Yüreğinde devrim yarattı

Kadın Haberleri —

Şîlan Kobanî

Şîlan Kobanî

  • Şîlan Kobanî, Halep’te Newroz kutlamalarına katıldığı için henüz 12 yaşında BAAS rejimi tarafından gözaltına alındı. 1981’de Kürdistan Özgürlük Hareketi ile tanıştı ve 88’de gerillaya katıldı. Lübnan’dan Efrîn ve Halep’e kadar çalışma yürüttü. 2003 yılında PYD’nin inşası için Rojava’ya döndü.
  • 2004’te 4 yoldaşıyla Musul’da Suriye ve Türk devletinin işbirliğiyle şehit düştü. Günlüğünde yazdığında bir yazısında şöyle demişti: “Gerçek savaştan geri durmamam gerek. Yüreğimde bir devrim yaratmalıyım."

Aşk ve tutkuyla toprağına bağlı devrimci Şîlan Kobanî, katledilişinin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen kadınlara cesaret, umut ve yoldaş olmaya devam ediyor. Meysa Baqî (Şîlan Kobanî) 1971 yılında Kobanî’ye bağlı Kor Elî köyünde dünyaya geldi. Kêtikan aşiretine mensup 9 çocuklu bir ailenin en büyük kızı olan Şîlan, ulus bilinci yüksek olan bir yurtsever ailede yetişti. Ekonomik zorluklardan dolayı kendi yurdunda göçle küçük yaşta tanışan Şîlan’ın ailesi Halep’e taşınmak zorunda kaldı. Şîlan Kobanî, ülkesinin ulusal değerlerinin bir sembolü olan Newroz etkinliklerine katıldığı gerekçesiyle henüz 12 yaşındayken BAAS rejimi tarafından gözaltına alındı.

1981’de, Rojava ve Suriye’nin diğer bölgelerinde çalışma yürüten Kürdistan Özgürlük Hareketi kadrolarından Kürtçe yazmayı öğrenen Şîlan, Halep’te öğrencilere gizlice Kürtçe dersleri vermeye başladı. Ağustos 1988’de, Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne katıldı. Dört arkadaşıyla birlikte Lübnan’daki kampları ziyaret ederken gözaltına alındı ve 2 ay boyunca tutuklu kaldı. Gözaltı sürecinde toplumsal yaşamla ilgili derinlemesine araştırmalar yaptı ve önemli deneyimler kazandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yanında Mahsun Korkmaz Akademisi’nde eğitim gördü. Bir yıla yakın özgürlük hareketinin Lübnan’daki kamplarında kaldı. Halep'teki eylemlerde, kadın ve sanat gruplarında yer aldı. Efrîn ve Halep'te Kürt öğrenciler arasında devrimci çalışmalar yürüttü. Parti kadrolarıyla birlikte ideolojik eğitimlere katıldı.

 

 

Gerçek romanı yazdı

Kürdistan dağlarına ulaştığında, kadınların silahlı mücadelede yer alabileceğini kanıtlamak isteyen Şîlan, bu amacını günlüğünde "Gerçek roman burada yazılır" başlıklı yazısında şu şekilde dile getirdi: “Y&u