yapılan tahribatların önünü keseceğiz ve halk belediyeciliğini hayata geçireceğiz. Bizler, eşit ve insan haklarına değer veren özgür yaşamı savunan bir partiyiz. İdeolojileri ne olursa olsun her çalışana eşit bir yaklaşımımız olacak. İşini liyakatıyla yapanlarla çalışacağız. Sadece maaşını alan ve hiçbir zaman belediyeye gelmeyen, bankamatiklilerin tespiti durumunda da elbetteki müdahale edilecek.”

Tarım teşvik edilecek

Yenişehir ilçesinin verimli arazilere sahip olduğunu, bilinçsiz tarım yapıldığını ve toprağın işlenmediğini ifade eden Akdağ, Ziraat Odaları'ndan alacakları önerilerle ilçede “uygulama bahçeleri" oluşturacaklarını söyledi. Yenişehir'in batısında yer alan bölgede Dicle Nehri yakınlarındaki arazilerin kumlu ve kireçli olduğunu, buraların da meyve yetiştirmeye uygun olduğunu kaydeden Akdağ, projelerini şöyle sıraladı: "Şeftaliden tutun elma, kiraz, ayva gibi her türlü meyve yetiştirmeye müsait burası. Özellikle çileğin yetiştirilebileceği toprağa sahip. Uygulama bahçeleri oluşturarak burada tarım yapan ailelere eğitim vereceğiz. Ekolojiye zarar vermemek için nasıl kullanacağına dair uzmanlar tarafından eğitim vereceğiz. Teşvik edeceğiz. Aynı zamanda uygulama bahçelerini oluşturduktan sonra kooperatifler yoluyla burada üretilen ürünlerin satışını yapacağız. Kurdistan en çok bitki çeşidinin yetiştiği alandır. Şifalı ve tıbbi aromatik bitkilerin üretimini yapabileceğiz. Kozmetik, sağlık alanında bu tür bitkilerin değerlendirilmesi için belediye olarak çalışmalarımız olacak.”

Uyuşturucuya karşı

Yenişehir’de madde bağımlılığı ve satışının tehlikeli boyutlara vardığına dikkat çeken Safiye Akdağ, uyuşturucuyla mücadelenin de önceliklere arasında olduğunu söyleyerek, şunları ifade etti: "7-8 yaşındaki çocukların dahi madde kullanımının olduğu bir süreci yaşıyoruz. Kurdistan'da bırakın engellemeyi, göz yuman bir anlayış hakim. Şehitlik semtinden tutun Fiskaya’ya kadar sokak aralarında madde satıcılığının olduğunu herkes biliyor. Rehabilitasyon merkezleriyle hem gençleri hem de aileleri desteklemeyi hedefliyoruz. Gençlerimizi zararlı alışkanlıklardan uzaklaştırmak ve iyi bir eğitim almaları için, etüt merkezleri ve eğitim için ücretsiz internet hizmeti vermeyi de düşünüyoruz."

Yenişehir'in adayları

Safiye Akdağ, genç yaşlarda HEP, DEP ve HADEP'te gençlik ve kadın kollarında görev aldı. 1998-2000 yılları arasında Mezopotamya Kültür Merkezi tiyatro biriminde, 2000-2003 yılları arasında da İstanbul Kürt Enstitüsü'nde yöneticilik yaptı. 2019'da Yenişehir Belediyesi ve Amed Büyükşehir Belediyesi meclis üyeliği yaptı. Kayyum atamasından sonra MED-TUHAD-FED'de görev aldı. Jin TV'de Kürtçe Simurg programını sundu.

Mehmet Ergün, 90'lı yıllarda HEP Lice İlçe Örgütü'nde siyasi çalışmalara başladı. 1999’da Lice Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Ergün, siyasi alanda birçok farklı görevde bulundu. Sivil Toplum Geliştirme Derneği gibi derneklerde aktif çalışan Ergün, 2009-2014 ve 2014-2016 yılları arasında Yenişehir Belediye Meclis üyesi olarak görev yaptı. Ergün, 2017 ile 2022 yılları arasında DBP'de PM, saymanlık ve MYK üyeliği görevlerinde bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.