YPJ Komutanı: Kadınların direnişi devrime yol açabilir

Kadın Haberleri —

.

.

  • YPJ Komutanlarından Rohilat Efrîn 6 gündür süren protesto gösterilerine ilişkin: "Jîna Amînî'ye sahip çıkma eylemleri Rojhilat'ta devrimin başlamasına yol açabilir. Çünkü sokağa çıkmak, başörtüyü çıkarıp yakmak, erkek egemen sistemin beynini yakmaktır" dedi.

İran’ın başkenti Tahran’da 22 yaşındaki Jîna Amînî’nin “ahlak polisi” tarafından işkenceyle katledilmesi ülkede genelinde devlete karşı öfkenin patlamasına yol açtı. 6 gündür 28 vilayete bağlı en az 68 şehirde gerçekleştirilen eylemlerin öncülüğünü ise kadınlar yaptı. YPJ Genel Komutanlık Üyesi Rohilat Efrîn, Ronahî gazetesine verdiği demeçte kadınların İran’daki direnişini selamladı.

İran'da kadınlara hiçbir hak tanınmamıştır

İran devlet sisteminin erkek egemen zihniyeti üzerine inşa edildiğini belirten Rohilat Efrîn, “İran'ın sözde kadınları koruma hakkı diye adlandırdıkları kanunlar, kadının dilini, kültürünü ve gücünü inkar eden politikalardır. İran'da kadınlara hiçbir hak tanınmamıştır” dedi. İran’daki sistemi tanımlayan Efrîn şunları kaydetti: “Önce Ayetullah Hamaney'in kanunları, ardından onu bakanlığı takip ediyor. Halk en aşağıda, kadınlar ise köle olarak görülüyor. Bu gerçek sadece günümüzde olan bir durum değil, tarihten bu yana var. İran sisteminde kadınlar özgür irade olarak görülmüyor ve hiçbir hakları yok.”

Kürt kadınlarından her zaman korkmuşlardır

Konuşmasında 1979 yılında Rojhîlatê Kurdistan’da diktatörlüğe karşı halk isyanlarında kadınların çok önemli bir yeri ve gücü  olduğunu kaydeden Efrîn, “Mücadeleci Kürt kadını İran Cumhuriyeti'nde her zaman korku yaratır” dedi. İran’da Kadınların kendilerini geliştirdiğini, bilinçlendirdiğini ifade eden Rohilat Efrîn, kadının sisteme karşı bilinçli bir duruşu olduğunu söyledi.

YPJ olarak kadın yanındayız

Günlerdir devam eden protesto gösterilerine dikkat çeken Rohilat Efrîn şöyle devam etti: “Jîna Amînî, İran rejimi tarafından katledilen kadınlardan biridir. Jîna'nın katledilmesine tepki göstermek için Rojhilatlı kadınlar bir kez daha alanlara çıkıyor ve diktatörlüğe, İslami rejime yeter diyorlar. Rojhilatlı kadınlarının gerçekleştirdiği eylemleri, kadınlar öncülüğünde bir devrim kıvılcımı olarak nitelendirebiliriz. Jîna Amînî'ye sahip çıkma eylemleri Rojhilat'ta devrimin başlamasına yol açabilir. Çünkü sokağa çıkmak, başörtüyü çıkarıp yakmak, erkek egemen sistemin beynini yakmaktır. Bu tür eylemlerde kadın ruhunun bütünlüğü görülüyor. Kadınlar tek ses ve tek ruhla birbirlerine sahip çıkarlarsa mutlaka özgürleşeceklerdir.”

Kadınların birlikteliğine, öz savunmasının önemine de işaret eden Rohilat Efrîn şunları ifade etti:“Acımızı birlikte paylaştığımız gibi, özgürlüğe attığımız adımları da birlikte atmalıyız. YPJ olarak tüm gücümüzle eylemci kadınların yanındayız. Rojhilat'ta Kürt kadınları öncülüğünde bir devrim olacağına inanıyoruz. Biz YPJ olarak tüm kadın savaşçıların yanındayız ve onları selamlıyoruz.”

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.