Yıkmaya çalışanları yıkıcı hamle

Cengiz Çiçek

Cengiz Çiçek

  • HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, “Biz de aslında bizi yıkmaya çalışanlara karşı bir yıkıcılık hamlesi yapmak zorundayız. Yıkmadan yeniyi kuramayız” dedi

Gemlik’e yapılan yürüyüş politik bir zemine dayandığı için iktidarda büyük bir korkuya yol açtığını kaydeden HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, “Bu devlet, Sayın Öcalan’ın 50 yıldır öncülüğünü yaptığı mücadelenin Kürt halkına kazandırdıklarından korkuyor, çünkü orada özgür Kürtlük, özgür Kurdistan, demokratik Türkiye, özgür halklar, inançlar ve demokrasi içerisinde bir arada yaşama formu var. Yürüyüşte bir kere daha ortaya çıktı ki; bütün bunların hepsi bizim özgürlük ve mücadele değerlerimiz haline gelmiş” şeklinde konuştu. 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan ve 32 aydır kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük mutlak tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanmasının talebiyle 18-19 Kasım tarihlerinde “Özgürlük Yürüyüşü” yapıldı. Bursa’nın Gemlik ilçesine yapılan yürüyüş, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ile Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) tarafından organize edildi. Kurdistan kentlerinin yanı sıra Çukurova, İç Anadolu, Ege ve Marmara bölgelerinden binlerce kişi, “Özgürlük Yürüyüşü”ne çıktı. Yasak ve engellemelerle durdurulmaya çalışılan yürüyüş, olumsuz hava koşullarına rağmen gerçekleşti.

HDK Eşsözcüsü ve HEDEP İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek,  “Özgürlük Yürüyüşü”nün taşıdığı mesajlar ve devamında izleyecekleri yol haritasını, MA’dan İbrahim Irmak’a anlattı. Kürt soykırımına, Kürtlüğün varlığının inkarına dayanan siyaseti oradan geriletmenin, bu anlayışa karşı Abdullah Öcalan’dan ve özgürlüğünden başlamanın, sonuç alıcı başlangıçlardan birisi olacağını söyleyen Çiçek, yürüyüş politik bir zemine dayandığı için iktidarda büyük bir korkuya yol açtığını kaydetti. Çiçek, “Bu devlet, Sayın Öcalan’ın 50 yıldır öncülüğünü yaptığı mücadelenin Kürt halkına kazandırdıklarından korkuyor, çünkü orada özgür Kürtlük, özgür Kurdistan, demokratik Türkiye, özgür halklar, inançlar ve demokrasi içerisinde bir arada yaşama formu var. Yürüyüşte bir kere daha ortaya çıktı ki; bütün bunların hepsi bizim özgürlük ve mücadele değerlerimiz haline gelmiş. Yani bu özgürlük ve mücadele değerlerinden her kopma hali, örgütsel, ideolojik, politik ve toplumsal olarak mücadele dinamizmini pasifize ediyor, potansiyelini daraltıyor, ideolojisini muğlaklaştırıyor ve toplumsal örgütlülüğü güçten düşürüyor. Bu yönüyle aslında biz kendi içimizdeki kuşatmayı da, üstümüzdeki tecridi de kırmaya dönük bir mücadele olarak görmek zorundayız bunu” şeklinde konuştu. 

Yıkıcı hamle yapmalıyız

Devletin yürüyüşü engellemeye dönük tüm yasaklama ve baskıcı tutumuna rağmen, halkın yürüyüşü gerçekleştirmedeki çabasının büyük bir anlam taşıdığını vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti: “25 yılın sonunda hala Kürt halkı ve dostları Gemlik’e yürüme noktasında ısrar ve iradesini ortaya koyuyorsa bize miras bırakılanın ne kadar güçlü olduğunu da gösteren bir şey. Bunun öz güveniyle hareket etmek, kazandırdıklarımızı, biriktirdiklerimizi gören bir yerden mücadelemizi yüklenmek önümüzü açacak. Aslında tecride karşı mücadelede cesareti ortaya çıkaracak olan, tekrarı ve ezberleri mahkum edecek şey de budur. Devlet ve iktidar da bunun çok iyi farkındadır. Yani biz de aslında bizi yıkmaya çalışanlara karşı bir yıkıcılık hamlesi yapmak zorundayız. Yıkmadan yeniyi kuramayız. Hem içimizdeki tortuları, hem de devletin ikinci yüzyılda tekrardan dayattığı Kürt soykırımcı politikalarını yıkmadan, bunlarla yüzleşmeden ve bunlara karşı başkaldırmadan yapılacak her şey aslında başarısızlıkla sonuçlanacak.”

Yürüyüş amacına ulaştı

Bu anlamda gerçekleştirdikleri yürüyüşün amacına ulaştığını söyleyen Çiçek, “Devletin bizi hapsetmek istediği alana yetinmeyen, yasallık adı altında teslimiyeti bize dayatan, kanunilik adı altında bize iradesizliği dayatan anlayış karşısında devrimcilerin, yurtseverlerin, ezilen halkların kendi meşru fiili eylem zeminini inşa ettiği bir eylemdi Gemlik’e yürüyüş. O yüzden amacına ulaştı diyoruz. Gemlik eylemi başarıya ulaştı ama mücadelemizin nihai başarıya ulaşması için Gemlik eyleminin bize verdiği talimatı uygulamamız gerekiyor” dedi.

Yürüyüşün, bundan sonraki mücadele sürecini ve dönemini belirleyecek eylemlerden biri olduğunu savunan Çiçek, “Günle yetinen tekil eylemlerle değil, sürekli pedal çeviren bir tarzın sahibi olursak hem tecrit rejimini lağvetmiş olacağız hem de Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü sağlamış olacağız” diye konuştu. 

Kürt halkı vazgeçmedi

Kürt halkının, İmralı’da tutulduğu günden bu yana Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep etmekten hiç vazgeçmediğini söyleyen Çiçek, egemen devletçi anlayışa karşı olan tüm muhalif dinamiklerin de bu gerçeği kabul etmesi gerektiğinin altını çizdi. Çiçek, şunları ifade etti: “Üstümüzdeki tecridi kırdıkça hem Kürt sorununun demokratik çözümü daha olası olacak hem de Kürt sorununun çözümsüzlüğü üzerinden kendisini var eden, savaş politikalarına, ırkçı, milliyetçi, cinsiyetçi politikalara dayanan iktidar odakları, egemen ilişkilerin hepsi zaten gerileyecek. Bu aynı zamanda hem direnen halkların özgürlük süreci olacak, hem de ezilen kimliklerin, halkların büyüyen mücadelesi sayın Öcalan'ın üzerindeki tecridi kıracak. Geçmişte bunu gördük. Yani halkların serhildan ruhuyla kendi mücadelesini büyütmesi durumunda çaresiz kalan devlet odakları ve iktidar güçleri sürekli Sayın Öcalan'a koştular. Halk ayağa kalktığı zaman Sayın Öcalan’a tıpış tıpış gidecekler zaten. Asıl tecrit işte öyle kırılacak.” İSTANBUL

 

*****

Yürüyüşe katınlara gözaltı

Bazı kentlerde yapılan ev baskınlarında HEDEP’li siyasetçilerin de aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

İstanbul’da dün sabah saatlerinde polis tarafından birçok eve baskın düzenlendi; en az 10 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne götürülürken, operasyonun gerekçesi henüz öğrenilemedi. Gözaltına alınanlardan bazılarının isimleri şöyle: Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Yusuf Görücü, Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi (HEDEP) Gençlik Meclisi üyesi Ömer Görünmek, Gülbahar Herdem Filizer, Ahmet Özboganlı, Güney Yıldırım, Turgut Güvener, Cezmi Güçin, Rıdvan Güçin, Yavuz Alınçer ve Adem Yıldız.

HDP yönetimindeki Silopiya (Silopi) Belediyesi Meclis üyesi Fehime Saruhan, Amed merkezli bir soruşturma kapsamında ifade vermek için dün gittiği İlçe Emniyet Müdürlüğünde gözaltına alındı. 

Riha’daki ev baskınlarında ise HEDEP İl Gençlik Meclisi üyeleri Enes Rakım ve Mustafa Özkan gözaltına alındı. Gözaltına alınan gençler, avukatlarıyla görüştü. Gözaltıların Amed merkezli ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması talebiyle Gemlik’e düzenlenen “Özgürlük Yürüyüşü” gerekçesiyle olduğu belirtildi. Ev baskını sırasında Rakım'ın darp edildiği belirtildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.