Zap'taki gerillaya selam

  •  Hakkari’nin Gever ve Mardin'de Nusaybin ilçelerinde yürüyüşlerle Türk işgalci saldırganlığı ve KDP iş birlikçiliğine tepki gösterildi. Gerillanın yalnız olmadığı belirtilen açıklamalarda, KDP'ye bir kez daha ihanetten vazgeçmesi çağrısı yapıldı. 

 

Barış Anneleri Meclisi öncülüğünde Nusaybin’de yapılan yürüyüşte, “Bu kirli savaşı bitirin” diye seslenildi. Hakkari’nin Gever ilçesindeki protestoda konuşan DTK Eşbaşkanı, KDP'nin, Qazî Muhammed'in vasiyetini ayaklar altına aldığını hatırlatarak, "Ama Kürtler onun vasiyetini yerine getirecektir. Halkımızın duruşu geleceğimizi belirleyecektir” dedi. DBP Eşbaşkanı da "Savaşa sadece Kürtlerin 'hayır' demesi yetmez. Türkiye halklarının da bu savaşa karşı sesini yükseltmesi gerekiyor” dişe konuştu.

Barış Anneleri Meclisi öncülüğünde, işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla Mardin’in Nusaybin ilçesinde yürüyüş düzenlendi. Yenişehir Mahallesi’nde düzenlenen yürüyüşe, Şırnak, Batman, Mardin, Amed ve Siirt’ten çok sayıda anne ile Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Pero Dündar, Dersim Dağ, Nuran İmir, Ayşe Sürücü, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, hasta ve infazı yakılan tutsakların Adalet Nöbeti’nde olan yakınları katıldı. “Heta rojên azad ava bikin, emê tekoşîna xwe bidomînin” pankartının taşındığı yürüyüşte, “Bijî berxwedana Zapê” ve “Bimre ixanet” sloganları atıldı. 

Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada konuşan Barış Anneleri Meclisi Üyesi Besna Günay, Barzani Ailesi'ne seslendi. Günay, “Bu kirli savaşı bitirin. Bu halkı katletmekle, tutuklamakla bitiremezsiniz. Barzani, utanmadan Kürt’üm diyor. Ayıptır, günahtır…” diyerek, Xelîfan’da katledilen 5 gerillanın cenazelerinin ailelerine verilmediğini hatırlattı. Günay, “Halk sokaklarda cenazelerini istiyor. Utan utan, bu annelerin cenazelerini ver. Anneler bayramda da Anneler Günü’nde de çocuklarının cenazelerini bekliyor. Kürt karşıtlığından utanmıyor musun?” diyerek tepkisini gösterdi. 

Anneler, oturma eylemiyle açıklamayı sonlandırdı. 

Gever'de engellemeye rağmen

Türk ordusunun Zap, Metîna ve Avaşîn’de sürdürdüğü işgal saldırıların, Hakkari’nin Gever ilçesinde de protesto edildi. Eyleme, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Tevgara Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. 

Sabah saatlerinde kentin tüm cadde ve sokakları TOMA ve polisler tarafından kapatılırken, HDP İlçe Örgütü binasına gelmek isteyenlere ise Genel Bilgi Toplama (GBT) yapıldı. Üç noktada toplanan kitlenin bir araya gelmesini engelleyen polis, açıklama yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Tüm engellemelere rağmen kitlenin bir bölümü Zağros İş Merkezi önüne gelerek, “İhanet ve işgale karşı, topaklarımızı savunacağız. Yaşasın onur savaşı” pankartını açtı. Eylemde, “Bê dengî mirin e”, “Kurdistan yek e perçe neke”, “Bijî berxwedana Kurdan” ve “Bimre ixanet, yaşasın özgürlük” dövizleri de açıldı. 

Kendileri çöküyor

DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, iktidarın, tüm geleceğini Kürt halkına düşmanlık üzerinde kurmaya çalıştığını; savaş politikalarından beslendiğini; bekasıiçin her gün savaş, katliam ve tecrit politikası peşinde olduğunu söyledi. "Bu çöktürme ve savaş politikalarının geldiği aşama kendilerinin çöktüğü aşamadır" diyen Aydeniz, şöyle devam etti: "Her gün ‘beka sorunumuz’ var diyorlar. Biz çok iyi biliyoruz ki, bu savaş Saray’ın beka savaşıdır. Bu savaş, AKP-MHP’nin devam ettirme savaşıdır. Krizi daha çok derinleştirme, Kürt sorununun çözümsüzlüğünü dayatan bir savaştır. Bu iktidarın da bu savaş politikalarından bir yere varmayacağını çok iyi biliyoruz. Savaşa sadece Kürtlerin 'hayır' demesi yetmez. Türkiye halklarının da bu savaşa karşı sesini yükseltmesi gerekiyor.” 

KDP, peşkeş çekiyor

Aydeniz, Güney Kürdistan halkına da şöyle seslendi: "Kürtlerin kazanımlarını korumak tüm Kürtlerin olduğu gibi Güney Kürtlerinin de görevidir. Barzani’nin ailesinin ve KDP’nin Türkiye ile girdiği bu ilişki tam da Kürtlerin kazanımlarını peşkeş çekme girişimidir. Kürdistani düşünmeyenler kaybetmeye mahkumdur.”

Qazi'nin vasiyetine ihanet

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise bu savaşın, Kürt ve Kürdistan’ın 100 yıllık geleceğini belirleyeceğini, bu nedenle AKP-MHP iktidarının Kürdistan’ın dört parçasına saldırdığını söyledi. Bu saldırının Kürtlerin yok edilmesi ve topraklarının işgal girişimi olduğunu kaydeden Öztürk, şunları ifade etti: "Bunların amaçları bellidir ve göz önündedir. Bu saldırılar, Kürtlerin diline, kültürüne yönelik saldırılardır. Nerede olursa olsun bu değerleri satanlara karşı cevap olmalıyız. Kürtlerin bir araya gelmesi ve birlikte hareket etmesi gerekiyor. Kürtlerin, Türkiye’nin hizmetçiliğini yapan KDP’ye tepki göstermesi ve tavır alması gerekiyor. 75 yıl önce Qazi Mihammed bir vasiyet bıraktı. Qazî, ‘Para ve menfaat için halkınızı satmayın. Bir olun, çünkü siz güçlüsünüz. Birlik olursanız kazanırsınız’ diyordu. Bugün KDP, Qazî’nin vasiyetini ayaklar altına alıyor ama Kürtler, vasiyetini yerine getirecektir. Halkımızın duruşu geleceğimizi belirleyecektir. Bunun için Güney halkının da artık KDP’ye yeter demesi gerekiyor.” 

Açıklama, alkış ve sloganlarla sona erdi.   MARDİN/HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.